• BIST 9548.09
  • Altın 2499.945
  • Dolar 32.4881
  • Euro 34.5791
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Altın Portakal Film Festivali'nde 10 film yarışacak

4-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Altın Portakal Film Festivali'nde 10 film yarışacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, 4-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek festivalin 50'nci yıla yakışır olacağını söyledi. Festivale bu yıl 68 uzun metrajlı filmin başvurduğunu bildiren Akaydın, bunun rekor olduğunu kaydetti.
 
Festivale gösterilen ilginin sinemanın her geçen gün güçlendiğini ve daha üretken hale geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Akaydın, başvuru yapan filmlerin 45'inde, yönetmenlerin ilk filmi olduğunu belirtti. Bu durumun sinemanın gençleştiğinin göstergesi olduğuna işaret eden Akaydın, genç sinemacıları özendirmek amacıyla 55 bin lira olan ilk film ödülünü bu yıl 100 bin liraya çıkardıklarını dile getirdi. 
 
Altın Portakal'ın Türk sinemasının her türlü değişimine, gelişimine ve yeniliğine ayna tuttuğunu dile getiren Akaydın, festivalin gücünün de buradan geldiğini ifade etti. Festivalin 50'nci yılda, 2000'li yıllar sinemasına odaklanacağını belirten Akaydın, 2000'li yılların Türk sinemasının gençleşme ve değişim yılı olduğunu, genç yönetmenlerin dünya ölçeğindeki başarılara bu yıllarda damgasını vurduğunu söyledi.
 
Festivalde 10 film portakalı almak için yarışacak
 
Akaydın, Altın Portakal'ın 50'nci yılında yönetmen Handan İpekçi, yapımcı ve yönetmen Özgür Doğan, senarist ve yapımcı Önder Çakar, oyuncu Defne Halman ile Prof. Dr. Selahattin Yıldız, sanat yönetmeni Natali Yeres ve sinema yazarı Tunca Arslan'dan oluşan ön jurinin değerlendirmesi sonucunda 10 filmin portakal için yarışmaya hak kazandığını kaydetti. 
 
Akaydın, bu filmlerin, yönetmenliğini Ferit Karahan'ın yaptığı ''Cennetten kovulmak",  Ali Kemal Çınar'ın "Kısa film",  Ramin Matin'in "Kusursuzlar", Serdar Temizkan'ın "Kutsal bir gün", Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın "Mavi dalga", Ömer Leventoğlu'nun "Mavi ring", Atalay Taşdiken'in "Meryem", Mehmet Bahadır Er ve Maryna Er Gorbach'ın "Sev beni", Alpgiray Uğurlu'nun "Uvertür" ve Nihat Seven'in "Uzun yol" olduğunu anlattı.
 
Festivalin jüri başkanlığını Türk sinemasının "sultanı" Türkan Şoray'ın yapacağını hatırlatan Akaydın, jüride ayrıca yönetmenler Reis Çelik ve Ümit Ünal, Yunan müzisyen Eleni Karaindrou, yapımcı Şükrü Avşar, oyuncu Mahir Günşiray, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, yönetmen Mehmet Aksın, sinema yazarı Burçak Evren ve CNNTürk Programlar Koordinatörü ve gazeteci Aslı Öymen'in de yer alacağını bildirdi. 
 
En iyi filme 350 bin lira ödül verilecek
 
Akaydın, festivalde toplam 600 bin lira ödül dağıtılacağını, en iyi film ödülüne 350 bin lira verileceğini ifade etti. En iyi yönetmen ödülünün 55 bin lira, en iyi senaryo ödülünün de 35 bin lira olduğuna dikkati çeken Akaydın, en iyi görüntü yönetmeni ve en iyi müzik ödüllerinin 30'ar bin lira olacağını söyledi. Genç sinemacıları özendirmeye yönelik bir uygulamaya da imza atıldığını vurgulayan Akaydın, en iyi ilk film ödülünün 55 bin liradan 100 bin liraya, 15 bin lira olan en iyi belgesel film ödülününün 30 bin liraya, 10 bin lira olan en iyi kısa film ödülünün de 15 bin liraya yükseltildiğinin altını çizdi. 
 
Oscar ödüllü yönetmen Farhadi, Altın Portakal'a gelecek
 
Akaydın, İran sinemasının Oscar ödüllü ünlü yönetmeni Asghar Farhadi'nin festivalin onur konuğu olarak kente geleceğini bildirerek, Farhadi'nin bu yıl Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülü kazanan "Le Passé - Geçmiş"  filminin Antalya'daki galasında sinemaseverlerle bir araya geleceğini, galaya filmin başrol oyuncusu Ali Mosaffa'nın da katılacağını belirtti.  Festivalde dünya sinemasının özgün ve nitelikli örneklerinin "ustaların gözünden" başlığı altında beyaz perdede gösteriminin yapılacağını ifade eden Akaydın, 100. yılını kutlayan Hindistan sinemasının da bu yıl festivalde yer alacağını söyledi. 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim