• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

'Anayasa Uzlaşma Komisyonu AKP'nin dayatmacı tavrı nedeniyle son buldu'

'Anayasa Uzlaşma Komisyonu AKP'nin dayatmacı tavrı nedeniyle son buldu'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun AK Parti'nin uzlaşmaz ve dayatmacı tavrı nedeniyle başlamadan...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun AK Parti'nin uzlaşmaz ve dayatmacı tavrı nedeniyle başlamadan son bulduğunu söyledi.

Komisyonun 16 Şubat tarihinde CHP'nin masadan kalkmasıyla dağılmadığını belirten Ekici, Meclis Başkanı'nın, bundan sonra çalışmanın devam edemeyeceğini açıkça ifade etmesi ile son bulduğuna dikkat çekti. Henüz komisyon oluşum aşamasındayken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis Başkanı'na bir mektup yazdığını ve o mektupta CHP'nin Anayasa konusundaki temel yaklaşımlarının açıkça aktarıldığını kaydeden Ekici, "Mektupta CHP olarak bu süreçte bir rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlı olunduğu vurgulandı. Anayasa çalışmasına başlamadan önce yöntemin belirlenmesi gerektiği ifade edildi." dedi.

Masa yeniden oluşturulurken belirledikleri ana ilkeleri de üç maddede özetleyen Ekici, "Anayasa ile darbe hukuku ve onu tahkim eden mevzuat birlikte ele alınıp darbe hukukundan arınacak bir çalışma yapılması gerekir. Anayasanın ilk dört maddesinde ifadesini bulan kurucu ilkeleri tartışmayız. Hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığını esas alan parlamenter sisteme dayalı bir anayasa çalışması yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Ekici, şöyle devam etti: "Komisyon çalışmalarında parlamenter sistem konusundaki sorun çözülemeyince bu kez CHP olarak yeni bir öneri sunduk. "24. dönemde görev yapan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda dört partinin de uzlaştığı 60 maddeye, yargı bağımsızlığını sağlayacak hükümler de dahil edilerek bir ay içinde parlamentodan geçirilsin" dedik. AKP, buna da yanaşmadı. AKP bu tavrıyla asıl derdinin, Anayasamızdaki darbe kalıntılarını temizlemek değil, rejim değiştirmek olduğunu ortaya koymuş oldu. Yani takke düştü kel göründü. Meclis Başkanı da, bütün bu gelişmelerden sonra komisyonun bundan sonra çalışamayacağını ve sona erdiğini ilan etti. CHP kesinlikle Komisyonu terk etmedi. Partimiz, ilk günden beri kamuoyuna da ilan ettiği şartlara uygun hareket edince, "gizli ajandalarla masaya oturan taraf" da teşhir oldu."

YENİ MEKTUP SÜRECİ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, kendisinin dağıttığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına yeniden başlaması için partilere yeni bir mektup gönderdiğini de anımsatan Ekici, "Genel Başkanımız o mektuba bu hafta cevap verecek. CHP'nin cevap mektubu, sürecin en başında ilan edilen ilkeler doğrultusunda olacak. Yani, başkanlık rejimi ısrarından vazgeçilmesi, parlamenter demokrasi esası üzerine bir anayasa yapılması çağrımızı yineleyeceğiz." diye konuştu.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim