• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Ankara Büyükşehir'in paralı açık otoparkları TBMM gündeminde

Ankara Büyükşehir'in paralı açık otoparkları TBMM gündeminde
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Başkent'teki vatandaşları mağdur eden ve Rüzgarlı Sokak'ta bir esnafın hayatını kaybetmesine neden olan otopark...

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Başkent'teki vatandaşları mağdur eden ve Rüzgarlı Sokak'ta bir esnafın hayatını kaybetmesine neden olan otopark uygulamasını TBMM gündemine getirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılından bu yana paralı açık otopark uygulamasından ne kadar gelir elde ettiğinin ve bunların nerelere harcandığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, "Gökçek'in açıkladığı Ankara'da otoparkları belediye şirketinin işletmesi modelinin hangi cadde ve sokaklarda uygulanması planlanmaktadır?" diye sordu.

CHP'li Yılmaz, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Yılmaz, Ankara'da 9 Temmuz 2015'te Rüzgarlı Sokak'ta otopark işletmecileri ve Rüzgarlı esnafı arasında çıkan olaylarda 21 yaşındaki Mehmet Karagöz'ün otopark ücretine itiraz ettiği gerekçesiyle silahla vurularak öldürüldüğünü anımsattı. Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılından bu yana Ankara'nın merkezi cadde ve sokaklarını paralı otopark haline getirdiğini, bunları özel işletmelere devrettiğini vurguladı.

Milletvekili Yılmaz, şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi, Rüzgarlı esnafının öldürülmesi olayının kamuoyunda büyük tepki yaratması üzerine 15 Temmuz 2015 tarihi itibariyle paralı otopark uygulamasını kaldırmıştır. Aradan geçen 5 ayın ardından Talatpaşa Bulvarı'ndaki bir otopark işletmecisi, Ankara 11. İdare Mahkemesi'nden çıkan "yürütmeyi durdurma" kararını gerekçe göstererek park eden araçlardan ücret talebinde bulunmuştur. Ankara İdare Mahkemesi ise Talatpaşa Bulvarı'ndaki açık otopark işletmecisinin yol kenarını otoparklara yasak getiren kararının iptali için açtığı davayı reddetmiştir."

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in basında farklı tarihlerde yer alan açıklamalarında, cadde ve sokaklarda paralı otoparkın kaldırılmasının başıboşluk yarattığını gerekçe gösteren Yılmaz, bu sorunun çözümü için İstanbul'da İspark modelinde olduğu gibi Ankara'da da otoparkları belediye şirketinin işletmesini planladıklarını açıkladığını belirtti.

"NE KADAR GELİR SAĞLANDI?"

Büyükşehir Belediyesi'nin Başkent'te cadde ve sokaklarda ücretli otopark uygulaması başlatılmasına ve kaldırılmasına ilişkin bir kararının bulunup bulunmadığını soran Necati Yılmaz, geçmişte hangi cadde, sokak ve bulvarlarda ücretli otopark uygulaması yapıldığının açıklanmasını istedi. Yılmaz, önergesinde Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılından bu yana paralı hale getirdiği cadde ve sokaklardan ne kadar gelir elde etmiştir? Elde edilen bu gelir nerelere ve hangi biçimde harcanmıştır?

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek açıkladığı Ankara'da otoparkları belediye şirketinin işletmesi modelinin hangi cadde ve sokaklarda uygulanması planlanmaktadır?

Büyükşehir Belediyesi, söz konusu uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda ne kadarlık bir gelir elde etmeyi öngörmektedir?

ÇÖZÜM İÇİN PROJENİZ VAR MI?

Rüzgarlı Sokak'ta bir kişinin öldürülmesi olayı göz önüne alındığında yeni uygulamada Belediyenin şirketi adına otoparkçılık yapacak kişiler ne biçimde ve nasıl seçilecektir? Bu kişilerde belli kriterler aranacak mıdır?

Başta Ankara olmak üzere vatandaşın büyük sorun yaşadığı büyükşehirlerdeki otopark sorununun çözümü konusunda Bakanlığınızın cadde ve sokakların dışında bu ihtiyacı karşılayacak projeleri var mıdır? Varsa bu projenin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşmak ister misiniz? Bu projeler arasında yer altı ve çok katlı otopark modelleri de bulunmakta mıdır?"

"OTOPARK KEŞMEKEŞİ YAŞANIYOR"

CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Başkent'te başta trafik ve ulaşım olmak üzere birçok alanda sorun ve sıkıntılar olduğunu vurgulayarak, kentin işlek cadde ve sokaklarında otopark konusunda tam anlamıyla bir keşmekeş yaşandığını söyledi.

Bir esnafın canına mal olan ve vatandaşa büyük eziyet yaşatan otopark sıkıntısının çözümü için yer altı ve çok katlı otopark modellerinin de aralarında bulunduğu farklı seçeneklerin değerlendirilebilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Cadde ve sokakları paralı hale getirerek yıllarca gerek vatandaşa, gerekse esnafa büyük sıkıntılar yaratan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, şimdi de Ankara'da otoparkları belediyenin şirketinin işletmesini planlamaktadır. Bu tip geçici çözümler yerine vatandaşın ihtiyacını en verimli biçimde karşılayacak bir çözüm bulunmasını istiyoruz." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim