• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Ankara'daki halk ekmek fiyatlarını Başbakan Davutoğlu'na sordu

Ankara'daki halk ekmek fiyatlarını Başbakan Davutoğlu'na sordu
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de yakındığı Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın...

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de yakındığı Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın fiyatlarını TBMM gündemine taşıdı.

Farklı illerde belediyelere ait halk ekmek fabrikalarının 250 gramlık ekmeği 62 kuruştan sattığını, Ankara'da ise aynı ekmeğin neden 75 kuruş olduğunu soran Yılmaz, "Bakan Çelik'in uyarılarının ardından Ankara Büyükşehir Halk Ekmek Fabrikası'nın fiyatlarının aşağı çekilmesi düşünülmekte midir? Bu düşünülmüyorsa vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmek üzerinden kar elde edilmeye devam edilecek midir?" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı cevaplaması talebiyle soru önergesi veren Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın, 15 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere Başkent'te halk ekmeğin gramajını 250 gramla sabit tuttuğunu, fiyatını ise 75 kuruşa çıkardığını belirterek, Ankara Fırıncılar Odası'nca alınan karara göre de il genelinde daha önce 250 gramı 75 kuruştan satılan ekmeğin fiyatına yüzde 33 zam yapılarak 1 TL'ye yükseltildiğini kaydetti.

Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in; milletvekilleri, mülki idare amirleri ve çok sayıda kamu kurum kuruluş, özel sektör ve çiftçilerin de katıldığı "Marmara Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı" adlı toplantıda yaptığı ve basında da yer bulan açıklamalarında ekmek fiyatlarının yüksekliğinden yakındığını hatırlattı.

CHP'li Yılmaz, Bakan Çelik'in, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e çağrıda bulunarak, "Buradan Melih Gökçek'e sesleniyorum. Biraz fazla kar ediyorsun, biraz indir diyorum. Vatandaşın zaruri ihtiyacı bu. Madem bir belediye 62 kuruşa satıyor, e siz niye 75 kuruşa satıyorsunuz. O zaman demek ki maliyet belli olduğuna göre daha da indirebilirsiniz bunu. Peki bunu 1 liraya, 1 lira 25 kuruşa satanlar hangi gerekçe ile bunu yapıyorlar. Çıkıp izah etmeleri gerekiyor. Konu ekmekteki maliyet değil, üretim girdileri değil, ekmekteki konu işletmecilik hatalarından kaynaklanan bir bedeli tüketiciye ödetmeye kimsenin hakkı yok" dediğini hatırlattı.

Yılmaz bu çerçevede Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın 250 gramlık halk ekmeği 75 kuruştan satmasının gerekçesi nedir? Her bir halk ekmeğin maliyeti nedir?

Farklı illerdeki belediyelere ait halk ekmek fabrikaları 250 gramlık ekmeği 62 kuruşa satarken, neden Ankara'da halk ekmek 75 kuruştan satılmaktadır? Aradaki 13 kuruşluk fiyat farkı neden kaynaklanmaktadır?

Ekmek fiyatları arasındaki fark Bakan Çelik'in de ifade ettiği işletmecilik hatalarından mı kaynaklanmaktadır? Öyle ise sözü edilen hatalar nelerdir? Bugüne kadar bu hataların faturası neden vatandaşa yüklenmiştir?

Ankara'da Büyükşehir Belediyesi tarafından kaç kişiye ayni yardım yapılmaktadır? Bu yardımların içinde ekmek bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa son 5 yılda yardım yapılan ekmek miktarı yıllar itibariyle ayrı ayrı gösterilmek üzere ne kadardır?

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın üretiminde maliyet kalemlerinin fiyattaki payı ne biçimdedir?

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın bütçesinden Büyükşehir Belediyesi'nin diğer faaliyetlerine veya iştigal alanı dışındaki farklı kalemlere kaynak aktarımı var mıdır? Varsa bunların miktarı ve dağılımı ne biçimdedir?

Bakan Çelik'in uyarılarının ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın fiyatlarının aşağıya çekilmesi düşünülmekte midir? Bu düşünülmüyorsa vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmek üzerinden kar elde edilmeye devam edilecek midir?"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim