• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Almanya'da gizemli bakteri alarmı

Almanya'da gizemli bakteri alarmı
Almanya 'nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde Kiel Üniversite Hastanesi Kliniği, bir ayı aşkın bir süredir yayılan bir bakteriyle mücadele ediyor. Kamuoyu ise durumdan tesadüf eseri haberdar oldu.

Türkiye tatilinden dönen 74 yaşındaki bir erkek hasta, 11 Aralık'ta Kiel Üniversite Hastanesi Kliniğinin acil servisine başvurdu. 21 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında kendisiyle birlikte aynı bakteriyi taşıdığı tespit edilen hastanedeki on hasta daha yaşamını yitirdi. Hastane yetkilileri vakalardan dokuzunda bakterinin ana ölüm nedeni olmadığını belirtiyor. Cumartesi akşamına kadar yaşları 27 ile 88 arasında değişen 27 hastada neredeyse tüm antibiyotik türlerine karşı bağışıklığı olan Acinetobacter baumannii tespit edildi.

KLİNİKTEN İKİ GÜNDE BİR AÇIKLAMA YAPILACAK

Kamuoyu bu durumdan ancak yeni haberdar oldu. Kliniğin 23 Ocak tarihli basın bültenindeki “on iki hastaya MRGN bakterisi bulaştığı, yoğun bakım servisine tedbir olarak şimdilik yeni hasta alınmayacağı, büyük ameliyatların ertelenebileceği" açıklaması gazetecilerin dikkatini çekti. Basın bildirisinde ölen hastalara da değinilmiyordu. Gazetecilerin soruları üzerine sorunun boyutu ortaya çıktı. 

Cuma akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Schleswig-Holstein Üniversite Kliniği Başhekimi Jens Scholz ölü sayısını önce üç, hemen ardından beş olarak açıkladı. Eyalet Sağlık Bakanı ile yapılan kriz toplantısının ardından cumartesi akşamı ikinci bir basın toplantısı düzenlendi. Bu sefer vücudunda bakteri tespit edilen 11 hastanın 21 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında öldüğü bilgisi verildi. Klinik iki günde bir konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendireceğini açıkladı.

YOĞUN BAKIM DIŞINDAKİLER İÇİN TEHLİKE BULUNMUYOR

Scholz, hastanedeki 50 kişide yapılan tarama sonrası 14 kişinin de izolasyonda kalmaya devam ettiği, hastanede yoğun bakım dışındaki bölümlerde bulunan hastalar için bir tehlike bulunmadığı bilgisini verdi.

Şu an başsavcılık konuyla ilgili soruşturma yürütüyor. Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi Kliniği, Frankfurt Üniversitesi'ndeki bilim insanlarından yardım istedi. İlgili bakteri konusunda uzman bilim insanlarının pazartesi günü Kiel'e varacakları açıklandı.
Sağlıklı insanlar için tehlikesiz olan bu bakteri, hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. (DW)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim