• BIST 9530.47
  • Altın 2484.901
  • Dolar 32.5016
  • Euro 34.8472
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Anastasiadis: Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesini en çok biz isteriz

Anastasiadis: Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesini en çok biz isteriz
Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinin AB yolunda ilerleme kaydetmesini sağlayacağını...

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinin AB yolunda ilerleme kaydetmesini sağlayacağını söyledi. Rum lider, "Biz Türkiye'nin üyelik sürecinin ilerlemesini herkesten fazla istiyoruz"dedi.

Dün akşam saatlerinde adaya gelen Schulz temaslarına başladı. İlk olarak Rum Başkanlık Sarayı'na gelen Schulz, burada askeri törenle karşılandı ve başkanlık sarayındaki Makarios heykeline çelenk koydu. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Anastasiadis ve Schulz basın açıklaması yaptı.

Anastasiadis, Brüksel'deki bombalı saldırıdan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Belçika halkına destek ve dayanışma duygularını bildirdi. Schulz'la faydalı bir görüşme yaptıklarını dile getiren Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği destekten dolayı teşekkür etti Kıbrıs'ta bulunacak bir çözümün AB kural ve prensipleriyle uyumlu olması gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis, Türkiye'nin AB'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinin Türkiye'nin AB yolunda ilerleme kaydetmesini sağlayacağından da bahsederek, "Biz Türkiye'nin üyelik sürecinin ilerlemesini herkesten fazla istiyoruz" şeklinde konuştu.

Mülteci göçlerinin Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ayrı değerlendirilmesi ve ilişkilendirilmemesi gerektiğini de yineleyen Anastasiadis, bunu Avrupa Konseyi Başkanı'nın Kıbrıs ziyareti sırasında da belirttiğini, Türkiye'nin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili ek protokollerin hayata geçirilmesi de dahil yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

SCHULZ: KIBRIS AB'NİN EN BÜYÜK SORUNU

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, Anastasiadis'in Brüksel saldırısıyla ilgili sözleri için minnettar olduğunu söyleyerek, görüşme sırasında bilgi sahibi oldukları uçak kaçırma olayıyla ilgili olarak Anastasiadis'in yürüttüğü kriz yönetiminin başarılı olduğunu ve olayın zararsız şekilde sona ereceğine olan inancını dile getirdi.

Schulz, konuşmasında, AB içerisindeki birçok sorunun en önemlilerinden birinin de Kıbrıs sorunu olduğunu ifade ederek, Kıbrıs'ta -AB içerisinde stratejik önemli bir yeri olmasından dolayı- bulunacak bir çözümün tüm bölgede sabitleyici bir rol üstleneceğini vurguladı.

"DEVAM EDEN MÜZAKERE SÜRECİ EŞSİZ BİR ŞANS"

Devam eden müzakere sürecine tam destek verdiklerini belirtip, bunun eşsiz bir şans olduğunu hatırlatan Schulz, müzakerelerin Kıbrıslıların yürüteceği bir süreç olduğunun da bilinmesini istediğini, Kıbrıs'a geliş nedeninin detaylara inilen ve daha da zorlaşan süreci daha iyi görüp anlamak olduğunu bildirdi.

Geçen yıl içinde Kıbrıs sorununda inanılmaz büyük ilerlemeler kaydedildiğini, bundan 2 yıl önce böylesi bir ilerlemeyi kimsenin tahmin edemeyeceğini de kaydeden Schulz, seçimler öncesi Rum parlamentosuna hitap edecek olmanın da kendisi için onur olacağını sözlerine ekledi.

"SORUN, HER ZAMAN BİR KADINDIR"

Gazetecilerin Mısır Havayollarına bağlı uçağın kaçırılıp Larnaka'ya indirilmesi konusunda yorum istemesi üzerine Anastasiadis, uçaktaki 49 yolcunun serbest bırakıldığını, olayın terörle bağlantısı olmadığını öğrendiklerini söyledi.

Gazetecilerin "Yani olayın bir kadın için gerçekleştiğini kabul ediyorsunuz?" şeklindeki sorusuna Anastasiadis "Zaten sorun her zaman bir kadındır" şeklinde esprili bir cevap verdi.Cihan

Anastasiadis: Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesini en çok biz isteriz

Anastasiadis: Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesini en çok biz isteriz

Anastasiadis: Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesini en çok biz isteriz

Anastasiadis: Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesini en çok biz isteriz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim