• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Annelik Umudunu ’Dondurarak’ Yaşatıyorlar

Annelik Umudunu ’Dondurarak’ Yaşatıyorlar
Genç yaşta geçirdikleri hastalık nedeniyle ağır tedavi gören kadınlar, yumurtalarını dondurarak anne olabiliyor.

Genç yaşta geçirdikleri hastalık nedeniyle ağır tedavi gören kadınlar, yumurtalarını dondurarak anne olabiliyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Ahmet Zeki Işık, gelişen teknolojilerle yapılan yumurta dondurma işleminin genç yaşta ağır tedavi gören kadınlar için büyük bir umut olduğunu söyledi.

Son yıllarda ilerleyen tıp sayesinde çocuk sahibi olma şansı günden güne artıyor. Sağlık Bakanlığının düzenlemesi ile önceden sadece kanser hastası kadınlara imkan tanınırken, bugün erken yaşlarda yumurtalık rezervi azalmış veya erken menopoza girme riski bulunan kadınlara yumurtalarını dondurabiliyor.

AĞIR HASTALIK GEÇİREN KADINLARA UMUT IŞIĞI

Buluğ çağından sonra bütün kadınlara artık yumurtalarını dondurma şansı tanındığını aktaran İzmir Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Ahmet Zeki Işık, şöyle konuştu: "Burada güzel taraf bekar, lenfoma, göğüs, rahim, bağırsak, lösemi gibi kanser hastalıklarını geçiren ve kemoterapi alan hanımlarda bir umut olmasıdır. Çocukluk veya buluğ çağı kanser türlerine yakalanmış kadınlar, o dönem kemoterapi alacak, yumurtalıkları zarar görecek ya da böbrek rahatsızlıkları nedeniyle ağır ilaç kullanacaklar. İyileştiklerinde ise doğurganlıkları ortadan kalkmış olacak. Bu tür hastalarımız için son derece verimli bir uygulama. Genç yaşta yumurtaları alıp saklayabiliyoruz. Alınan yumurtalarla bu ağır hastalıkları atlatan kadın çocuk sahibi olabiliyor. Yumurta alınma işlemi radyoterapi ve kemoterapi öncesinde yapılıyor. Bu nedenle konuyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları kanser bölümleri ile çocukluk çağı hastalıkları branşları ile yapılmalıdır. Eskiden bu ağır tedavi nedeniyle yumurtalar bitecek ve bireyler bir daha çocuk sahibi olmayacaktı. Şimdi bir güvence var."

"İLKLERİ BAŞARDIK"

Prof. Dr. Işık, yumurta dondurma çalışmalarının başarıya ulaşabilmesi için teknik laboratuvarların tecrübesi, altyapı çalışmaları ve düzenli kontrollerin çok önemli olduğunu belirterek "İzmir Üniversitesi Hastanesi olarak Türkiye'de bazı ilkleri başardık. İkinci kez yumurtaların dondurulmasıyla başarılı bir gebelik elde ettik ve bilimsel platformlarda yayınladık" diye konuştu.

30'LU YAŞLARA DİKKAT

Yumurta dondurma işleminin, yumurta rezervi azalmış bekar kadınlarda da umut ışığı olduğunu anlatan Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, "Yumurta rezervinin azalması sinsi olarak 30'lu yaşlarda başlayabiliyor. Birçok hanım farkında olmadan, üreme kabiliyetlerinde ciddi bir azalma ile karşı karşıya kalıyor. Yönetmelikteki değişiklikle artık yumurtalık rezervi azalmış bekar hanımlara avantaj sağlandı" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim