• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Ani’nin Hedefi UNESCO Dünya Miras Listesi

Ani’nin Hedefi UNESCO Dünya Miras Listesi
2011 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınan Ani Tarihi Kent'in 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için çalışmalara hız...

2011 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınan Ani Tarihi Kent'in 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için çalışmalara hız verildi.

1001 kilise ve 40 kapılı şehir olarak adlandırılan Ani Tarihi Kenti'nde yönetim planı, koruma amaçlı imar planı, çevre düzenleme, kazı, restorasyon, kamulaştırma ve tahsis çalışmaları Genel Müdürlük bünyesinde koordineli olarak yürütülüyor.

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Ani Antik kenti 2011 yılında Dünya Miras Listesi'ne adaylık dosyası hazırlandığını ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO'ya gönderildiğini belirtti.

Ani Anti Kenti 38'nci sıradan Dünya Miras Listesi'ne yedekten aday olarak kabul edildiğini ifade eden Doğanay, "Ani Antik kentin Dünya Miras Listesi'ne kesin olarak kabul edilmesiyle ilgili dosyalar tamamlandıktan sonra Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Temsilcisine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teslim edildiğini söyledi.

"12 KİŞİLİK HEYET GELDİ ANİ'DE İNCELEMELERDE BULUNDU"

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğan, "Dosyalar teslim edildikten sonra ICOMOS Temsilcisi Yunanlı Profesör geçen ay Kars'a ziyarete geldi ve Ani'yi yerinde gördü. Toplam 12 kişilik bir komisyonla birlikte geldiler. 4 gün biz bunları Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğümüzün sponsorluğunda ağırladık. Ani'nin kesin kararının verilmesi için bunlar dosyalarını hazırlayacaktı. Bizde bunlarla birlikte Kars'taki Yerel Danışma Kurulu ve Hakem Heyeti ile birlikte, bu ekibi burada gezdirdik. Ani'yi yerinde gösterdik. Ani'de yapılan çalışmaları bir bir bu ICOMOS Temsilcilerine anlatmaya çalıştık. Ani'de yapılan çalışmaları ICOMOS Temsilcileri yerinde gördü ve çokta beğendiler. Hatta giderken Ani'ye hayran kaldıklarını ifade ettiler. Çünkü daha önce Ani'yi ziyaret etmemişti ICOMOS Temsilcisi, Ani'ye Google Earth ve kitaplardan görmüştü. Ani'nin gerçek yüzünü görünce hayranlıkla izlenimlerini aldı" dedi.

"ANİ DÜNYA MİRAS LİSTESİ'NE ADAY OLUNCA ÇALIŞMLAR HIZLANDI"

Ani ile ilgili farklı gelişmelerde olduğuna dikkat çeken Hakan Doğanay, "Malumunuz Ani Dünya Miras Listesi'ne aday olduktan sonra Ani'deki faaliyetler ve proje faaliyetleri hızlandı. Ani'deki çevre düzenlemesi projesi geçti ve Ani'de şuanda çevre düzenlemesiyle ilgili Kültür Bakanlığı, işte kefeler, karşılama merkezi, satış dükkânları ile ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Ani Ocaklı Köyü'nde 14 tane ev alacağız, kamulaştıracağız Kültür Bakanlığı bünyesinde onlarla ilgili çalışmaları yapıyoruz. O evler alındıktan sonra yine Ani'deki tarihi süliete haiz kalmak şartı ile yani oradaki tarihi dokuyu korumak şartıyla 14 ev kazı evi ve kazı ekibinde bulunan öğrencilerin kalabilecekleri misafirhaneler şeklinde değerlendirilecek. Ani Dünya Miras Listesi'ne ve Kültür Tarihi Listesine çok hızlı bir şekilde girmiş olacaktır inşallah" diye konuştu.

"ANİ 10 TEMMUZ 2016'TA DÜNYA MİRAS LİSTESİ'NE GİRECEK"

10 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul'da Dünya Miras Listesi'ne girecek olan tarihi yerlerinin oylamasının yapılacağı hatırlatan Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, "Bizde bununla ilgili bütün çalışmalarımızı yaptık. Ani'nin görünen yüzünden çok görünmeyen yüzü yani yer altı şehirleri ve daha önce Ani'de tescil edilmemiş bir sürü tarihi eser tespit edildi. Bunlarda Bölge Koruma Kurulu'na verildi. Bölge Koruma Kurulu'da toplantılarında peyder pey bu tescil edilmemiş eserleri tescil ederek Kars Kültür Envanterine kazandırmış olacak bu eserlerin isimlerini ve sayısını. Kars'taki ve Ani'de kültürel eserler sayısı her toplantı yapıldıkça artacak. Yani Kültür Bakanlığı, Kars Valiliği, Kars Belediyesi, Kars İl Özel İdaresi ve Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak biz Ani ile ilgili kağıt üzerindeki bütün çalışmalarımızı yaptık bitirdik ve gönderdik Bakanlığa, top şuanda Bakanlıkta ve ICOMOS Temsilcilerinde en önemli şeyde Temmuz 2016'tıda İstanbul'da bunun oylaması yapılacak. Dünya Miras Listesi'ne girecek olan tarihi yerlerin, kültürel eserlerin oylaması, yine üzerine basa basa söylüyorum. 10 Temmuz 2016'tı da İstanbul'da toplantı yapılacak. İnşallah Ani layıkıyla almış olduğu oyla, çünkü oylama ile yapılıyor biliyorsunuz. Dünya Miras Listesi'ne asil liste ile 2016 yılında girmiş olacak. Ani'yi tanıtma işi artık bizimde uhdemizden çıkacak. UNESCO, işte Kültürel Miras Koruyucuları Derneği, Bütün Turizmciler derneği, Bakanlık yani bütün Dünya basmış olduğu materyallerde, basılı ve görsel medyada kendisi Ani'yi koymak zorunda olacak. Çünkü Dünya Miras Listesi'ne giren eserler ancak Dünya literatüründe yer alabiliyor öyle bir kural var. Onun için Ani'nin Dünya Miras Listesi'ne girmesini çok önemsiyoruz. Bu konuyla ilgili Bakanlığımız çok yoğun ve hızlı bir şekilde çalışıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim