• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Amasya’dan Katar’a Turizm Ve Ticaret Çıkartması

Amasya’dan Katar’a Turizm Ve Ticaret Çıkartması
Amasya'dan bir grup yönetici ve iş adamı turizm ve ticaret alanında temaslarda bulunmak amacıyla Katar'a gidiyor.

Amasya'dan bir grup yönetici ve iş adamı turizm ve ticaret alanında temaslarda bulunmak amacıyla Katar'a gidiyor.

Heyette Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Amasya İl Koordinatörü Erdin Güden ile işadamları yer alıyor.

Son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu önderliğinde, Katar ile Türkiye arasında eğitim, turizm, çevre, ekonomik kalkınma gibi alanlar başta olmak üzere önemli işbirliği anlaşmalarına imza atıldığını belirten Vali Çomaktekin, "Katar ile Türkiye arasındaki ilişkiler yatırımlar noktasında da gelişmiş ve büyük inşaat şirketlerimizin de aralarında bulunduğu 30'dan fazla şirketimizin bugüne kadar üstlenmiş olduğu projelerin toplam tutarı yaklaşık 8,5 milyar dolara ulaşmıştır. Katar sermayesinin Türkiye'de yatırıma teşvik edilmesi konusunda da ülkemiz tarafından önemli çalışmalar yürütülmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi her geçen yıl artmaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2003 yılında 24 milyon dolar iken 2015 yılı verilerine baktığımızda Katar ile yıllık yaklaşık 785 milyon dolarlık ticaret hacmine sahip olduğumuzu görmekteyiz. Ancak, bu miktarın 785 milyon dolardan çok daha fazla olabileceğini ve iki ülke iş adamları için de önemli fırsatlar bulunduğunu düşünmekteyiz. Heyetimizin burada bulunma amaçlarından bir tanesi de Türkiye ve Katar arasındaki ticaret hacminin artırılmasına katkıda bulunmaktır" dedi.

Katar ve diğer körfez ülkelerinden özellikle Amasya'nın içinde bulunduğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'ye turizm amaçlı gelen ziyaretçi sayısında önemli bir artış olduğu görüldüğüne değinen İbrahim Halil Çomaktekin, "Amasya, 8 bin 500 yıllık tarihi ve 17 medeniyete ev sahipliği yapmış olması, birçok medeniyetin eserlerini aynı anda görebilme imkanını sunuyor olması ve özellikle Katar halkına hitap edecek doğası ve iklimiyle Katar halkı için vazgeçilmez bir destinasyon olacaktır. Bu anlamda, ziyaretimiz kapsamında ikili görüşmeler yapacağımız Katarlı turizm acentelerini Amasya'ya davet ediyoruz ve Katarlı kardeşlerimizi Amasya'da görmekten mutluluk duyacağımızı ifade ediyoruz. Turizm potansiyelinin yanı sıra Amasya ilimiz tarımsal üretim ve hayvancılık konusunda da önemli bir potansiyele sahiptir. İlimizde yetiştirilen kiraz, elma, soğan, bamya gibi ürünlerin ihracatı konusunda da Katarlı iş adamlarıyla ortak çalışmalar yapabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye mermer rezervinin yaklaşık yüzde 18'lik kısmına sahip olan Amasya'nın, dünyaca bilinen Amasya beji mermeri markasıyla Katarlı iş adamlarının dikkatini çekeceğine inandıklarının vurgulayan Çomaktekin, "Dünya genelinde yaklaşık 60 ülkeye ihracatı gerçekleştirilen Amasya beji mermerinin 2022 yılında Katar'da gerçekleştirilecek Dünya Kupası için inşa edilecek yapılarda çok rahatlıkla kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca ilimizde üretimi gerçekleştirilen ankastre mutfak ürünlerinin Katar pazarında satışa sunulduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü de memnuniyetle izlemekteyiz. Bu bağlamda, Katar ile Türkiye arasındaki işbirliğinin geliştiği son yıllarda ilimizin de bu işbirliğinden pay alabilmesi, ilimizin Katarlı turizmcilere ve iş adamlarına tanıtımının yapılmasının önemli olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim