• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Ankara İtfaiyesi’nin Vatandaşlardan Talepleri

Ankara İtfaiyesi’nin Vatandaşlardan Talepleri
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, yangın mahalline ulaşmak isteyen ekiplerin en büyük sıkıntıyı trafikte yaşadığını...

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, yangın mahalline ulaşmak isteyen ekiplerin en büyük sıkıntıyı trafikte yaşadığını belirterek, sürücülerden bu konuda duyarlı davranılmasını ve kendilerine yardımcı olunmasını istedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, yangınlara müdahalede karşılaştıkları en önemli sorunları ve vatandaşlardan beklentilerini şu sözlerle ifade etti:

"Vatandaşlardan yangın ihbarı alıp, 35-40 saniye sonra çıktığımız yolda trafik sıkışıklığı ve yangın yerindeki insanların panik durumu, büyük kentlerde biz itfaiyecilerin karşılaştığı en büyük sorunlar. Lütfen araç sürücüleri duyarlı davranıp, trafikte bize yardımcı olsun. Vatandaşlarımız yangın ihbarında bulunurken adresini doğru ve anlaşılır şekilde versin ve olay mahallinde işi bize bıraksın. Önemli bir husus da lütfen yanlış ihbarlarda bulunulmasın ve çok önemli ve hayati hizmet veren itfaiyemiz boş yere meşgul edilmesin."

Zor anında vatandaşın imdadına koşan itfaiyecilerin kimi zaman bazı suçlamalara maruz kaldığını da hatırlatan Celil Sipahi, "Maalesef bazı yangın vakalarının ardından basın organlarında itfaiyenin ihbar telefonlarını geç açtığı ve yangına geç müdahale ettiği yönünde haberler yer alıyor. Bunlar tamamen gerçek dışı. Biz her zaman gelen ihbarı anında değerlendiriyor ve olay yerine intikal ediyoruz. Tüm ihbar ve olaya intikal ediş saatleri, dijital olarak tüm kayıtlarımızda mevcut" dedi.

Geçen ay Keçiören Osmanlı Halk Pazarı'nda çıkan yangından sonra da basında "itfaiyenin olay yerine geç geldiği" yönünde haberler yer aldığını hatırlatan Sipahi, "Bunlar gerçek dışı iddialar. Yangın ihbarı sabaha karşı saat 04.28'de yapıldı. Ankara İtfaiyesi olarak saat 04.33'de, yani 5-6 dakika içinde toplam 35 araç ve 108 personelle yangına müdahale edildi" dedi.

"YANGIN ÖNLEMLERİ BÜYÜK FELAKETTEN KURTARIR"

Hiçbir kişi ve kurumun yangın riskini unutma lüksüne asla sahip olmadığını belirten Sipahi, bir yangının en az hasarla atlatılması için uyulması gereken hakkında şu bilgileri verdi:

"Yangın, insanın yaşamı boyunca ya hiç karşılaşmadığı ya da bir kere karşılaştığı bir olaydır. Ancak karşılaşıldığında da çok önemli can ve mal kayıplarına, ömür boyu unutulmayacak travmalara yol açar. Bu nedenle binalar, Yangından Korunma Yönetmeliği'ne uygun projelendirilmeli ve inşa edilmeli. Bina tipine, kullanım amacına, yüksekliğine ve alanına bağlı olarak yangın söndürme tüpleri, yangın dolapları, yangın ihbar ve algılama sistemleri, merdiven havalandırma ve basınçlandırma sistemleri, acil aydınlatma ve acil yönlendirme levhaları, tahliye çıkış yolları, duman tahliye sistemleri, otomatik söndürme sistemleri, yıldırımlık gibi yangın önlemleri alınmalıdır."

"GÖRSELLİK DEĞİL, GÜVENLİK DE DİKKATE ALINMALI"

Sipahi, büyük metropollerde, özellikle kalabalık alışveriş merkezleri, büyük binalar ve sitelerde otomatik yangın söndürme ve işlevsel nitelikte tahliye sistemleri kurulmasının sevindirici olduğunu da belirterek, "Ancak büyük binaların ve sitelerin görsellik ön planda tutularak yapılan çevre düzenlemeleri, yangın söndürme ve kurtarma işlemleri sırasında itfaiye araçlarının hareket kabiliyetini kısıtlıyor. Araçlarımız binaların bahçelerindeki yapılaşmalar nedeniyle binalara gerektiği gibi yanaşamıyor. Bu binalar projelendirilirken sadece görsel unsurlar değil, can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren bu husus da mutlaka dikkate alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Yangın sırasında can kurtarıcı işlevi olan binalardaki yangın merdivenlerinin de yeteri kadar önemsenmediğini hatırlatan Sipahi, "Birçok binada yangın merdivenleri güvenlik için kilitleniyor, depo olarak kullanılıyor, içeriden açılmasın diye kapı kolları çıkarılıyor. Bunlar son derece yanlış ve sakıncalı uygulamalar. Yangın merdivenleri her an yangın çıkacakmış gibi kullanıma hazır durumda olmalı" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim