• BIST 9699.55
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Anne Ve Babalara Önemli Uyarı

Anne Ve Babalara Önemli Uyarı
Brainfit Türkiye'nin kurucusu Davranış ve Eğitim Bilimleri Uzmanı Dr. Mehmet Engin Uysal, TRT İzmirKent Radyo'daki Önce Aile Programı'na katıldı.

Brainfit Türkiye'nin kurucusu Davranış ve Eğitim Bilimleri Uzmanı Dr. Mehmet Engin Uysal, TRT İzmirKent Radyo'daki Önce Aile Programı'na katıldı. Çocukların gelişen teknolojiye uyum sağlamada sıkıntı yaşayabileceğini belirten Dr. Uysal, "Aileler öncelikle çocukların öğrenmeye hazır olup olmadığını bilmeli" dedi.

TRT Kent Radyo'da düzenlenen Önce Aile Programı'nın yapımcısı ve sunucusu Remzi Sarıkaya'nın sorularını cevaplayan Davranış ve Eğitim Bilimleri Uzmanı Dr. Mehmet Engin Uysal, çocukların bir alanda bocalama yaşamasının nedeninin geçmişte yaşadığı hastalıklar, travmalar veya yaşantı sürecindeki bir boşluk olabileceğini belirtti. Programda çocukların eğitim sürecinde teknolojiye uyum sağlayabilmesinin önemine dikkat çeken Dr. Uysal şöyle konuştu: "Çocuklarının yaşadığı hastalıklar, travmalar zihnini kapatıyor ve çocuk gelişemiyor. Sorumlulukla karşılaşınca da bocalıyor. Çocukların yetenekleri yaşantılarla desteklenmeli. Şuan da çok güzel okullar var, akıllı tahtalar, Z kitaplar, uygulamalar var. Fakat çocuğunuz bunları kullanmaya hazır mı ? Aileler ve öğretmenler olarak çocukların öğrenmeye hazır olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Eğer hazır değilse çocuğa geri dönüşü olmayan haksızlıklar yapmış oluruz. Başarı için her şeyin tam olması gerekir. Başarısız olmak için bir şeyin eksik olması yeter."

GÖZLEM YAPIN

"İlk olarak çocuğunuz için dikkat, hafıza, algı ve denge gözlemi yapmak gerekiyor" diyen Dr. Uysal, "Çünkü tüm okul yaşantıları bilişsel becerilerin eş güdümlü çalışmasıyla alakalıdır. Bunlardan bir tanesi dengesiz olunca öğrenme güçlükleri ortaya çıkıyor. Çocuklar bocalıyor ve özgüvenleri düşüyor. İkinci olarak çocukların satranç, yüzme gibi beceriler geliştirmeleri gerekiyor. Aileler, çocukların ilgi alanlarını keşfedip bunları desteklemeli" diye konuştu.

ZİHİN CHECK UP'I

Beynimizin 5 bölgeye ayrıldığını ve bu bölgelerin sağlıklı çalışıp çalışmadığını öğrenmemiz için zihin check up'ına ihtiyacımız olduğunu söyleyen Dr. Uysal konuşmasına şöyle devam etti: "Beynimiz; akıl yürütme becerileri, psikomotor beceriler, görsel beceriler, işitsel beceriler ve sosyal-duygusal beceriler olmak üzere 5 bölgeye ayrılır. Bu 5 alan sağlıklı olmadığı sürece sağlıklı davranışlar üretemeyiz. Zihnin ne kadar sağlıklı olduğunu, hangi bölgelerin güçlü, hangi bölgelerin gelişmeye açık olduğunu anlamak için envanterler kullanıyoruz. Bu envanterler problemlerin kök nedenlerini öğrenmemizi sağlıyor. Zihin check up'ı dediğimiz kavram, davranışların performanslarını gözlemleyerek yaşa göre puanlayıp karşımıza bir harita çıkarıyor. Bu harita 31 tane farklı zihnin fonksiyonunu yaşa bağlı olarak gösteriyor. Bu haritaya göre hangisi güçlü, hangisi zayıf öğrenerek neden sonuç ilişkisi kurabiliyoruz. Bu şekilde bocaladığımız alanları belirleyip egzersizlerle adım adım geliştirebiliyoruz. Böylelikle başarıya yaklaşmış oluyoruz.'

Anne Ve Babalara Önemli Uyarı

Anne Ve Babalara Önemli Uyarı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim