• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

"Ancak öyle ya da böyle bu tür kararlar, çok kısa sürede alınmak zorundadır"

"Ancak öyle ya da böyle bu tür kararlar, çok kısa sürede alınmak zorundadır"
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un, İran’la sürdürülen nükleer müzakerelerde anlaşmanın dakikalar içinde sağlanabileceğini duyurmuştu. Ancak ABD'den henüz anlaşma sağlanamadığı ve müzakerelerin sürdüğü açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer müzakerelerle ilgili olarak zor kararların alınmasının zor olduğunu belirterek, "Ancak öyle ya da böyle bu tür kararlar, çok kısa sürede alınmak zorundadır" dedi.

Kerry, Avusturya'nın başkenti Viyana'da nükleer müzakerelerin yürütüldüğü Coburg Otel'in önünde basın toplantısı düzenledi.

Sadece müzakerelerin hatırı için ve müzakerelere devam etmiş olmak için burada olmadıklarını belirten Kerry, "Biz buradayız çünkü biz, kapsamlı bir anlaşmaya doğru ilerlemeler kaydettiğimize inanıyoruz" dedi.

Dün akşam Başkan Obama ile görüştüğünü ve daha öncede benzer ifadeler kullandığını aktaran Kerry, "Biz sonsuza kadar müzakere masasında oturmayacağız" ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin teknik düzeyde yürüdüğünü, risk ve sorunların çok yüksek olabileceğini vurgulayan Kerry, saatler gece yarısını gösterse bile kolayca müzakere masasından kalkıp ayrılmayacaklarını söyledi.

Müzakerelerde kaliteli bir anlaşmaya ulaşmak istediklerini belirten Kerry, acele etmediklerini ve ettirmediklerini aktardı.

Müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydetmelerine rağmen bazı zor sorunların bulunduğunu kaydeden Kerry, "Biz biliyoruz ki zor kararları almak kolay olmaz. Ancak öyle ya da böyle bu tür kararlar, çok kısa sürede alınmak zorundadır" diye konuştu. Kerry, ulaşılabilir bir anlaşmaya varmak için zor sorunları çözmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise İran ve tarafların meseleleri çözeceğine dair kararlılık göstermesi halinde görüşmelerin süreceğini açıkladı. Başkan Barack Obama'nın, Viyana'daki müzakere heyeti tarafından sürekli bilgilendirildiği de ifade edildi.

EĞER BİRKAÇ SAAT İÇİNDE KARAR ALINMAZSA

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, birkaç saat içerisinde önemli ve tarihi siyasi kararlar alınmazsa İran'la müzakerelerin anlaşmazlıkla sonuçlanacağını söyledi.

CNN televizyonuna konuşan Mogherini, "Kader anı çok yakında gelecek. Sanırım önümüzdeki saatlerde." dedi.

GÖRÜŞMELER GECE BOYU SÜRECEK

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İran'la nükleer müzakerelerde zorlu meseleleri çözmek için gece boyunca görüşmelere sürdüreceklerini açıkladı.

Viyana'da gazetecilere konuşan Fabius, "Çözülmeyi bekleyen zorlu meseleler var ama işler doğru yönde ilerliyor.

Bu sebeple bu gece ve yarın sabah da burada kalıp çalışmaları sürdürmeye karar verdim. Umarım koşulması gereken son metreleri de tamamlarız. Olumlu gelişmeler var ama üzerinde hâlâ çalışılması gereken zorlu konular da var." ifadelerini kullandı.

ZARİF: DEREYİ GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRİLMEZ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sıkı çalışıyoruz ama işi aceleye getirmiyoruz." açıklamasını yaptı.

Zarif'in "Söylediğime dikkat edin: Dereyi geçerken at değiştirilmez." şeklindeki ifadeleri ise dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Viyana'da bir açıklama yapması bekleniyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim