• BIST 9468.33
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Anadolu'nun biyolojik zenginliğini anlatan müze

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ndeki Zooloji Müzesi, barındırdığı 900 canlı örneğiyle Anadolu'nun biyolojik çeşitliliğini gözler önüne seriyor.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörlüğü'nün desteği ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nın katkılarıyla 2005 yılında faaliyete geçen ESOGÜ Zooloji Müzesi, barındırdığı 900 canlı örneğiyle Anadolu'nun biyolojik çeşitliliğini gözler önüne seriyor.
 
Müzenin kurucularından olan ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdür Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan, yaklaşık 900 canlı örneğinin bulunduğu müzenin, biyolojik çeşitliliğin çok önemli mekanlarından biri olduğunu belirterek, sergilenen canlılarınn tamamının yıllarca süren emeklerle Anadolu'nun çeşitli yerlerinden, Eskişehir ve çevresinden toplandığını kaydetti.
 
Müzede, iskelet ve iskelet yapılarını gösteren örnekler bulunduğunu ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:
 
"Omurgasızlar, eklem bacaklılar, kuşlar, sürüngenler, balıklardan oluşan reyonlarımız da var. Ziyaretçilerimiz de ellerinde bulanan bazı örnekleri getirebiliyor. Müzeyi, öğrencilerden oluşan Zooloji Kulübü yönetiyor. Türkiye'de sadece 4 zooloji müzesi var. Girişi ücretsiz olan müzemizi yılda 8 bin-8 bin 500 kişi ziyaret ediyor. İnsanlar rezervasyonlarla, turlarla buraya geliyor. İlkokul ve ortaokul öğrencileri müzeye ilgi gösteriyor. İlkokullarda, çevre ve biyolojik çeşitlilik dersleri var. Bu derslerin seminerlerinin ve uygulamalarının müzemizde yapılmasını istiyoruz. Okullar bizimle irtibata geçerse müzeminiz bütün imkanlarını onlar için seferber ederiz."
 
Türkiye'de 5'inci zooloji müzesi açılacak
 
Çalışkan, Fransa'da sayıları 400'ü geçen zooloji müzesinin bulunduğuna değinerek, "Anadolu, Avrupa'nın iki katı kadar biyolojik çeşitliliğe sahip. Buna rağmen bizde daha henüz 5'inci zooloji müzesi açılacak. Önümüzdeki yıllarda bu müzelerin sayısının artmasını istiyoruz. Bizden sonraki gelecek nesillere sahip olunan en önemli değer olan biyolojik çeşitliliğin niteliklerini anlatma fırsatı bulmak istiyoruz" diye konuştu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim