• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Amasya’nın 500 Yıllık Tapu Kayıtları Gün Yüzüne Çıktı

Amasya’nın 500 Yıllık Tapu Kayıtları Gün Yüzüne Çıktı
Amasya'nın 500 yıllık tapu kayıtları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı kitapta toplandı.

Amasya'nın 500 yıllık tapu kayıtları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı kitapta toplandı.

Bakanlığın ilkini Amasya için hazırlattığı 744 sayfalık "Defter-i Mufassal-ı Liva-i Amasya Cildü'l Evvel" adlı kitapta 1520 ile 1576 yıllarında tutulan tahrir kayıtları ile idari yapı, şehrin nüfusu, arazi sayımları, eğitim kurumları, vakıflar, külliyeler, camiler, medreseler, türbeler, mahalleler ile ekonomik yapı ve tarıma ilişkin bilgiler günümüz Türkçesine çevrilip sunuldu.

Tahrir defterlerinin devletin vergi kaynakları, mali örgütlenmesi, askeri güç ve ile benzeri konulardaki imkanları hakkında önemli bilgiler içerdiğini ve bu sebeple Osmanlı coğrafyasından çıkarak bağımsız olan otuza yakın ülkenin tarihi açısından da büyük önem taşıdığını belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, "Kurumumuz geçmişimizin aydınlatılabilmesi ve sahip olduğumuz kültürel arşiv hazinelerinin gelecek nesillere intikal ettirilebilmesi noktasında tarihin kendisine yüklediği sorumluluğun bilinci içerisinde yeniden tasnife edilerek arşivlerini daha erişilebilir ve istifade edilebilir bir hale getirmiştir. Akabinde bilimsel etkinlikler ile yayın faaliyetine başlayan kurumumuz başlattığımız "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tarihe Işık Tutuyor Projesi" ile çalışmalarını bir adım daha öteye taşımayı hedeflemektedir" dedi.

Proje ile yaklaşık 240 tahrir defterinin yayınlanmasının planlanmakta olduğunu anlatan Kanal, "İlk olarak tarihimizde önemli bir yere sahip olan şehzadeler şehri Amasya'nın mufassal tahrir defterinin basımı gerçekleştirilmiştir. Kurumumuz tarafından büyük bir özverinin ürünü olarak ortaya çıkarılan Amasya tahrir defterinin ve bundan sonra yayınlanacak diğer defterlerin gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalara ciddi bir katkı sağlayacağına olan inancımla başlatılan projenin ve yayınlarımızın milletimiz ve tüm ilgililer için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Osmanlı Devleti'nin muhteşem bir kayıt sisteminin olduğunu değinen Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, projenin ilk yayınını Amasya için hazırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

Bin adet bastırılan eserin nüfus, emlak bilgilerini, gelir bilgilerini içinde toplayan, yazılı belgelere ve kayıtlara dayanılarak toparlanıp günümüz Türkçesine çevrisi yapılmış çok önemli bir eser olduğunu vurgulayan Başkan Özdemir, "Bilgi arşivi açısından, Amasya tarihi açısından çok önemli bir değer. Amasya'nın mahalleleri, köylerin, nahiyeleri, isim isim, hane hane bulunduğu çok önemli bir eser. Bu da Amasya'nın geçmişte ne kadar önemli bir şehir olduğunu belgeliyor" şeklinde konuştu.

Amasya’nın 500 Yıllık Tapu Kayıtları Gün Yüzüne Çıktı

Amasya’nın 500 Yıllık Tapu Kayıtları Gün Yüzüne Çıktı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim