• BIST 9530.47
  • Altın 2478.944
  • Dolar 32.4593
  • Euro 34.6801
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Ankara'da Dokunulmazlık Trafiği! Kılıçdaroğlu'dan Davutoğlu'na Cevap Geldi

Ankara'da Dokunulmazlık Trafiği! Kılıçdaroğlu'dan Davutoğlu'na Cevap Geldi
Ankara'da baş döndüren bir dokunulmazlık trafiği yaşanırken Kılıçdaroğlu Davutoğlu'nun dokunulmazlık restine yanıt verdi: 83. maddeyi değiştirelim tüm dokunulmazlıklar kalksın.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlık dosyaları ile ilgili muhalefet partileriyle bir araya geliyor. İlk olarak CHP ile görüşen Bostancı, ardından MHP ve HDP ile de görüşecek. Ankara'da baş döndüren bir 'dokunulmazlık' trafiği yaşanırken, CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan, Davutoğlu'nun dokunulmazlık restine cevap geldi. CHP'li Levent Gök de AK Parti görüşmesi sonrası açıklama yaptı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN DAVUTOĞLU'NA CEVAP

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun ''Meclis'te fezlekesi olan vekillerin dokunulmazlıklarını kaldıralım'' teklifine yanıt verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''83. maddeyi değiştirelim tüm dokunulmazlıklar kalksın'' dedi.

İLK OLARAK CHP İLE GÖRÜŞTÜ

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunu tartışmak için CHP Parti Grup Başkanvekili Levent Gök ile bir araya geldi. Görüşmede Bostancı'ya AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de eşlik etti.

"ÖNERİLERİNİ KURULLARIMIZDA GÖRÜŞECEĞİZ"

Gök toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek, tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. Yetkili makamlarımızın yapacağı değerlendirmelerden sonra biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. En kısa zamanda görüşlerimizi paylaşacağız." dedi.

OKTAY VURAL: SAMİMİ OLARAK KATKI SUNACAĞIZ

AK Parti heyeti saat 15.00'de de MHP ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural açıklamalarda bulundu. Vural, "AK Parti'nin bu önerisini kurullarımıza ve genel başkanımıza ileteceğim. Samimi olarak katkı sunacağız." dedi.

İşte Vural'ın toplantı sonrası yaptığı o açıklama:

"Bizim önerimizin hedefi, parlametoda atılacak adımların hangi hedeflerden geçeceğidir. 506 fezleke olmak üzere, terörle ilişkili olanları öne alıp, dokunulmazlığın kaldırımasını öneriyoruz. Samimi olarak katkı sunacağız. MHP olarak kendi görüşlerimizi ifade ettik. MHP'nin de bu önerisini somutlaştıracak bir irade beyanı iletilecektir"

İŞTE AK PARTİ'NİN MUHALEFETE GÖTÜRDÜĞÜ TEKLİF

AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor. Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı'na havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

DAVUTOĞLU "HODRİ MEYDAN" DEMİŞTİ

Dün sürpriz bir çıkış yapan Başbakan Davutoğlu, "Öyle bir hava estirmeye çalıştılar ki AK Parti dokunulmazlıkları kaldırmaktan çekiniyor. Özellikle Kılıçdaroğlu'na söylüyorum, evet gelin hep birlikte dokunulmazlıkları kaldıralım. Meclis'te bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesini Meclis'e getirmeye hazırız. Madem ki meydan okudunuz, ben de hodri meydan diyorum." demişti

ANAYASA'NIN 'YASAMA DOKUNULMAZLIĞI' BAŞLIKLI 83'ÜNCÜ MADDESİ NE DİYOR?

"Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim