• BIST 9530.47
  • Altın 2471.662
  • Dolar 32.4652
  • Euro 34.6889
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Anne adaylarının gizli düşmanı!

Anne adaylarının gizli düşmanı!
Gebelik döneminde bebeğin gelişmesini sağlamaya yönelik olarak glukoz metabolizmasında önemli hormonal değişiklikler meydana gelir.

Bu değişim anne adayında kan şekeri düzeyinin artmasına neden olur ve bu da “Gebelik Şekeri” olarak adlandırılır. Daha önce ölü doğum yapmış, anomalili veya iri bebek doğurmuş, birden fazla sayıda düşük yapmış, ileri yaş gebeliği yaşayan, gebelik öncesi ve esnasında kilosu normalden fazla olan, birinci derece akrabalarından birinde diyabet olan kişilerde gebelik diyabeti gelişme riski artar. Özel Medline Konya Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Tülin Yaman konuyla ilgili anne adaylarını bilgilendiriyor.

Gebelik Şekerinin Anne ve Bebek İçin Riskleri

Gebelik şekeri yüksek olduğunda birtakım sorunları da beraberinde getirecektir. Bebeğin büyük olması ile doğumun sezaryen olma ihtimali artmaktadır. Gebelikle şeker hastalığı oluşmuşsa, ileri yaşlarda şeker hastalığının ortaya çıkması on kat daha fazla artmaktadır. Bu sebeple, gebelik şekeri yaşamış kişilerin doğumdan sonra her yıl şeker yükleme testini yaptırmaları gerekir. Özetle iki önemli risk vardır; birincisi sezaryen doğumda artış, ikincisi ileri yaşlarda şeker hastalığı olasılığıdır.

Gebelik şekerinde bebek için esas tehlike bebek doğduktan sonra ortaya çıkmaktadır; ani kan şekeri düşmesi, sarılık, kalsiyum düşüklüğü. 
 
Gebelik Şekerinin Belirtileri ve Tedavisi

Çoğu durumda belirti vermeyen gebelik şekerinde çok fazla yemek yeme veya su içme ve idrara çıkma ihtiyacı görülür. Bunun dışında gebelik şekerinin, aşırı halsizlik, aşırı uyku hali gibi yan belirtileri de vardır. Ciddiye alınması gereken belirtiler, aşırı yemek yeme veya aşırı su içmektir. 

Hiçbir belirti vermeden de gelişebilen gebelik şekeri, gebeliğin 24-28 haftalarında, 12 saatlik bir açlık süresi sonunda, "şeker yükleme" ya da "şeker tarama testi" ile araştırılır.
 
Gebelik şekerinin tedavisinde diyet tedavisi uygulanır. Tedavinin amacı anne ve bebeğin hamilelik esnasında ve sonrasında yaşayacakları sorunları ortadan kaldırmaktır. Gebelik şekeri diyetle düzelebilir. Diyette, alınan kalori miktarı ve diyetin bileşenleri özel olarak hazırlanır ve kan şekerinin istenilen seviyede kalması amaçlanır. Diyet, gebelikte kilo verdirmez ve kesinlikle bebeği olumsuz etkilemez. Diyetle düzenlenemeyen şekerlerde Dahiliye ve Endokrin bölümlerinin işbirliğiyle insülin tedavisi başlanabilir. Doğumun ardından çoğunlukla şeker yüksekliği kendi kendine düzelebilir, fakat buna karar vermek için doğum sonrasında tahliller yaptırılarak hamileliği takip eden doktor ve diyetisyenle değerlendirilmelidir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim