• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Altunyaldız: “Seçim Vaatlerimizin Yüzde 82’sini Hayata Geçirdik”

Altunyaldız: “Seçim Vaatlerimizin Yüzde 82’sini Hayata Geçirdik”
AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, 10 Aralık'tan bugüne Seçim...

AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, 10 Aralık'tan bugüne Seçim Beyannamelerinde ve Hükümet Programlarında yer alan seçim vaatlerinin yüzde 82'sini, reformların da yüzde 50'sini hayata geçirdiklerine söyledi.

1 Kasım seçimleri sonrası başladıkları yeni Türkiye yolculuğu için tam bir seferberlik hali yaşadıklarını ifade eden Altunyaldız, "Ekonomimizin can damarları olan üretim sektörü için inceden inceye stratejik planlamalar yaptık. Özel sektör, kamu işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz analizlerin sonucu olarak hayata geçirdiğimiz saha uygulamaları gösterdi ki, 2002 ile başlayan sessiz devrim sonrası artık dünya çapında sesi duyulacak bir büyük ekonominin ayak seslerini işitiyor dünya ekonomisi. Küresel bir üretim ve ihracat üssü olarak üretimde ulaştığımız derinlik, bilgi ve tecrübe birikimi ile üretemeyeceğimiz bir ürün olmadığını rahatlıkla söyleyebiliyoruz. AK Parti iktidarında müteşebbis hayal ediyor, reel hale getiriyor ve üretimini rekabetçi küresel piyasada tedarik zinciriyle, pazarlaması ve insan kaynaklarıyla kurumsallaştırıyor, sürdürülebilir konumda bir maliyetle dünya pazarlarında var olmaya devam ediyor. Eskiye göre farkımız artık üretim sektöründe hiçbir unsuru şansa, tesadüfe, krize denk geldi mazeretine, bırakmıyoruz. Çünkü dünya markası olmayı hak etmiş sektörel markalarımız saha tecrübeleriyle her türlü küresel konjonktürel dalgalanmaları yönetebilecek bir ticari refleksi içselleştirdiler. Mazeret bulmayı istemiyorlar artık. Bunun içinse olmazsa olmaz inovasyon altyapısı dediğimiz, eğitim sisteminden, gençlerimize, çiftçilerimizden esnaf ve sanatkarımıza, kadın iş gücümüzden Ar-Ge'yi nasıl kurumsal hale getireceğimize kadar boş alan bırakmadan yenilenme ve yeni kulvarlar açma dönemi yaşadık. Bitmeyecek bu yenilenme ve hiçbir şekilde statik bir rotamız olmayacak. Jeopolitik duyarlılığımızın olduğu coğrafyalara nasıl sirayet edeceksek, çağdaşlarımızdan nasıl önde koşacaksak yılmadan yorulmadan koşacak ve başaracağız. 2002 den bu tarafa nasıl dinamik baktık bundan sonra da dinamik bir planlama ile yol almaya devam edeceğiz, hem de coğrafyamızda ki büyük siyasi fay hatlarının yerinden oynadığı bu dönemde yapıyoruz bütün bunları" dedi.

"TÜM İMKANLARIMIZLA GELECEĞİMİZİN YATIRIMI GENÇLERİMİZİN YANINDAYIZ"

"1 Kasım seçimlerinde halkımızın bizlere gösterdiği güvenin bir gereği olarak, 64. Hükümet Eylem Planımızı açıkladığımız 10 Aralık'tan bugüne Seçim Beyannamemizde ve Hükümet Programımızda yer alan seçim vaatlerimizin yüzde 82'sini, reformlarımızın yüzde 50'sini hayata geçirdik" diyen Altunyaldız, gençlerin işgücüne hızlı bir şekilde katılmalarının sağlanması ve becerilerinin artırılması için hem genç istihdamı hem de genç girişimciliği desteklediklerini ifade etti. "Bu kapsamda yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlıyoruz. Muafiyetten yararlanma sınırını 75 bin TL'ye yükselttik. Buna göre 29 yaşını doldurmamış olan tam mükellef gerçek kişilerin kazançlarının 75 bin TL'lik kısmı 3 vergilendirme dönemi boyunca Gelir Vergisinden istisna edilecek. Gençlerimize proje karşılığı 50 bin TL'ye kadar karşılıksız, 100 bin TL geri ödemeli nakdi destek veriyoruz. Gençlerimize 100 bin TL kredi desteği veriyoruz. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla %85 oranında kefalet imkânı sağlıyoruz. Ar-Ge Kanunu kapsamında yenilikçi iş fikri olan gençlerimize bu fikirlerini gerçekleştirmelerini teminen verilen 100 bin TL'ye kadar Teknogirişim Sermaye Desteğini 500 bin TL'ye kadar artırıyoruz. Ayrıca Teknogirişim Sermaye Desteğinden yararlanabilmek için mezuniyet üzerinden beş yıl geçmeme şartını on yıla çıkararak daha fazla gencimizin bu programdan faydalanmalarının önünü açtık. Lisans öğrencilerinin 330 TL olan bursu 400 TL'ye çıkardık. Öğrenim gören yirmi beş yaşını doldurmamış gençlerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla pasaport harcını kaldırıyoruz. Lise ve dengi okul mezunu olanların en fazla 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanların ise en fazla 25 yaşını geçmemek şartı ile gençlerimize ücretsiz sağlık hizmeti sağlıyoruz. TÜBİTAK tarafından tespit edilen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel yarışmalarda ilk üçe giren öğrencilerin başarılarını ödüllendirmek amacıyla üniversite sınavlarında ek puan uygulaması getirdik" diye konuştu.

"GÜÇLÜ BİR TOPLUM İÇİN MUTLU AİLELER"

Gençlere çeyiz hesabında biriktirilen paranın yüzde 20'si oranında destek sağladıklarını hatırlatan Altunyaldız, doğum sonrası ücretsiz izin sürelerini de memuriyet kıdeminde dikkate aldıklarını söyledi. Doğum yapan memurlar için, üç yaşını doldurmamış olan bir çocuğu evlat edinmiş olan memurlar için ya da böyle kişilerin eşi olan memurlar için istemeleri halinde 8 haftalık izin süresinden sonra belli süreler boyunca yarı gün mesaisini de mümkün hale getirdiklerini aktaran Altunyaldız, "Kadın memurlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı getirdik. Evlat edinen memurlara, kullandıkları bu izinlerinin bitiminden sonra kullanılmak üzere isterlerse 24 aya kadar aylıksız izin hakkı veriyoruz. Özel sektörde çalışmakta olan kadınlara doğum sonrası yarı çalışma ödeneği, kısmi süreli çalışma hakkı getiriyoruz, doğum sonrası ve evlat edinme sonrası izinlerini artırıyoruz" şeklinde konuştu.

ESNAF VE ÇİFTÇİYE DESTEK

AK Parti Hükümetleri olarak esnafın kıymetini bildiklerini vurgulayan Altunyaldız, "Bir daha bu ülke esnafın yazar kasa fırlattığı dönemlere dönmesin diye her daim esnafımızın yanında ve destekçisi olmaya devam ediyoruz. Biz esnafımızdan aldığımız vergileri, damla damla topladığımız vergileri, onların güçlü ve üretken bir ekosistem içinde çalışmasını sağlamak için kullanıyoruz. Bu meslekleri yaşatmak bizim görevimiz. Bu nedenle esnafımıza düşük faizli kredi uygulamasına devam edilirken, 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteği veriyoruz. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8.000 TL'ye kadar kazançlarından vergi almıyoruz" dedi.

AK Parti iktidarı boyunca toprağı berekete dönüştüren çiftçilere de bütün imkanları kullanarak sahip çıktıklarına dikkat çeken Altunyaldız, "Çiftçiye desteğimiz 64. Hükümetimiz döneminde de devam ediyor. İşletme büyüklüğü 5 dekar veya altında olan meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilere 2016 üretim yılında dekar başına 100 TL küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapıyoruz. Seraların modernizasyonu için çiftçilerimize 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteğini başlattık. Böylece kullanılamaz durumdaki seraların modernizasyonu sağlanacak, tarımsal üretimin geliştirilecek, verimlilik ve kalite artırılacaktır. Seracıları tarımsal sulama abone grubuna dahil ediyoruz. Ne demek bu? Seracılarımıza ticarethane tarifesi yerine tarımsal sulama abone grubundan elektrik tüketim hakkı sağlanacak ve daha düşük elektrik faturası ödeyecekler. Tarım ve hayvancılık sektörünün önemli girdilerinden olan yem ve gübrede KDV'yi kaldırdık. Böylece tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyette bulunan üreticilerin üzerindeki vergi yükünün ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üreticilerin bu şekilde teşvik edilerek tarımsal ve hayvansal üretimin artırılması ve tarımsal ve hayvansal ürün ihracatının artırılarak, ithalatın azaltılmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

"İŞVERENLERİMİZİN MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜYORUZ"

AK Parti olarak toplumun tüm kesimlerinin refah artışından hak ettikleri payı almaları gerektiğine inandıklarını belirten Altunyaldız, "Bir taraftan işçilerimizin hayat standartlarını ve özlük haklarını iyileştirirken diğer taraftan bunların işverenimize maliyetinin bir kısmını da üstleniyoruz. Bu kapsamda işverene verdiğimiz desteklerin başında asgari ücrette yapılan artışla ortaya çıkan maliyetlerin bir bölümünün devlet tarafından üstlenilmesi geliyor. Bu kapsamda 2016 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar Hazinece karşılanacak. Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük illerdeki işverenlere sigorta teşvikinin kapsamını genişletiyoruz. Sanayi işletmelerinin münhasıran imalat sanayinde kullanmak üzere aldıkları makine ve teçhizatın finansmanı için kullandıkları kredilerdeki yüzde 5 banka muameleleri vergisi istisna kapsamına alınmıştır. Tasarım Merkezleri kurulup desteklenmesi özellikle yerli ürünlerin yurtdışı pazarlara açılması ve rekabet gücünün yükseltilmesini amaçlıyoruz. Tasarım Merkezi kuran firmalarımıza Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopaj desteği, sigorta primi işveren hissesinin yarısının devlet tarafından karşılanması, damga vergisi muafiyeti gibi destek ve muafiyetler sağlıyoruz. Siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri kapsamında hem sipariş veren KOBİ ve büyük firmalara hem de sipariş alan Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine yüzde 50 oranında Ar-Ge ve tasarım indirimi sağlıyoruz. Firmaların ortak proje yapmalarını sağlamaya yönelik hazırlanan Rekabet Öncesi İşbirliği proje modeli hayata geçirilerek bu projelere Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği ve damga vergisi istisnası gibi yüzde 50 oranına kadar hibe destek sağlıyoruz. Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde çalışan Ar-Ge ve tasarım personeline eğitim seviyesine göre yüzde 95, yüzde 90 ve yüzde 80 oranlarında gelir vergisi stopaj desteği uyguluyoruz. Ayrıca Ar-Ge Merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının brüt asgari ücret üzerinden maaşlarının 2 yıl süreyle devlet tarafından karşılanması sağlanacaktır. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer alan ve Teknogirişim Sermaye Desteğiyle kurulan şirketlere doğrudan girişim sermayesi sağlayan firmalara 500 bin TL vergi indiriminden yararlanma kolaylığı sağlıyoruz. Bakanlar Kuruluna da bu tutarı 4 katına kadar artırma yetkisi veriliyor" ifadelerine yer verdi.

Altunyaldız, Yeni Türkiye'nin Küresel Yürüyüşünün, AK Parti olarak millete verdikleri sözlerin tek tek yerine getirilmesi, reformların ve vizyoner projelerin tek tek gerçekleştirilmesi ile emin adımlarla sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim