• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Almanya'da gönüllü askerlik işe yaramadı

Alman Federal Ordusunda asker yetersizliğinden dolayı uzmanlar gönüllü askerlik sisteminin kaldırılmasını taleb etti.
Alman Federal Ordusunda görev yapmak için başvuran gönüllü sayısının bu yıl geçen yıla oranla büyük oranda azaldığı belirlendi. Bu yıl Ocak ayında 1607 genç erkek ve kız gönüllüler askerlik yapmak üzere Orduya katıldı. Geçen yıl Ocak ayında bu sayı 2 bin 720 idi. Bu yıl Nisan ayında başvuranların sayısı ise ancak 615'i bulabildi. Geçen yıl aynı ayda ise 1460 kişi gönüllü askerliğe gelmişti. Temmuz ayında gönüllü başvurularda tekrar bir artış görülerek 1884'e yükseldi. 2012'nin Temmuz ayında müracaat edenlerin sayısı ise 1892 idi.
 
Haziran ayında konuyla ilgili bir açıklama yapan Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, ihtiyaçtan daha fazla gönüllü başvurusunun bulunduğunu söylemişti. Şu anda yaklaşık 10 bin 500 gönüllü asker bulunuyor. Bakanın açıklama yaptığı sıralarda gönüllü sayısının neden bu kadar az olduğu konusunda bir analiz yapmak için erken olduğu belirtilmiş, senenin ikinci üç ayında başvuruların hep az olduğu öne sürülmüştü.
 
Alman Ordusunda yapılan reformla zorunlu askerlik kaldırılmış, yapılan değişikliklerle profesyonel ve süreli askerlik yapan yaklaşık 170 bin askerden ve 5 ile 15 bin gönüllüden oluşan bir Ordu planlanmıştı. Gönüllü başvurularının giderek azalması karşısında Federal Ordu eski planlama şefi Hans Rühle, yeni personel planının gerçekçi olmadığını ve nüfus gelişimine hiç uymadığını söyledi. Rühle gönüllü askerlik sisteminin tamamen kaldırılmasını taleb etti.
 
Rühle, gönüllü başvuranların yüzde 25 ile 30'unun ilk üç ayda karargahı terketmelerinden ve yarısının da 15 aydan daha az görev yapmak üzere kalmalarından dolayı bu sistemin iptal edilmesi gerektiğini savundu. 
 
Rühle, onbeş aydan daha az kalanlar da eğitimleri biterek tam göreve katılmak üzere iken karargahı terkettiklerinden, reformun gerekli gördüğü gibi profesyonel askerlerin yükünü azaltmadıklarını belirtti.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim