• BIST 9800.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Almanya'da ilk gün 4 bin 800 kişi sandığa gitti

Almanya'da ilk gün 4 bin 800 kişi sandığa gitti
7 Haziran'daki milletvekilliği seçimleri için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı. 31 Mayıs'a kadar devam edecek oy kullanma işleminde Almanya'da ilk gün yaklaşık 4 bin 800 kişi sandık başındaydı.

Avrupa 'da, 25. dönem milletvekili genel seçimleri için yurt dışında yaşayan seçmenlere yönelik seçim maratonunun ilk günü tamamlandı. Almanya'da ilk gün kullanılan oy sayısının yaklaşık 4 bin 800 olduğu ifade edildi. Kullanılan oylar çuvallar içerisinde başkonsolosluklardaki güvenli odalara konuldu.

ÜÇLÜ KİLİT SİSTEMİ

Seçimlerin ilk gününde Berlin, Hamburg, Hannover, Düsseldorf, Essen, Münster, Köln, Frankfurt, Mainz, Karlsruhe, Stuttgart, Münih ve Nürnberg'te oy kullanma işlemi gerçekleştirildi. 140 bin seçmenin bulunduğu başkent Berlin'de de seçimlerin ilk gününde oy verme işlemi bittikten sonra 8 sandıkta kullanılan oylar mühürlü çuvallara konularak Başkonsolosluktaki üçlü kilit sistemiyle kilitlenen güvenli odaya konuldu. Oyların odaya konulmasında siyasi parti temsilcileri ve Berlin Başkonsolosu Başar Şen de hazır bulundu.

Berlin Başkonsolosu Şen, 24 günlük seçim maratonunun ilk gününü tamamladıklarına işaret ederek, ilk gün 700 civarında oy kullanıldığını, 13 başkonsolukta ise 4 bin 800 seçmenin oy kullandığını belirtti. Vatandaşların milletvekili genel seçimlerinde ilk kez oy kullanmanın heyecanını yaşadıklarını gözlemlediğini aktaran Şen, daha önce cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanıldığını anımsattı. Başkonsolosluktaki seçim yerinin altyapısının uygun olduğunu test etmiş olduklarını dile getiren Şen, ilk gün oy kullanma işleminin gayet başarılı geçtiğini kaydetti. Almanya'da yaklaşık 1.4 milyon seçmen bulunuyor.

"DANİMARKA'DA İLGİ AĞUSTOSA GÖRE DAHA YÜKSEK"

Oy verme işleminin ilk gününde Danimarka'da yaşayan Türk vatandaşlarının bir kısmı da oylarını kullandı. Kopenhag'ın Österbro semtindeki Türk Konsolosluğu'nda kurulan iki sandıkta sabah başlayan oy verme işlemine Türk vatandaşları ağustos ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine oranla daha fazla ilgi gösterdi.  Türkiye 'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez de oyunu 1 numaralı sandıkta kullandı. Büyükelçi Dönmez, oyunu kullandıktan sonra şunları söyledi:
"Görevde bulunduğum yerlerde gurbetçiler oy verme ihtiyaçlarını dile getiriyorlardı ve devletimiz ilk olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve devamında genel seçimlerde bu olanağı sağlamış bulunuyor. Şu ana kadar katılım geçen seneye kıyasla iyi gözüküyor ve hafta sonu daha fazla ilgi olmasını bekliyoruz. Her türlü tedbiri aldık ve seçimleri güvenli bir şekilde gerçekleştirdikten sonra vatandaşlarımızın oylarını güvenli bir şekilde Türkiye'ye göndereceğiz."
Dönmez, 31 Mayıs'a kadar oy verme işleminin devam edeceğini belirterek, vatandaşlara oylarını kullanmaları çağrısında bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim