• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Almanya: Türkiye’nin aldığı önlemlerin mülteci akınına etkisini belirleyemedik

Almanya: Türkiye’nin aldığı önlemlerin mülteci akınına etkisini belirleyemedik
Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), ülkeye gelen mülteci sayısında ciddi düşüş yaşandığını fakat bunda soğuk kış şartlarının...

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), ülkeye gelen mülteci sayısında ciddi düşüş yaşandığını fakat bunda soğuk kış şartlarının etkisinin olduğunu söyledi. Bakan de Maiziere, Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmanın mülteci sayısındaki azalmaya etkisini belirleyemediklerini vurguladı.

Almanya'ya mülteci akını ağır kış şartlarına rağmen devam ediyor. Sonbahara aylarına göre ciddi düşüş olmasına rağmen mültecilerin gelmeye devam ettiğini söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, 2015 yılında 1 milyon 100 bin göçmenin geldiğini ifade etti. Bunlardan 470 binin kayıt altına alındığı bilgisini veren bakan, bazı mültecilerin ilk kayıt işleminden sonra Danimarka ve İsveç'e geçtikleri için net rakamların daha tespit edilemediğini kaydetti.

2014 Göç Raporu'nu tanıtan Federal İçişleri Bakanı, Almanya'nın, göçmenlerin tercih ettiği ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını dile getirdi.

SURİYELİ MÜLTECİLER BİRİNCİ SIRADA

Almanya'ya akın eden mülteciler arasında Suriyeliler birinci sırada yer alıyor. 2014 yılında gelenlerin yüzde 40'nin Kosova, Arnavutluk ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinden olduğunu fakat bu tablonun 2015'te değiştiğini söyleyen Bakan de Maiziere, geçtiğimiz yıl gelenlerin yüzde 40'ını Suriyeli sığınmacıların oluşturduğunu kaydetti. İkinci sırayı yüzde 15 ile Afganistan ve üçüncü sırayı yüzde 11 ile Iraklı mülteciler aldı. Balkan ülkelerinden gelenlerde önemli düşüş yaşandığını söyleyen bakan, Almanya'yı kendi isteği ile terk edenlerin sayısının da arttığı bilgisini paylaştı. 2015 Aralık ayında gelenlerin ağırlıklı olarak Fas ve Cezayir kökenli oldukları belirlendi.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞMANIN ETKİSİNİ TESPİT EDEMEDİK"

Mülteci akınını durdurmak için Almanya'nın öncülüğünde Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan mutabakata da değinen İçişleri Bakanı de Maiziere, Aralık ayında mültecilerin sayısında azalma olduğunu fakat bunda soğuk kış şartlarının etkili olduğunu söyledi. Bakan, Türkiye'nin aldığı tedbirlerin etkisinin tespit edemediklerini dile getirdi.

22 Ocak 2016 tarihinde Türk- Alman Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin Berlin'de toplanacağını hatırlatan Alman İçişleri Bakanı, toplantının ana gündem maddesinin mülteci krizi olacağını vurguladı.

Türkiye ile görüşmelerin oldukça yapıcı olduğunu dile getiren Bakan, mülteci akının durması halinde Türkiye'ye maddi yardım ve Türk vatandaşlarına AB'ye seyahatlerinde vize kolaylığı gibi birçok konuda işbirliğinin artacağını hatırlattı.

Almanya: Türkiye’nin aldığı önlemlerin mülteci akınına etkisini belirleyemedik

Almanya: Türkiye’nin aldığı önlemlerin mülteci akınına etkisini belirleyemedik

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim