• BIST 9718.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Anadolu Hayad Başkanı Babar’dan, Ulusal Sağlık Bilgi Bankası Talebi

Anadolu Hayad Başkanı Babar’dan, Ulusal Sağlık Bilgi Bankası Talebi
Anadolu Hasta ve Hasta Yakınları Derneği (Anadolu Hayad) Başkanı Yusuf Babar, Ulusal Bilgi Bankası'nın şart olduğunu kaydetti.

Anadolu Hasta ve Hasta Yakınları Derneği (Anadolu Hayad) Başkanı Yusuf Babar, Ulusal Bilgi Bankası'nın şart olduğunu kaydetti.

Son zamanlarda sağlık sektöründe olumsuz olayların olduğu, sağlık sisteminin tekrardan ele alınarak hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulayan Anadolu Hayad Başkanı Yusuf Babar, Ulusal Bilgi Bankası'nın kurulması gerektiğini kaydetti.

Yusuf Babar, "Bir kaç gün önce; bir ilimizin doğum hastanesine doğum için gelen hastaları, elektrik çarpması sonucu, oluşan yanıklardan dolayı hayati tehlikeleri oluşmuş ve civar illere sevkleri sağlanmıştır. Yine başka bir ilimizin aile sağlık merkezindeki bilgisayarların çalınması sonucu, aile hekimlerine tedavi veya aşılama için gelen vatandaşların tedavileri yapılamamış, geçici olsa bile mağduriyetler yaşanmıştır. Bu iki olay ve buna benzer olayların yaşanmasında olayın muhatabı olan taraflar gayet normal bir durum gibi basına demeçler verip olayı geçiştirmektedirler. Elektronik sağlık kayıtlarının; tıbbi hataların azaltılması, verilere hızlı ulaşım sağlanması, daha iyi kalitede veriler elde edilmesi ve bu verilerin çok yönlü olarak sunulması, sağlık bakımının sonuçlarının ölçülebilmesi ve değerlendirilebilmesi, gerektiği yer ve zamanda kanıta dayalı kayıtlardaki işlevlerin yanında sağlık kurumunun birimleri arasında iletişimi ve bilgi alışverişini kolaylaştırma, hasta verilerine çabuk ulaşabilme, verimliliği artırma ve kayıtların okunaklılığına ilişkin avantajı dâhil olmak üzere pek çok faydalı işlevi vardır. Ancak bu kadar avantajı olan sağlık bilgilerinin kayıt altına alınması kadar bu bilgilerin muhafaza edilmesi de hasta hakları yönünden önemlidir. Anadolu Hayad olarak 663sayılı KHK İle çıkarılan sağlıkta dönüşümün en büyük ayaklarından biri olan Ulusal Sağlık Bilgi Bankasının daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 47. maddesinin 1.ve 3. fıkralarının, kişi haklarının gizliliği gözetilerek ve gerekli titiz önlemler alınarak tekrardan kanunlaştırılması sağlanmalıdır. Yoksa bu tür bilgisayar çalınmalarında, bilgisayarların bozulmalarında, yangınlarda hasta bilgileri kayıp olacak ve vatandaşlar mağdur olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim