• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

“Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat” Sergisi Antalya’da

“Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat” Sergisi Antalya’da
Amerikan pop kültürünün ikonik isimlerinden dünyaca ünlü sanatçı Andy Warhol'un Slovakya'nın ve Avrupa'nın en önemli özel koleksiyonlarından biri olan...

Amerikan pop kültürünün ikonik isimlerinden dünyaca ünlü sanatçı Andy Warhol'un Slovakya'nın ve Avrupa'nın en önemli özel koleksiyonlarından biri olan Zoya Müzesi koleksiyonundan derlenen "Herkes için Pop Sanat" sergisi Antalya'da kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin danışmanlığıyla ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yapan Antalya Kültür Sanat, 25 Eylül 2016 tarihine kadar çağdaş sanatın en önemli sanatçılarından Andy Warhol'un eserlerine ev sahipliği yapıyor. "Andy Warhol: Herkes için Pop Sanat" sergisinde, Andy Warhol'un;Campbell Çorbaları, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler, Çiçekler, dizilerinin yanı sıra ünlü isimlerin portreleri yer alıyor.

"ÇAĞDAŞ SANATIN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ"

Açılış töreninde konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı Başkanı Davut Çetin, Antalya Kültür Sanat'ın Antalya'nın kültür ve sanat hayatına canlılık katma, kent merkezinde bir cazibe noktası oluşturma, yeni nesillere ise sanat sevgisi aşılama, estetik dönüşüme öncü olma vizyonu ile çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Bu kapsamda Antalyalıları; Pablo Picasso, Luigi Mayer, Ara Güler, Cecil Beaton gibi dünya çapında isimleri buluşturduklarını aktaran Çetin, "Çocuklarımıza ise kültür-sanat atölyeleri ile sanat sevgisi aşılamaya çalıştık. Antalya Kültür Sanat'ta yine uluslararası çapta bir yıldızın eserlerine ev sahipliği yapacağız. Çağdaş sanatın en önemli temsilcilerinden Andy Warhol'un eserleri 30 Mart - 25 Eylül 2016 tarihleri arasında sergilenecek. Andy Warhol, 1987'de hayatını kaybetmiş olan Amerikalı ressam, film yapımcısı, fotoğrafçı, fotoğrafı resme dönüştüren, ticari reklam afişi yapan; basit bir konserve kutusunu sanat eserine, bir fotoğrafı resme dönüştüren renk ustası bir sanatçı. Boyadığı otomobiller, otomobil müzelerinde sergileniyor. Bazı otomobil markalarının Warhol koleksiyonları ve sergileri var. ABD'nin en büyük müzelerinden birisi Andy Warhol ismini taşıyor. Yaratıcılığı ile sanat dünyasına ismini büyük harflerle yazdırmış bu değerli sanatçının sergisinden her meslekten, her yaştan insanın alacağı bir bilgi, ilham olduğunu düşünüyorum" dedi.

"KENDİMİ EVİMDE GİBİ HİSSETTİM"

Slovakya Büyükelçisi Anna Tureniçova ise sanatın sınırları ve farklılığının olmadığını belirterek, sanatın açık yüreklilikle tüm insanlar tarafından kabul edildiğini söyledi. Sergiye katılmasını birçok nedeni olduğunu dile getiren Tureniçova, "Ülkemden Zoya Müzesi'nde bir koleksiyonu seçmeniz burada olmanın nedenlerinden birisi. Ayrıca bu müze benim Slovakya'da yaşadığım yere çok yakın, o nedenle şimdi kendimi burada kendi evimde gibi hissediyorum. Türkiye ile Slovokya arasındaki ekonomik ve politik ilişkiler en üst seviyede. Bu koleksiyon sayesinde çok sayıda turist Antalya'yı ziyaret edecek. Türkiye, Slovakyalıların önemli turistik ülkelerinden birisidir. 2016 yılında Slovakya, yarım dönem AB dönem başkanlığını yürütecek. Bu durum iki ülke için önemli bir yer tutacak" dedi.

Konuşmaların ardından, Andy Warhol'un; Campbell Çorbaları, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler, Çiçekler, dizilerinin yanı sıra ünlü isimlerin portreleri yer aldığı 47 parçadan oluşan sergisi gezildi.

"ZİYARET GÜN VE SAATLERİ"

"Andy Warhol: Herkes için Pop Sanat" sergisi, 25 Eylül 2016'ya kadar Antalya Kültür Sanat'ın 2., 3. ve 4. katlarında açık kalacak. Antalya Kültür Sanat, Salı'dan Pazar'a her gün 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Perşembeleri ise saat 20.00'ye kadar ziyarete açık.

HİLELİ VE BÜYÜLEYİCİ BİR SANAT

1928 yılında Amerika'da göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Andy Warhol, 1949 yılında bir grafiker olarak başladığı kariyerini 20. yüzyıl sanatının en ikonik isimlerinden biri olarak tamamladı. Slovak kökenli bir ailenin oğlu olarak önceleri garipsendiği, sonraki yıllarda eleştirdiği ama bir yandan da hayran olduğu Amerikan kültürü ile var oldu ve onu yeniden yarattı. Warhol 1987 yılında 58 yaşında hayatını kaybetti.

Amerikan pop sanatının öncüleri arasında yer aldı. Fikirlerin, insanlar ve olayların metalaştırıldığı maddi bir dünyada Warhol, çoğaltma ve yeniden üretme teknikleri ile her şeyi nesne statüsüne indirgeyerek, içerik ve formu önemsizleştirdi. Popüler, fani, harcanabilen, düşük maliyetli, seri imal edilen, genç, hazır cevap, hileli ve büyüleyici bir sanat üretti. Çok konuşulan ve tartışılan "Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacaktır." Sözü ile sanatın filozofu ve popun kralı olarak 20. yüzyıla damgasını vurdu.

“Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat” Sergisi Antalya’da

“Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat” Sergisi Antalya’da

“Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat” Sergisi Antalya’da

“Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat” Sergisi Antalya’da

“Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat” Sergisi Antalya’da

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim