• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Anadolu'da bir tanık: Bengüboz'un objektifinden Mudurnu

Anadolu'da bir tanık: Bengüboz'un objektifinden Mudurnu
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Tarihi Ahi Kenti Mudurnu'nun erken Cumhuriyet dönemine...

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Tarihi Ahi Kenti Mudurnu'nun erken Cumhuriyet dönemine tanıklık eden Ahmet İzzet Bengüboz'un cam filmden basılmış fotoğraf arşivine ev sahipliği yapıyor.

Anadolu'da fotoğrafçılığın önemli örneklerinden olan Bengüboz arşivi, Çankaya Belediyesi, Mudurnu Belediyesi, Mudurnu Kaymakamlığı, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Merkezi VEKAM, Bolu Mudurnulular Derneği, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ortaklaşa girişimiyle sanatseverlerle buluştu. Birinci Dünya Savaşı sırasında esir düştüğü kampta fotoğrafçılığı öğrenen Ahmet İzzet Bengüboz, savaş sonrası döndüğü Mudurnu'da fotoğrafçılığa başladı. Bengüboz'un teknik olarak cam film kullanılan yıllarda çektiği Mudurnu panoramaları, aile albümleri ve portreler 100 yıl öncesi erken Cumhuriyet döneminin sosyal yaşamına ışık tutan belgeler olarak yeniden hayat buldu. Dedesinin arşivini büyük bir titizlikle saklayan Mehmet Kadri Bengüboz'un Mudurnu Kültürel Mirası Alan yöneticisi Dr. Ayşe Ege Yıldırım'la başlayan çalışmaları, destekleyici kurumların da çabalarıyla dededen miras arşiv yeniden gün yüzüne çıktı.

Açılışta konuşma yapan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, "Toplumsal tarihimizin kesitlerinden örnekler sunan bu eserler, içinde bulunduğumuz dönemde çok daha fazla anlam taşıyor. Cumhuriyet aydınlanmasının yükseldiği bu topraklarda, tarihimizin anlaşılması açısından bireysel hikayelerin bir araya getirilip bütünleştirildiği sergi gelecek kuşaklara da ışık tutacaktır." diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

BİR KENTİN TARİHİNE TANIKLIK

VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu ise gün yüzüne çıkan Bengüboz arşivinin çok önemli bir kaynak olduğuna vurgu yaptı. Yenişehirlioğlu, şöyle devam etti: "Bugüne dek Avrupalıların çektiği fotoğraflarla erken Cumhuriyet döneminden izleri görebiliyorduk. Bu koleksiyonla günlük yaşamdan kesitlerle bir kentin tarihine tanıklık ediyoruz."

ÇSM Füreya Koral Salonu'ndaki sergi açılışına Mudurnu Kaymakamı Mehmet Rıdvan Doğan, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Bolu Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi, Mudurnu Kültürel Miras Alan Yöneticisi ve Sergi Küratörü Ayşe Ege Yıldırım ve Bengüboz'un torunu Mehmet Kadri Bengüboz katıldı.

Sergiyi gezen Mudurnuluların kimisi eski fotoğraflarda çocukluklarında oyun oynadıkları alanları ya da evlerinin yerini ararken, kimisi de asırlık stüdyodan kalan ahşap koltuğun başucunda anı fotoğrafı çektirdi.

SERGİ 30 NİSAN'A KADAR AÇIK KALACAK

Çankaya Belediyesi'nin ev sahipliğinde Ankara'da 30 Nisan'a dek izlenebilecek "Anadolu'dan Bir Tanık: Ahmet İzzet Bengüboz'un Objektifinden Mudurnu'da Erken Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Sergisi'nin bir sonraki durağı ise 12 Temmuz'dan itibaren Mimar Sinan Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi olacak.Cihan

Anadolu'da bir tanık: Bengüboz'un objektifinden Mudurnu

Anadolu'da bir tanık: Bengüboz'un objektifinden Mudurnu

Anadolu'da bir tanık: Bengüboz'un objektifinden Mudurnu

Anadolu'da bir tanık: Bengüboz'un objektifinden Mudurnu

Anadolu'da bir tanık: Bengüboz'un objektifinden Mudurnu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim