• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Altaç, Anayasa Komisyonunun Dağılmasını Değerlendirdi

Altaç, Anayasa Komisyonunun Dağılmasını Değerlendirdi
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Aydın Altaç, önceki gün Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Anayasa Uzlaşma...

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Aydın Altaç, önceki gün Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yaşanan tartışmalardan sonra komisyonu terk etmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. CHP'yi bu tavrından dolayı eleştiren Altaç, "Sivil anayasa bu ülkenin olmazsa olmazıdır. Sivil anayasa konusunda meclisin tıkanması hepimizi çok ciddi manada üzmüştür" dedi.

CHP'nin bundan sonraki süreçte komisyona katılmama gibi bir düşüncesinin olması durumunda hükümetin ve diğer partilerin komisyonu çalıştırması, oluşacak iklime ve uzlaşılacak maddelere göre sivil anayasa çalışmalarını sürdürmeleri gerektiğini dile getiren Aydın Altaç, bu konunun ülke için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

"MASADAN KALKMAK DOĞRU BİR TUTUM DEĞİL"

Ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçildiğini belirten Aydın Altaç, sivil anayasa konusunda meclisin şu anda tıkandığını söyledi. Altaç, "Bu durum hepimizi çok ciddi manada üzmektedir. En son önceki gün anayasa uzlaşma komisyonunda oluşan durumda gerçekten gelecekle ilgili bizim hala çok ciddi çalışmalar yapmamız, çok ciddi efor sarf etmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. Ülkenin en temel sorunlarında biri siyasi ve demokratik uzlaşı kültürünün olmamasıdır. Yani sebep ne olursa olsun bir siyasi partinin uzlaşı masasından kalkması, "ben böyle bir anayasa çalışması içerisinde olmayacağım" gibi bir tutum sergilemesi doğru bir tutum değildir" diye konuştu.

"ANAYASA HİÇBİR PARTİNİN TEKELİNDE DEĞİL"

Anayasa'nın hiçbir partinin tekelinde olmadığını, mecliste halkın yüzde 95'ler gibi çok ciddi bir temsil kitlesinin olduğunu belirten Altaç, "Bir mecliste herkesin kendi fikrini, düşüncesini tartışması yine o ortamda Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki görüşlerin tartışılmasından sonra ortaya çıkacak ortak fikre herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Bu demokrasinin en temel ilkesidir. Siyasi partilerin, "benim düşüncem olmazsa ben yokum" gibi tutum sergilemeleri ülkemizin geleceği açısından çok sıkıntılı bir durum oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

"EN ACİL HUSUS ANAYASA"

Genelde askeri darbelerin ürünü olan siyasi düşüncelerin millete dayattığı sivil olmayan anayasalarla bu ülkenin yönetildiğini ve siyasi partilerin sivil anayasa konusunda kırmızı çizgilerini öne sürmelerinin anlaşılabilir bir durum olmadığını ifade eden Aydın Altaç, sivil bir anayasanın bu ülkenin olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Altaç açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"En acil husus şu anda uzlaşma komisyonunun üzerinde çalıştığı anayasadır. Bu bütün partilerin en vazgeçilmez ilkesi olmalıdır. Bunun içerisinde sistemle ilgili, idari yapıyla ilgili elbette ki her siyasi partinin kendince bir projesi bir fikri bir düşüncesi olacaktır. Ancak unutulmaması gereken husus şudur bu bir siyasi partinin seçim beyannamesi değildir. Bu 78 milyon vatandaşımızın geleceğiyle ilgili meclisin ortaya koyacağı bir çalışmadır. O nedenle hiç kimse burada benim kırmızı çizgim ihlal edildi. Ben masadan kalkıyorum şeklinde bir tavır içerisine girmemeli diye düşünüyorum. Bir an önce yine komisyonun oturup uzlaşacak maddeler neyse nasıl çalışacaklarsa bir an önce bunu ortaya koymaları gerekiyor. Bunun yanında CHP'nin bundan sonraki süreçte eğer komisyona katılmama gibi bir düşüncesi varsa hükümetin ve diğer partilerin Komisyonu çalıştırması; mümkün mertebe oluşacak iklime göre, uzlaşılacak maddelere göre sivil anayasa çalışmalarını sürdürmeleri gerekiyor. Türkiye'de yaşayan bütün hakların beklentisi budur. Biz de sivil toplum örgütleri olarak bunun destekçisiyiz. Ancak şunun unutulmaması gerekiyor, hangi siyasi parti sivil anayasa ile çalışmayı tıkama ve sabote etme gibi bir gayretin içerisine girerse ileri ki süreçlerde halk bunun en iyi cevabını verecektir'.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim