• BIST 9464.73
  • Altın 2488.762
  • Dolar 32.5953
  • Euro 34.7965
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Almanya'da mülteci çocukları yurtlardan alanlara teşvik verilecek

Almanya'da mülteci çocukları yurtlardan alanlara teşvik verilecek
Almanya'da Federal Aile Bakanlığı, mülteci çocukları yurt ortamından çıkarmak için 10 milyon Euro'luk bir programı hayata geçirdi.

Almanya'da Federal Aile Bakanlığı, mülteci çocukları yurt ortamından çıkarmak için 10 milyon Euro'luk bir programı hayata geçirdi. Program sayesinde mülteci çocukların hamiliğini üstlenecek, vesayetlerini üzerine alacak veya misafir aile olarak sahiplenecek kişiler destek alacak. Berlin Senatörlüğü ise halkın yardımlarının devamı için gönüllülere özel ücretsiz bir kültürel çalışma başlattı.

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig (SPD), 10 milyon Euro'luk bir program ile çocukların hamiliğini üstlenenleri, onları vesayeti altına alanları veya misafir edenleri mülteci çocuklar için kazanmak istiyor.

Schwesig program sayesinde bu yıl içerisinde çocukların hamiliğini üstlenecek 25 bin kişi kazanmayı hedefliyor. Bu görevleri üstlenecek kişiler, yardım dernekleri, vakıflar, göçmen dernekleri, Müslüman dernekler ve gönüllüleri organize eden kuruluşlara bağlı olacak. Bu sebeple de 10 milyon Euro bu kuruluşlara akıtılacak. Aile Bakanı Schwesig, bu program sayesinde mültecilerin yararına çalışan gönüllülerin üzerindeki yükü azaltmayı amaçlıyor. Aile bakanına göre günlük hayat sadece anaokulu, okul ve iş yerinden oluşmuyor. Arkadaşlar ve yakınlar da hayatın bir parçası ve birlikteliği kurmak devletin sınırlarını aşıyor.

'İnsanlar insanları güçlendiriyor" başlığını taşıyan program hayata geçirildiğinde aylardır mülteci yurtlarında kalan çocukların hamisi olacak. Berlin'de bu şekilde yurtlarda bekleyen çocuk sayısının 3 binden fazla olduğu belirtiliyor. Schwesig uygulamayı hayata geçirerek yardım kuruluşlarının hamilik, vesayet ve misafir aile olma görevini üstlenecek ailelerin uzun süre teşvik edilmesi yönündeki talebine de cevap vermiş oldu. Program, hamilikle ilgili hizmet veren kuruluşlardan sistematik bir şekilde bilgi transferi sağlamayı da amaçlıyor. Hami, vasi ve misafir aile olacaklara destek verecek görevlilerin kalitesinin arttırılması da programın amaçları arasında yer alıyor. Elde edilen sonuçlar ise bölgesel konferanslarla tanıtılacak. Bakanlık mülteci çocuklarla yakından ilgilenmek isteyenler için bir danışma hattı da kurdu.

BERLİN, GÖNÜLLÜLERE TEŞEKKÜR EDECEK

Almanya'ya geçtiğimiz yıl bir milyona yakın mülteci geldi. Başkent Berlin'e gelenlerin sayısı 80 bine yakın. Yaklaşık 50 bini ise kalmaya hak kazanmış durumda. Berlin sokaklarında ise Türk şehirlerinde olduğu gibi sahipsiz, mülteci görmek neredeyse imkânsız. Bunda devletin organizasyon yeteneğinin yanı sıra sivil toplumun organizasyon yeteneğinin de önemli bir rolü var. Berlinliler, özellikle çocukların barınma, anaokuluna, okula gitme gibi sorunları karşısında hala yetersiz kalsalar da en temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda büyük bir başarı gösterdiler.

Berlin Senatörlüğü ise bu emeği onurlandırmayı planlıyor. "Berlin Teşekkür Ediyor" başlıklı program kapsamında birçok kültür kuruluşu 31 Ocak tarihinde gönüllü olarak çalışanlara kapılarını ücretsiz olarak açacak. Bu kuruluşların sayısı 80'i buluyor ve aralarında Tierpark, Alman Tarih Müzesi, Zitadelle Spandau da var. Senatörlük ve Belediye de gönüllüleri davet ediyor. Belediye Binası'nda kurulacak "İmkanlar Pazarı" ise inisiyatiflerin ve sosyal birliklerin çalışmalarını anlattığı ve vatandaşlara mültecilere nasıl yardım edebilecekleri hakkında bilgi verecekleri bir yer olacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Berlin Başbakanı Michael Müller, teşekkür etmenin yanı sıra gönüllülerden yardımlarını devam ettirmelerini istedi. Müller, "Önümüzde büyük bir ortak görev duruyor. Çok sayıda insanı değerlerimiz üzerinde entegre etmemiz gerekiyor. Ancak şu önemli: Berlinimiz, herkes için dünyaya açık ve hoşgörülü bir şehir olarak kalmak zorunda." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim