• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Ankara Patlamasında Esad ve Rusya İzleri

Ankara Patlamasında Esad ve Rusya İzleri
Genelkurmay'a bağlı kuvvet komutanlıklarında görevli sivil ve askeri personeli taşıyan servis araçlarına yapılan saldırıyla ilgili devletin zirvesine sunulan rapor ortaya çıktı.

Ankara'da istihbarat ve güvenlik birimlerinin terör saldırısına ilişkin kritik değerlendirmesi şöyle: PKK / YPG'nin, Türkiye'nin 'PYD terör örgütüdür' tezini güçlendireceği halde böyle bir saldırıya imza atması, en çok Rusya'nın işine yarıyor. Çünkü Rusya, strateji olarak PYD'yi ABD'den uzaklaştırıp kendisine, dolayısıyla da Esad'a müttefik yapmak istiyor. Devlet zirvesine sunulan rapora göre saldırganın ailesi de Suriye istihbaratının haber kaynağı.

KANLI SALDIRININ ULUSLARARASI BOYUTLARI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'daki kanlı saldırının uluslararası boyutları olduğuna dikkat çekti. Bu değerlendirmenin arkasında saldırganın kimliğinin ve ilişkilerinin tespit edilmesinin ardından güvenlik ve istihbarat birimlerinin yaptığı değerlendirme yatıyor.

ESAD/RUSYA BAĞLANTISI

Hürriyet'in Ankara'daki üst düzey güvenlik ve istihbarat yetkililerinden aldığı bilgiye göre, saldırganın Türkiye'deki ilişkilerine dair detayların tamamına yakını ortaya çıkarıldı ve delillendirildi. Diğer taraftan, istihbarat birimleri de saldırganın kimliği ve Suriye'deki ilişkileri hakkında detaylı bir çalışma yaptı. Saldırgan profili çıkarıldıktan sonra saldırının sadece 'PKK / YPG (PYD) saldırısı' olarak sınıflandırılamayacağı vurgulandı ve Esad/Rusya bağlantısına dikkat çekildi.

İstihbarat ve güvenlik birimlerinin değerlendirmesinden çıkarılan iki kritik sonuç şöyle:

1) Hedef olarak Hava Kuvvetleri seçildi. PKK'nın gerekçesi Kandil'e yönelik başarılı operasyonlardı. Ancak, saldırıyı yönlendirenler bir taraftan da 'Rus pilotun intikamını alma' çabası içindeydi.

2) PKK/YPG'nin, Türkiye'nin 'PYD terör örgütüdür' tezini güçlendireceği halde böyle bir saldırıya imza atması, en çok Rusya'nın işine yarıyor. Çünkü, Afrin'deki PYD - Rusya / Esad işbirliği büyüyor ve Rusya strateji olarak PYD'yi ABD'den uzaklaştırıp kendisine, dolayısıyla da Esad'a müttefik yapmak istiyor. Bu gerçekleşirse, Suriye'deki en büyük iki kara gücü olan rejim ordusu ile YPG, Cenevre gibi siyasi platformlarda büyük avantaj sağlayacak.

İSTİHBARAT AİLESİ

Devletin zirvesine de sunulan raporlara ışık tutan en önemli delil, intihar saldırganı olduğu düşünülen Salih Neccar'ın profili. Kesin olan bilgi, Türkiye'ye giriş yaparken fotoğrafı çekilen ve parmak izi alınan o kişinin Ankara'daki intihar saldırganı olması. Bu kişinin Salih Neccar olup olmadığını araştıran İstihbarat, kimliğin doğru olduğu sonucuna vardı. Elde edilen bulgulara göre, Suriye'de hem Kürt hem Arap olmak üzere iki Neccar ailesi var. 2015 Temmuz ayında, Kobani savaşı yaşanırken IŞİD'den kaçarak Türkiye'ye giriş yapan Salih Neccar'ın ailesi Kamışlı'dan. Söz konusu aile ise Suriye Askeri İstihbaratı'nın (Shu'bat al-Mukhabarat al-'Askariyya-SMA) istihbarat toplama amacıyla ilişkide olduğu 'haber kaynağı' bir aile.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim