• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Almanya'da göçmenler seçme ve seçilme hakkı istiyoruz

Almanya'da göçmenler seçme ve seçilme hakkı istiyoruz
Ekim ayında çalışmalarına başlayan NRW-Yerel Seçimlere Katılma Girişimi'nin Dortmund'da, ELBİZ binasında yaptığı toplantıda büyük bir yürüyüş...

Ekim ayında çalışmalarına başlayan NRW-Yerel Seçimlere Katılma Girişimi'nin Dortmund'da, ELBİZ binasında yaptığı toplantıda büyük bir yürüyüş ve miting kararı alındı. 60 dernek ve federasyonu çatısı altında toplayan Girişim, 15 Şubat tarihine kadar 50 bin imza toplamayı hedefliyor.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Girişim başkanı öğretmen-yazar Bahattin Gemici, "Almanya'da yaşayan biz göçmenlerin sorunları günden güne artıyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim sorunları, işsizlik, artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, derneklerimize ve camilerimize yapılan saldırılar hepimizi üzüyor. Derneklerimiz ve federasyonlarımız bu sorunları çözmek için yıllardır mücadele ediyor, ancak herkes tek başına hareket ettiği için sesimiz cılız kalıyor. En azından belediyelerde seçme ve seçilme hakkına sahip olmadığımız için siyasi partiler bizi ciddiye almıyorlar sorunlarımıza çözüm getirmiyorlar." dedi.

"SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İSTİYORUZ"

Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin 15'inde yabancıların seçme ve seçilme hakkına sahip olduğuna dikkat çeken Gemici, "54 yıldır Almanya'da yaşayan ve ülke ekonomisine büyük katkılarda bulunan Türklerin ve AB'ye üye olmayan ülkelerden gelen diğer göçmenlerin bu haktan yoksun bırakılmaları büyük bir haksızlıktır. NRW'de 700 bin, Almanya'da ise 4,5 milyon göçmenin seçimlerden dışlanması kabul edilemez. Bütün siyasi partilerin dile getirdiği uyum aynı zamanda politik yaşama katılmakla mümkündür. Kökeni ne olursa olsun Almanya'da yasal olarak 5 yıl yaşayan her göçmenin öncelikle yerel düzeyde seçme ve seçilme hakkına sahip olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"PARTİLERLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR"

Bahattin Gemici açıklamasında şu bilgilere de yer verdi: "NRW'de 51 Belediye Meclisi, yabancıların yerel seçimlerde oy kullanmaları için karar almış; bunun üzerine SPD ve Yeşiller Partisi, NRW Eyalet Meclisi Anayasa Komisyonu'na bu yönde bir dilekçe vermiştir. Piraten Partisi de bunu destekliyor. NRW Eyalet Meclis'i önümüzdeki aylarda bu konuda bir karar alacaktır. Oylamadan olumlu sonuç çıkması için CDU, FDP partilerini ikna etmemiz gerekiyor. Girişim olarak Meclis'teki parti yetkilileri ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz."

Bahattin Gemici seçme ve seçilme hakkı elde edildiğinde sağlanacak kazanımları şöyle özetledi: "Siyasi partiler sorunlarımıza daha çok eğilecek, başta eğitim, konut, meslek eğitimi ve kültürel konular olmak üzere birçok alanda çözüm üreteceklerdir.Toplum içinde eşit haklara sahip yurttaşlar olarak saygınlığımız artacak, barış içinde bir arada yaşama ortamı yaratılacak ve yabancı düşmanlığının önüne set çekilecektir. Göçmenler bulundukları kenti daha çok benimseyecek; her alanda sorumluluk duyacak ve siyasi yaşama etkin olarak katılacaklardır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim