• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Anadolu Üniversitesinin projesine altın madalya

Anadolu Üniversitesinin projesine altın madalya
Anadolu Üniversitesi tarafından hayata geçirilen "geliştirilmiş ağırlık düşürme tipi sismik enerji kaynağı ekipmanı" isimli buluş ödüle layık görüldü.

Anadolu Üniversitesi tarafından hayata geçirilen "geliştirilmiş ağırlık düşürme tipi sismik enerji kaynağı ekipmanı" isimli buluş ödüle layık görüldü.

Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi'nin birlikte katılım gösterdiği "2. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı - ISIF'17" İstanbul'da gerçekleştirildi. Türk Patent ve Marka Kurumu'nun davetiyle Anadolu Üniversitesi'ne tahsis edilen stantta sergilenen "geliştirilmiş ağırlık düşürme tipi sismik enerji kaynağı ekipmanı" isimli buluş, altın madalyayla ödüllendirildi.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen, birçok yerli ve yabancı buluşçunun buluşlarını sergilediği organizasyonun son gününde gerçekleştirilen ödül töreninde, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Güney, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Uğur Avdan ve Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, Yrd. Doç. Dr. Emrah Pekkan, Arş. Gör. Dr. Atınç Özdemir ve üniversite personeli İbrahim Uğurlu'ya ait olan "geliştirilmiş ağırlık düşürme tipi sismik enerji kaynağı ekipmanı" altın madalyaya layık görüldü. Ödülü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün elinden Anadolu Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Aybar aldı.

Dünyadaki rakiplerinden çok daha üstün bir sistem

Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu'nun öncülüğünde, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ve Hisarlar Grup işbirliği ile Türk mühendisler tarafından geliştirilip, Eskişehir'deki tesislerde üretilen, Türkiye'nin ilk yerli 4x4 arazi aracı TURKAR'ın yeni üst yapılı modeli olan "Sismik Araştırma Aracı", yeraltındaki yapıların belirlenmesinde ve sismik yeraltı haritalamada, sismik enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Ayrıca, fay araştırmaları, jeotermal kaynak ve yeraltı maden araştırmalarında da kullanılabilen sismik kaynağının, afet risklerinin ve yeraltı kaynaklarının araştırılmasında ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşünülüyor. TURKAR'ın üzerinde projelendirilen sistem, her türlü arazi şartında operasyonel kullanım olanağı sağlarken, geliştirilen 500 kilo ağırlıklı sistem, en yüksek 225 kilo ağırlık düşürme kapasiteli dünyadaki alternatifleri ile arasında büyük bir fark oluşturuyor.

"Geçtiğimiz yıl bilimsel faaliyetler açısından tarihin en parlak yılımızı yaşadık"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Anadolu Üniversitesi, geçtiğimiz yıl bilimsel faaliyetler açısından tarihinin en parlak yılını yaşadı. Bu buluş da üniversitemizin son yıllarda bilimsel alanda yaptığı olağanüstü yatırım ve gayretlerin meyvesidir" dedi.

Gündoğan, Anadolu Üniversitesinin nitelikli bilimsel yayın sayılarındaki tarihi rekora 2016 yılında ulaştığını belirterek, "Bizim üniversite olarak amacımız sadece yayın ya da proje sayımızı arttırmak değil; yaptığımız projeleri ekonomik ya da sosyal bir katma değere dönüştürmektir. Önümüzdeki dönemlerde patent sayımızı arttırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bu ödül, dünya üniversitesi olduğumuzu bir kez daha göstermiş oldu"

Buluş sahiplerinden olan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Güney, "Bu uluslararası fuarda, yer bilimleri ve mühendisliği alanında geliştirdiğimiz ileri teknoloji ürünü ekipmanla aldığımız altın madalya, Anadolu Üniversitesi'nin mühendislik alanında da bir dünya üniversitesi olduğunu bir kez daha göstermiş oldu" diye konuştu.

İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı - ISIF nedir?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onursal Himayelerinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) himayeleri altında ve Türk Patent ve Marka Kurumu ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan ve dünyanın ticaret merkezi olarak kabul edilen İstanbul'da olması, hem buluşçular hem de yatırımcılar için dünyanın en önemli buluş fuarı olması özelliğini de beraberinde getirmektedir. Bölgesel ulusal ve uluslararası organizasyonlar da aktivitelerini, hizmetlerini ve programlarını sunabilmek için uluslararası ve ulusal üretici ve ticari firmalar, girişimciler, bireysel buluşçular, özel araştırmacılar, Ar-Ge merkezleri, danışmanlar, patent ofisleri, özel veya devlet destekli araştırma enstitüleri, bilim parkları, teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri, üniversiteler, laboratuvarlar, fikri ve sınai mülkiyet ile ilgili kurum ve kuruluşlar, melek yatırımcılar, risk sermayesi grupları, inovasyon teşvikçileri, patent vekilleri ve buluş dernekleri İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'e katılımcı olmaktadır.

Anadolu Üniversitesinin projesine altın madalya

Anadolu Üniversitesinin projesine altın madalya

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim