• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

"Alo 140 Terör İhbar Hattı"na Gelen Telefonlar PKK'yı Darmadağın Etti

"Alo 140 Terör İhbar Hattı"na Gelen Telefonlar PKK'yı Darmadağın Etti
"Alo 140 Terör İhbar Hattı"na vatandaşların gösterdiği yoğun ilgi sayesinde, bazı terör eylemlerinin önüne geçildi, birçok terörist yakalandı.

İçişleri Bakanlığınca kurulan "Alo 140 Terör İhbar Hattı"na vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor, geçen yıl 31 Ağustos'tan bugüne kadar ihbar hattını arayan 114 bin 495 vatandaş, terör örgütü mensupları ve eylemlerine ilişkin güvenlik güçlerine bilgi verdi.

YAKALANMALARINA YARDIMCI OLANLARA ÖDÜL

Terör örgütleri vatandaşlardan istediği desteği bulamıyor. Başta Doğu ve Güneydoğu'da teröre tepki gösteren vatandaşlar, İçişleri Bakanlığınca kurulan "Alo 140 Terör İhbar Hattı"nı arayarak teröristlerle ilgili güvenlik güçlerine yardımcı oluyor. Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkındaki yönetmelik, 31 Ağustos 2015'te yürürlüğe girdi. Yönetmelik, terörle mücadele kapsamında aranan şahıslar hakkında ve terörle mücadelede somut katkısı olan bilgileri ileten kişilere ödül verilmesini öngörüyor.

114 BİN 495 VATANDAŞ ARADI, BİLGİ VERDİ

Yönetmelik kapsamında İçişleri Bakanlığınca kurulan ihbar hattına vatandaşlar, yoğun ilgi gösteriyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 31 Ağustos'tan bugüne kadar ihbar hattını arayan 114 bin 495 vatandaş, terör örgütü mensupları ve eylemlerine ilişkin güvenlik güçlerine bilgi verdi. En çok aranan teröristlere ilişkin bilgilerin yer aldığı "www.terorarananlar.pol.tr" adlı internet sitesi de aynı tarihten beri 336 bin 687 ziyaretçi tarafından 2 milyon 572 bin 875 kez görüntülendi.

İHBARLARLA BİRÇOK TERÖRİST YAKALANDI

"Alo 140 Terör İhbar Hattı"na vatandaşlardan gelen çağrıları tek tek değerlendiren güvenlik güçleri, farklı illerde bazı terör eylemlerinin önüne geçti, birçok teröristi yakaladı. İhbarda bulunan vatandaşlara çeşitli miktarlarda para ödülü verildi. İhbarla yakalanan terör örgütü mensuplarıyla 15 kalaşnikof, 52 şarjör ve 997 mermi, 560 kilogram amonyum nitrat, 9 el bombası, 6 kilogram C4 tipi plastik patlayıcı, 46 tüp içine hazırlanmış el yapımı patlayıcı, 3 jeneratör, 8 elektrikli fünye, 3 el telsizi, 3 dürbün, 86 pil, bir IR hedef işaretleme, 3 askeri elbise, 2 hücum yeleği, 2 bin 130 metre kablo ve 6 ton yaşam malzemesi ele geçirildi.

4 MİLYON LİRA ÖDÜL

İçişleri Bakanlığınca, "www.terorarananlar.pol.tr" adresindeki sitede aranan teröristler, kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve gri kategorilere ayrılıyor. Listede teröristlerin fotoğrafları, mensubu oldukları terör örgütleri, doğum yerleri ve tarihleri bulunuyor. Listedekilerin sayısı son düzenlemenin ardından 707 olarak açıklandı. En çok aranan teröristlerin bulunduğu kırmızı listede aralarında Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Fetullah Gülen ve Mustafa Dokumacı'nın da olduğu 33 kişi yer alıyor. Mavi listede 71, yeşil listede 55, turuncu listede 60 ve gri listede 488 terörist bulunuyor. Kırmızı listedeki teröristlerden herhangi birinin yakalanmasını sağlayanlara 4 milyon liraya, mavi listedekiler için bir milyon 500 bin, yeşil listedekiler için bir milyon, turuncu listedekiler için 600 bin ve gri listedekiler için de 300 bin liraya kadar ödül veriliyor. Ödül verilen kişilere ait kimlik bilgileri gizli tutuluyor. Ödül almayı hak edenlere parası nakit ödeniyor. Bu ödül, yakalanan teröristin önemine göre artırılabiliyor.

ETKİSİZ HALE GETİRİLEN TERÖRİSTLER

Kırmızı listede PKK/KCK mensubu 24, DHKP/C mensubu 3, DAEŞ mensubu 3, MLKP mensubu 2 ve FETÖ/PDY mensubu bir terörist bulunuyor. Kırmızı listedekilerin 6'sı PKK/KCK, diğeri de DHKP/C üyesi kadın teröristlerden oluşuyor. DHKP/C'nin lideri olduğu öne sürülen "Abla" kod adlı Zerrin Sarı da aynı listede bulunuyor.

Mavi listede de 71 terörist bulunuyor. Bu listede PKK/KCK'dan 27, DAEŞ'ten 20, MLKP'dan 7, TKP/ML'den 6, MKP'den 5, FTÖ/PDY'den 2, Vasat, Hizbullah, DHKP/C ve El Kaide'den birer terörist yer alıyor. Biri Azerbaycanlı, biri de Kazakistanlı 2 yabancı teröristin olduğu mavi listede 10 da kadın terörist bulunuyor. Emrullah Uslu, Muhammet Zana Alkan, İbrahim Çoban, Merve Dündar ve Ayşenur İnci, mavi listedeki teröristlerden bazıları.
Bir milyon liraya kadar ödül verilen yeşil listede de 55 terörist yer alıyor. Söz konusu listede bölücü terör örgütü PKK/KCK mensubu 45, Hizbullah mensubu 2, DHKP/C mensubu 2 terörist bulunuyor. Diğer teröristler ise THKP/C Acilciler, MLKP, TKP/ML, MKP ve El Kaide mensuplarından oluşuyor.

DHKP-C militanlarının Çağlayan Adliyesini basarak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit etmesinin ardından gündeme gelen Hüseyin Fevzi Tekin ile Reyhanlı saldırısıyla gündeme oturan Acilciler Grubu lideri Mihraç Ural'ın isimleri de yeşil listede geçiyor. 60 kişilik turuncu listedeki teröristlerden 41'i PKK/KCK mensuplarından oluşuyor. Aynı listede El Kaide'den 6, FETÖ/PDY'den 5, TİKB'den 4 terörist yer alıyor. Listedeki diğer teröristler ise DHKP/C, İslami Hareket Örgütü, Selam Tevhit ve Hizbullah/İlim terör örgütü mensuplarından oluşuyor. Gri listede de 465 PKK ve 11 FTÖ/PDY mensubu terörist bulunuyor. Yeşil listede yer alan terör örgütü PKK mensubu Alim Taş ile gri listede bulunan Cemal Oğuz, Ümit Ergen, Naim Tekin ve Ekrem Mete, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.

İSİMLER GİZLİ TUTULACAK

Listedeki teröristlere ilişkin ihbar, şahsen ya da yazılı, sözlü veya elektronik ortamda, emniyet ve jandarmanın terörle mücadele birimleri ile diğer güvenlik birimlerine, yurt dışında da elçilik ve konsolosluklara yapılabilecek. Yurt genelinde 155 polis, 156 jandarma ve 140 Alo Terör ihbar hatlarına da ihbarda bulunulabilecek. Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların önlenmesine ve aydınlatılmasına yardımcı olanlarla, suç faillerinin yakalanmasını sağlayacakların kimlikleri, devlet sırrı kapsamında kesinlikle gizli tutulacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim