• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Alpaka develeri Türkiye'ye getirildi

Alpaka develeri Türkiye'ye getirildi
Türk İş adamı Yüksel Çiftçi, bir proje kapsamında yetiştirilmek üzere Avusturalya'dan 9 Alpaka devesini Türkiye'ye getirdi.

Dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olarak bilinen Alpaka develerinden 9'u, bir proje kapsamında yetiştirilmek üzere Avustralya'dan Türkiye'ye getirildi.

Turkish Cargo firmasının hizmetiyle 23 saat süren bir yolculuktan sonra Sidney'den İstanbul'a getirilen Alpakalar, iş adamı Yüksel Çiftçi, Global Alpaka şirketi sahibi Ian Frith ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat tarafından Atatürk Havalimanı'nda karşılandı.

Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, develerin Türkiye şartlarına olan adaptasyonunu test edeceklerini belirterek, "Şartlar uygun olursa ileriki zamanlarda 150 tane, daha da ileride de bin tane gebe hayvan getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'ye 9 tane gelin geldi

Yrd. Doç. Dr. Polat da gelen Alpakaları vakit kaybetmeden Konya'ya sevk edeceklerini söyledi.

Hayvanların buradaki adaptasyon çalışmasının tamamen bilimsel temelli olacağını kaydeden Polat, "Yolda gelirken hayvanlarda herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Ama muhtemelen biraz stres olmuşlardır" şeklinde konuştu.

Avustralyalı şirket sahibi Frith ise projenin başarılı olmasının ardından tekstil ve et sektörüne yatırım yapmayı planladıklarını ifade ederek, "Türkiye'ye 9 tane gelin geliyor. Buradan doğacak Alpakalar Türk vatandaşı olacak" dedi.

Proje kapsamı

Avustralya merkezli Global Alpaka şirketi, 2012'de Alpaka türü develerin Türkiye şartlarına uyum sağlamaları ve üretimleri için Selçuk Üniversitesi ile ortak bir proje hazırladı. 

Proje, Ekim 2013'te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandı ve Alpaka develerinin Türkiye'ye girişine izin verildi. Bu kapsamda SÜ Alaeddin Keykubat Kampüsü'nde tüm masrafları şirket tarafından karşılanarak 2 bin 500 metrekarelik izole bir alan oluşturuldu. 

Hamilelik süreleri 8 ila 11 ay arasında değişen ve bir Güney Amerika devesi olarak da bilinen Alpakaların yünleri 50 santimetre kadar uzayabiliyor. Yaklaşık 55-65 kilo ağırlığında olan Alpakaların yününden en kaliteli kumaşlar üretiliyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim