• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Alternatif tıp doktorlara emanet

Alternatif tıp doktorlara emanet
Sağlık Bakanlığı, hazırladığı "Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları" yönetmelik taslağı ile geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kanıta dayalı olarak yapılabilmesi için yeni düzenlemeye gidiyor.

Sadece alana ilişkin sertifikası bulunan hekimlerin yapabileceği uygulamalar, geri ödeme kapsamında bulunmayacak.

Uygulama yetkisi hekimlere veriliyor. 

Birkaç gün içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanması öngörülen yönetmeliğe göre, yıllardır çeşitli sağlık kuruluşlarında yapılan akupunktur, hipnoz ve refleksolojiyi de içine alan 15 geleneksel, alternatif ve tamamlayıcı yöntemi içeriyor.

Bu alanlara giren tabii kaynaklı bitkilerin, hayvansal ürünlerin, madenlerin, suların ve dinsel temaların kullanıldığı yöntemleri tek tek inceleyen Sağlık Bakanlığı, bu tür yöntemlerin belirli sağlık merkezlerinde yapılabilmesi, uygulayıcıların tanımlanması için mevzuat çalışmaları yaptı.

Geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kanıta dayalı olabilmesi, işlemlerin kayıt altına alınabilmesi için hazırlanan yönetmelik taslağı öncesinde, yurt dışı uygulamaları ve uygulayıcıları inceleyen Bakanlık, vaka çalışmalarının sonuçları değerlendirdi. Bakanlık, bu kapsamda, kanıta dayalı alt yapı, yöntemlerin Türkiye'deki ve yurt dışındaki yaygınlığı, uygulanabilirliği, mevzuat, maliyet analizi, uygulama alanlarını belirledi.

Çalışma sonucunda, "akupunktur, hipnoz, refleksoloji (sinir noktalarının belirli tekniklerle uyarılması), hirudoterapi (sülükle tedavi), ozonla tedavi, mezoterapi (deri tedavisi), fizoterapi (hareket yetersizliğine yol açan durumların tedavisi), homeopati (bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan yöntem), osteopati (kas-iskelet sisteminin etkinliği üzerinde duran tamamlayıcı metot), kayroprakti (Omurga ve sinir sisteminin sağlığının korunması için tasarlanan ve uygulanan bir tedavi), maggot (sericata sineğinin steril hale getirilmiş larvalarının kronik yaraların tedavisinde kullanılması), proloterapi (yumuşak doku hasarlarının enjeksiyon kullanılarak tedavi edilmesi), apiterapi (arı ürünlerinin bir ya da birden fazla hastalığın önlenmesi ya da iyileştirilmesi amacıyla kullanılması) ve kupa (hacamat- sağlığı korumak veya hastalıklardan kurtulmak için vücudun belirli noktalarına veya ihtiyaç halinde hemen her yerine kupa kapatmaya ve kan almaya dayanan yöntem) uygulama yapılacak yöntemler olarak belirlenerek, yönetmelik taslağında yer aldı.

Uygulayıcılar "hekim" olacak

"Anadolu halk tıbbı" olarak bilinen tedavi yöntemlerinin kanıta dayalı olanların ülkeye kazandırılmasının ve bilinçsizce yapılan uygulamaların önüne geçilmesi amaçlanan yönetmelik taslağında, uygulayıcıların kimler ve uygulama yapılacak yerlerin nereler olacağı da belirlendi.

Uygulayan kişilerin kesinlikle "hekim" olması zorunlu kılınan yönetmelik taslağına göre, işlem eğitim araştırma hastaneleri ile üniversitelerden alınan sertifikası bulunan uzman, pratisyen, diş hekimlerince yapılabilecek. Diğer sağlık mensupları da eğitimlerini tamamladıktan sonra hekim gözetimi altında uygulama yapabilecek.

Sertifikasyon, denklik, denetleme gibi hususlara açıklık getirilecek olan taslağa göre, uygulama gerçekleştirilecek fiziki mekanlar da üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde bulunacak ünite ve uygulama merkezlerinde yapılabilecek. Uygulama Merkezleri bünyesinde işlemlerin dışında aynı zamanda araştırmalar da yapılacak. Bu kapsamda, Atatürk, Gazi, Yıldırım Beyazıt, Medipol, Adnan Menderes, Kütahya, Üsküdar, Bezm-i Alem üniversitelerinde Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Merkezi açıldı. Buralarda, özellikle eğitim ve Ar-Ge çalışmaları yapılacak. 

Belirlenen yöntemlerden faydalanmak isteyen her vatandaşın yararlanabileceği uygulamalar, geri ödeme kapsamında olmayacak. Vatandaşlar, yaptırdıkları uygulamanın bedelini, kendisi ödeyecek. Özel tedavi olarak devlet ,özel hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında yapılabilecek.

Uygulamalar, şu an için mevcut sağlık kuruluşları içerisinde hizmet verecek, yeni bir ruhsatlandırma olmayacak. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim