• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Erdmann:

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Erdmann:
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edilmesi ile ilgili, "Alman Hükümeti soruşturma açılmasına izin verdi....

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edilmesi ile ilgili, "Alman Hükümeti soruşturma açılmasına izin verdi. Şu an soruşturma süreci devam ediyor. Olay artık tamamen mahkemelerin inisiyatifine bırakılmış durumda. Mahkemeler kendi kuralları ve mevzuatı gereğince bu konuyu işleyeceklerdir" dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, içlerinde temsil edilen şirketlerinde bulunduğu bir heyetle Almanya'dan getirilen 250'den fazla süt sığırının bulunduğu Polatlı'daki çiftlik işletmesini ziyaret etti.

"TÜRKİYE İÇİN ALMANYA ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR"

Erdmann , çiftlik sahibine ve çalışanlarına misafirperverlikleri için teşekkür ederek Türk-Alman tarım ticareti hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"İkili tarım ticareti iki ülke ekonomisi için önemli bir kalem. Her yıl Türkiye'den Almanya'ya tarım ürünü ihracatı yapılıyor. Ortalama değer yıl bazında 1.7 milyon eurodur. Ama Almanya'dan Türkiye'ye gönderilen tarım ürününün değeri de 470 milyon euro. Yani Türkiye için Almanya çok önemli bir pazar."

Sütün kalitesi için beslenmesinin ve genetik mirasının çok önemli olduğunu ifade eden Erdmann, Türkiye'ye genetiği yüksek hayvanlar ihraç ettiklerini ve sonra da danışmanlık hizmeti vererek hayvanların Türkiye'de en iyi şekilde barınarak, beslenerek yüksek değerde süt vermesi konusunda da yardımcı olduklarını vurguladı.

İşletme sahibi Cevat Çakır ise, "Almanya'daki süt verimini yakaladıklarını ve Türkiye'de Almanya'ya göre daha az teşvik alındığı halde Almanya ile süt veriminde yarışır haldeyiz" ifadelerini kullandı.

"DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA MİZAH KONUSU İLE İLGİLİ BİR KERE ÇAĞIRILDIM"

Ziyaret sonrası gazetecilerine sorularına cevap veren Erdmann, Alman gazeteci Jan Böhmermann'ın yazdığı şiir krizi sonrasında Dışişleri Bakanlığına çağrılıp çağrılmadığı ile ilgili soru üzerine çağrılmadığını söyledi.

Büyükelçi Erdmann, bugüne kadar kaç kere Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı sorusuna ise, "6 hafta içerisinde 3 kere çağrıldım. Bir kere de mizah konusu ile ilgili çağrıldım" diye cevap verdi.

Erdmann Türkiye'deki görev süresi boyunca kaç kere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığına yönelik soruya ise, "8 ay içerisinde 3 kere çağırıldım" karşılığını verdi.

"ALMAN HÜKÜMETİ SORUŞTURMA AÇILMASINA İZİN VERDİ, ŞU AN SORUŞTURMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR"

Erdmann, bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ile ilgili "Cumhurbaşkanlığı, Alman Büyükelçiliği aracılığıyla bir video, bilgi, belge istedi mi?" sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:

"Almanya Büyükelçiliğinden, benden Almanya Büyükelçisi olarak sizin saydığınız belgeler istenmedi. Ama Türk Büyükelçiliğinden, Berlin üzerinden bir şeyler istendi mi bilemem. Cuma günü takip ettiniz, Almanya Şansölyesi'nin açıklaması vardı. Alman Hükümeti soruşturma açılmasına izin verdi. Şu an soruşturma süreci devam ediyor. Olay artık tamamen mahkemelerin inisiyatifine bırakılmış durumda. Mahkemeler kendi kuralları ve mevzuatı gereğince bu konuyu işleyeceklerdir."

"TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ BÖHMERMANN'DAN İBARET DEĞİLDİR"

Erdmann, "Almanya ve Türkiye'de yaptığım birçok konuşmamda Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok yoğun olduğundan söz ediyorum. Bu ikili ilişkilerin çok yönlü, çok çeşitli olduğunu da hep söylüyorum. Bugün bu ziyaretimle de ben tarım alanındaki bir işletmeye gelerek burada tarım alanıyla ilgili sizlerle veriler paylaşarak bu yoğunluğun tekrar altını çizmek isterim. Bu alana da önem verdiğimi ifade etmek istiyorum. Türk- Alman ilişkileri Böhmermann'dan ibaret değildir" şeklinde konuştu.

Çakır, Alman Büyükelçisi'nin ziyareti üzerine şunları aktardı:

"Hoşgeldi sefa geldi. İthalat için Almanya'ya gittiğimiz zaman bizim oradaki işlemlerimizi daha hızlı, daha kolaylaştırsalar çok memnun oluruz. Daha öncede 3 kez Almanya'dan ithalat yaptım."

Almanya'daki hayvanların süt veriminin çok yüksek olduğunu vurgulayan Çakır, "Verimleri daha uygun. Türkiye şartlarına da uygun olduğu için Almanya'yı bu yüzden seçiyoruz. Şu anda burada 480 baş hayvan var, bunun 300 tanesini Almanya'dan ithal ettik, diğerleri bunların yavruları. Eğer Türkiye Cumhuriyeti ithalatı açarsa yine Almanya'dan ithal edeceğiz" ifadesini kullandı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Erdmann:

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Erdmann:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim