• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Ankara'da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kazası davası başladı

Ankara'da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kazası davası başladı
Ankara'da geçen yıl 1 Ekim'de EGO otobüsünün Dikimevi'ndeki durakta bekleyenlere çarpması sonucu 12 kişinin yaşamını yitirmesine ve 12 kişinin yaralanmasına ilişkin şoför Erol Ayaz'ın yargılanmasına başlandı.

Ankara'da geçen yıl 1 Ekim'de EGO otobüsünün Dikimevi'ndeki durakta bekleyenlere çarpması sonucu 12 kişinin yaşamını yitirmesine ve 12 kişinin yaralanmasına ilişkin şoför Erol Ayaz'ın yargılanmasına başlandı.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Ayaz, şikayetçiler ve tarafların avukatları katıldı.

Ayaz, savunmasında, 25 yıllık otobüs şoförü olduğunu, 8 yıldır da belediye otobüsü kullandığını belirterek, şunları söyledi:

"Olaydan yarım saat önce kullandığım otobüsü teslim aldım. Dikimevi istikametine giderken trafik durmuştu. Önde kaza olmuş. Ben de durmak zorunda kaldım. Yolculara isterlerse inebileceklerini söyledim. Tüm yolcular indi. El frenini çektim. Otobüs çalışır vaziyetteydi, 4-5 dakika bekledim. Arkadaki araç sahibi, otobüsü öne almamı istedi. Ricalarını kıramadım, el frenini indirdim, otobüs şahlandı. 'Sağ şeride geçeyim' dedim, otobüs iyice hızlandı. Nasıl oldu anlayamadım, kaldırıma çıkmışım. Her şey 7-8 saniye sürdü ve kaza meydana geldi. Ayak frenine de bastım ancak otobüsü durduramadım. Böyle olmasını istemezdim."

Ayaz, 7-8 saniye içinde el frenini yeniden çekmeyi düşünemediğini savundu.

"Panik butonunun otobüste nerede olduğunu bilmiyordum"

Ayaz, şikayetçilerden birinin avukatının sorusu üzerine, "EGO, otobüslerle ilgili eğitim vermişti ancak yüzeysel bir eğitimdi. Panik butonunun otobüste nerede olduğunu bilmiyordum. Ayrıca, uygulamalı eğitim almadım. 200 kişilik eğitime de 400 kişi giriyorduk. Usulen imza atıyorduk" ifadelerini kullandı.

Savunma tanığı Özhan Keklioğlu da yaklaşık 10 yıldır EGO'da otobüs şoförlüğü yaptığını anlatarak, kazaya karışan marka ve model otobüslerde sorun olduğunu düşündüğünü söyledi. 

Keklioğlu, "Bir keresinde çalışır vaziyette kapıyı kapattığımda, otobüs aniden fırladı. Önceden duymuştum, gaza ayağımı basıp çekince araç normale döndü. Yine bir arkadaşım, sanığın kullandığına benzer bir otobüste sorun yaşamış. Tutanaklarda ona kusur yüklemişler ancak bana otobüsün aniden hızlandığını bildirmişti" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu marka belediye otobüslerinde sorun var"

Tanık Halit Büyükkapı da 16 yıldır EGO şoförü olduğunu belirterek, "Bu marka belediye otobüslerinde sorun var. Ben de 2013'te aynı şekilde kaza yaptım. 32 metre fren izi var ancak otobüsü durduramadım. Bir insan öldü, biri yaralandı. Bu olayda fren izi 4,8 metreyse demek ki fren yapılmasına rağmen bu, algılanamamış" şeklinde konuştu.

Şikayetçilerin davaya katılmalarını, duruşmaya gelmeyen mağdurların zorla hazır edilmesi için müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, EGO Genel Müdürlüğünün, otobüsün iadesine ilişkin talebini ise reddetti.

Ayaz'ın tutukluluğunun devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim