• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Altın fiyatlarına neler oluyor?

Altın fiyatlarına neler oluyor?
Altını olanlar bu habere dikkat. Altının gramı dün 102.15 TL’ye çıkarken, Cumhuriyet altını 681 TL, çeyrek altın ise 168 TL’den satıldı. Ancak bugün çeyrek altın 170 liradan işlem görmeye başladı.

Uzmanlar bunun altında yaklaşan düğün mevsimi ile dolardaki artışın yattığını söylüyor. Altının dünyadaki ons fiyatı Türkiye piyasasına doların TL piyasa fiyatıyla yansıyor.

Dolardaki artış Türkiye’de altının gram fiyatını ve çeyrek altın fiyatını yükseltiyor. Dolar artınca, altının ons fiyatı dünyada ucuzlarken, Türkiye’de yükseliyor.Bir taraftan altın fiyatlarının düşmesini bekleyenler, diğer taraftan bozdurma telaşıyla fiyatın çıkmasını bekleyenler var.

İstanbul Kuyumcular Odası Başdanışmanı Gökhan Aksu, değer artışının bir zaman daha devam edeceğini gözlemlediklerini ortaya koyarak , ‘düğünlerin’ iç piyasada altın fiyatlarının yükselmesinde etkisi olduğunu vurguladı.

‘ABD’ye bağlı...’Belli bir zaman daha altın fiyatlarının yükselmesinin peşinden gerilemesinin beklendiğini kaydeden Aksu, şu değerlendirmeyi yaptı:“Altın fiyatları ons seviyesinde 1.200 doların üzerinde kalmaya çalışıyor.

Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırması beklenirken bu durumun altın fiyatları üzerindeki etkisi yurtdışı piyasalarda geri adım atma olurken iç piyasada ise altın fiyatlarının artmasına sebep oluyor.

Altın fiyatları için beklenti tümünün ABD ekonomisinin gelişimine bağlı olmakla beraber , dünyada oluşabilecek jeopolitik bir gerginlik altın fiyatlarının kısa süreli artmasına sebep olmakta.

Önümüzdeki zamanda ons seviyesinde altın fiyatlarının 1.100 dolara kadar gerilemesini beklemekteyiz. İç piyasada ise altın fiyatlarının 100 liranın altına kısa vadede (bir hafta) gelmesi zor görünüyor.”
 
Kapalıçarşı düşünceliKapalıçarşı esnafının da kafası karışık. diğer yandan düğün mevsiminin gelmesiyle sevinç yaşanırken, Bir yandan yüksek altın fiyatları sebebiyle bu sevinç evvelki yıllar kadar coşkulu değil.

Esnaftan Menekşe Kuyumculuk yetkilisi Nazar Özsahakyan, “Dışarıda dolar, içeride düğün fiyat yükseltiyor” diyerek, çeyrek altına talebin devam ettiğini dile getirdi.Özsahakyan, “Altın her bahar esasen yükselir. Türkiye’de düğün mevsimi başlamış oluyor.

Talep artınca fiyata da yansıyor. Üstelik esasen dolar kaynaklı yükselişi de sürüyor. Mesela düğün haziranda yoğun olarak başlar ancak satışlar şimdiden start verdi . 170 liraya dayansa da tekrar en çok fazla çeyrek peşinden da bilezik satıyoruz” diye belirtti.

Darphane ise diğer yıllardan alışık olduğundan dolayı düğün sezonu öncesi piyasaya daha çok altın sürüyor. Şayet satışların diğer yıllar gibi yüksek bulunmadığı kaydeden Aksu Kuyumculuk yetkilisi İsmail Aksu, “İnsanlar düşecek diye bekliyor sanırım. Eskiden bu aralar iş yoğunluğu birden artardı. Şu anda önceki yıllara göre durgun” diye açıkladı .

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim