• BIST 9524.59
  • Altın 2486.44
  • Dolar 32.5543
  • Euro 34.6727
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

'Altında düşüş sürecek' beklentisi

FED'in yılın son toplantısında parasal sıkılaştırma takvimine ilişkin bir tarih verilmesi veya bu konuda bir sinyal gelmesi durumunda, altın fiyatlarında yeniden düşüş yaşanabileceği düşünülüyor.

İran'la nükleer müzakere sonrası dün düşüşünü sürdüren altında bugün toparlanma yaşandı. Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,258 dolar ile 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altının onsu 1.250 doların hemen üzerinde yatay seyir izliyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatında yükselişlerin sınırlı, düşüşlerinse sert olabileceğini belirterek, "Bölgemizdeki stratejik gerginliklerin azalması fiziki altına olan ilgiyi azaltabilir. Fed'in gelecek ayki yılın son toplantısında parasal sıkılaştırma takvimine ilişkin bir tarih verilmesi veya bu konuda bir sinyal gelmesi altın fiyatının yeniden sert düşüşünde etkili olabilir" dedi.

Yıldırımtürk, bundan böyle ABD'den açıklanacak ekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelecek açıklamaların altın fiyatının dalgalı seyrinde etkili olacağını söyledi.

Fiziki altın talebinin gevşediğine dikkati çeken Yıldırımtürk, 4 ayın en düşük seviyelerinde seyreden altın fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Ay sonu pozisyon kapama işlemleri büyük fonların altından çıkış stratejisi çerçevesinde fiyat yükselişlerinde gelecek olası yüklü satışlar, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da altın sert düşüşünde etkili olabilir. Açık pozisyon kapatma işlemleriyle gelecek alımlar daha sınırlı olabilir. Bölgemizdeki stratejik gerginliklerin azalması fiziki altına olan ilgiyi azaltabilir. FED'in gelecek ayki yılın son toplantısında parasal sıkılaştırma takvimine ilişkin bir tarih verilmesi veya bu konuda bir sinyal gelmesi altın fiyatının yeniden sert düşüşünde etkili olabilir. Bu sırada ABD'den açıklanacak makro ekonomik göstergeler altın fiyatında iki yönlü dalgalı seyir oluşturabilir. Bu gerekçelerle altın fiyatında yükselişler sınırlı, düşüşler sert olabilir."

Altın fiyatlarına ilişkin kısa vadeli yorumlarını aktaran Yıldırımtürk, "Teknik olarak altın fiyatı 1240 Dolar/Ons desteğinin üzerinde kaldığı sürece 1245-1252 ve 1257 Dolar/Ons'taki kısa vadeli direncini test edebilir. Altın fiyatı 1240 Dolar/Ons desteğinin de aşağısında kalması halinde de 1237 ve 1232 ve 1227 Dolar/Ons desteklerini yeniden test edebilir" diye konuştu.

"Ciddi bir düzeltme yaşandığını göz ardı edemeyiz"

 Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş ise altının ons fiyatının, İran ile BM arasında geçen nükleer programın sınırlandırma görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanması ile 1.227 dolar seviyelerine kadar gevşeme yaşadığını anımsatarak, altında bir süre daha düzeltme yaşanacağına işaret etti.

Altın fiyatlarında düzeltmenin ardından yeniden eski ralli günlerine dönülebileceğini dile getiren Karakaş, şunları kaydetti:

"Altının ons fiyatı, parasal genişlemenin daraltılacağına ilişkin Fed'den gelen açıklamaların ardından İran'ın da nükleer programda sınırlamayı kabul etmesinin ardından düşüşünü devam ettireceğine yönelik görüşlerin piyasada daha da ağırlık kazandığını söyleyebiliriz. İran'la varılan anlaşma sonucunda İran'a uygulanan yaptırımların kalkmasıyla, İran petrolünün rahat dolaşımıyla beraber petrol fiyatlarının ucuzladı. Bu durumun küresel ekonomi üzerindeki girdi maliyetlerini aşağı çekeceği düşüncesiyle altının ons fiyatındaki düşüşü hızlandıracağını düşünsek, yaklaşık 2 yıldan bu yana altının ons fiyatında ciddi bir düzeltmenin yaşandığını göz ardı edemeyiz."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim