• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Alo Kanser Tarama Bilgi Hattı Numarası Değişti

Alo Kanser Tarama Bilgi Hattı Numarası Değişti
Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün kanser taramaları konusunda vatandaşlara telefonla bilgi vermek için oluşturulan Kanser Tarama Danışma Hattı'nın...

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün kanser taramaları konusunda vatandaşlara telefonla bilgi vermek için oluşturulan Kanser Tarama Danışma Hattı'nın (324) 3450090 olan telefon numarası iptal edilerek, yerine oluşturulan (324) 2335555 numaralı hat hizmete verildi.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yaptığı yazılı açıklamada, Kanser Tarama Danışma Hattı numarasını değiştirdiklerini bildirdi. Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce kanser taramaları konusunda telefon aracılığıyla da bilgi almak isteyen vatandaşlar için oluşturdukları Kanser Tarama Danışma Hattı olan (324) 3450090 telefon numarasını iptal ettiklerini belirten Dr. Kemik, "Bu numara yerine yeni oluşturulan (324) 2335555 numaralı Kanser Tarama Danışma Hattı, vatandaşlarımıza kanser taramaları hakkında ve Kanser tarama hizmetinden nasıl faydalanacakları konusunda bilgi hizmeti vermektedir" dedi.

Kanser araştırmalarına göre, 2012 yılında dünyada 14 milyon yeni kanser vakası geliştiğini ve 8 milyon kansere bağlı ölüm olduğunu dile getiren Dr. Kemik, kanserin erken teşhisinin hayat kurtardığının altını çizdi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından 2013 yılı itibari ile Ulusal Kanser Tarama Programı başlatıldığını anımsatan Kemik, Mersin'de de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile sağlığı merkezlerinin katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser taramaları yaptıklarını kaydetti. Mersin'deki kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılından itibaren il genelinde 64 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 89 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması (GGT), 85 bin kişiye de serviks (rahim ağzı) kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapıldığını ifade etti.

Bu taramalar sonucunda 2013 yılından itibaren 48 kadında meme kanseri, 20 kadında rahim ağzı kanseri ve 16 kişide kolon kanserinin erken teşhis edildiğine işaret eden Kemik, "Böylece 84 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 84 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir. Mersin'de Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yapılan toplum tabanlı kanser taramalarından tüm halkımız ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan kanser taramaları kapsamında aile sağlığı merkezlerimize ve KETEM'e müracaat eden 40-69 yaş grubu kadınlarımıza meme kanseri taraması, 30-65 yaş grubu kadınlarımıza rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kolon kanseri taraması aile hekimleri tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla aile hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kanserden korunmak için günlük yaşantıda çeşitli önlemler alınması gerektiğini de vurgulayan Kemik, bu önlemleri şöyle sıraladı: "Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayak üstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim