• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Almanya’daki deprem teknolojisinin benzerini Türkiye’ye getirdiler

Almanya’daki deprem teknolojisinin benzerini Türkiye’ye getirdiler
Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Almanya'daki deprem teknolojisinin bir benzerini Türkiye'de hayata geçirmek için ilk adımı...

Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Almanya'daki deprem teknolojisinin bir benzerini Türkiye'de hayata geçirmek için ilk adımı attı. Öğrenciler, hayata geçirdikleri projeyle deprem anında binalardaki hasarı en aza indirmeyi hedefliyor.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Muhammed Bilal Yücel, Almanya'da yapılmış bir projenin benzerini yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Yücel, "Yaptığımız şey basit bir katlı tek açıklıklı çerçevenin deprem anındaki deformasyonunu azaltmak için bir sistem geliştirdik. Öncelikle ayrı ayrı iki binamız var. Birisi sabit olarak herhangi sürümleyici olamadan depreme maruz kalıyor. Diğeri sürümleyici depreme maruz kalıyor. Sürümleyici dediğimiz şey aslında merkez kaç kuvvetinden dolayı depremi yok eden, iki tane dairesel hareket yapan küçük bir oyuncak. Bu sayede sürümleyicinin olduğu oyuncak deplasmanı azaltıyor ve binamız daha az hasar görmüş, daha az deformasyon yapmış oluyor" dedi.

"Daha az deformasyon oluyor, bir nevi yıkılmasını önlüyor"

Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tuğçe Karagöl ise, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu ve daha önceki yaşanan depremlerde çok fazla can ve mal kaybı yaşandığına dikkat çekti. Karagöl, "Biz de inşaat mühendisliği öğrencileri olarak ne yapabiliriz diye düşündük. Bunun için daha önce Almanya'da yapılmış bir sistemi ülkemize getirmek istedik. Kurduğumuz sistem sayesinde depremin oluşturmuş olduğu deformasyon, üzerine kurduğumuz sistem sayesinde o yapıda sönümleniyor. Yani daha az deformasyon oluyor, bir nevi yıkılmasını önlüyor. Bizim yapmış olduğumuz prototipte biz döşeme üzerine kurduk. Ama tabi ki daha ilk basamağı. Çok ilerleyecek, senelerce sürecek bir çalışma. Bunun için küçük bir elimizde buraya da getirebileceğimiz bir şey olmalıydı. Biz de bu yüzden döşeme üzerine yerleştirdik" diye konuştu.

Kurulan sistemin kuvveti ayarlanabiliyor

Depremin şiddetine göre ayarlamalar yapılabildiğini anlatan Karagöl, şöyle devam etti:

"Belli bir şiddeti yok. Kurduğumuz sistemin kuvveti ayarlanabiliyor. Verdiğimiz ivme büyüdükçe verdiğimiz kuvveti de büyütüyoruz. Sistemin sabit bir hızı yok. Depremin ivmesi büyüdükçe bizim de sisteme verdiğimiz ivme büyüyor. Böylece birbirini sönümlüyor."

Almanya’daki deprem teknolojisinin benzerini Türkiye’ye getirdiler

Almanya’daki deprem teknolojisinin benzerini Türkiye’ye getirdiler

Almanya’daki deprem teknolojisinin benzerini Türkiye’ye getirdiler

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim