• BIST 9773.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Almanya seçimini yapıyor

Almanya seçimini yapıyor
Almanya'da Federal Meclis seçimleri için sandık başına giden vatandaşlar oylarını kullanıyor.

Almanya'da Federal Meclis seçimleri için sandık başına giden vatandaşlar oylarını kullanıyor.

Almanya Federal Meclisi 19. genel seçimleri bugün yapılıyor. Ülkede 61.5 milyon seçmenin 720 bini Türkiye kökenlilerden oluşuyor. 299 seçim bölgesinin bulunduğu ve 598 milletvekilinin seçileceği seçimlerde 4 bin 828 adayın 92'si de Türkiye kökenli. 42 parti ve 111 bağımsız adayın yarışacağı seçimlerde Türklerin kurduğu Alman Demokratlar Birliği (AD-Demokraten) sadece Kuzey-Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde seçimlere katılabilecek. Bir diğer Türk partisi BİG ise bu seçimlere katılmıyor.

Son genel seçimlerde 11 Türkiye kökenli aday meclise seçilmişti ama bu seçimlerde 15 Türkiye kökenli adayın meclise girmesi bekleniyor. Hamburg'dan ilk sıradan aday gösterilen Almanya'nın ilk yabancı kökenli Uyumdan Sorumlu Bakanı Aydan Özoğuz'un meclise girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Almanya'da yükselişe geçen aşırı sağcı parti AfD'nin yüzde 10'un üzerinde oy alması beklenirken, son seçimlerde yüzde 8.4 oy alan Cem Özdemir'in olduğu Yeşiller Partisi ise anketlerde yüzde 7-8 arasında gözüküyor.

Öte yandan, Türkiye kökenli seçmenlerin bu seçimlere daha fazla ilgi gösterdiği ve erken saatlerden itibaren oylarını kullanmaya gittikleri gözlendi. Mecliste olan büyük partilerin Türkiye politikasını eleştiren vatandaşların büyük bir kısmı, barajın altında kalan küçük partilere oy vererek büyük partilere tepki göstereceklerini belirttiler. Seçimlerden sonra ise Türkiye-Almanya ilişkilerinin biraz daha düzeleceği görüşü hakim oldu.

Murat Şavk, Almanya için en uygun gördüğü partiyi seçtiğini ifade ederek, "Hem Almanya siyaseti için hem de Türkiye siyaseti için en olumlusunu düşündüğüm partiye oyumu verdim. Hangi sonuç çıkarsa çıksın Almanya'daki seçim öncesindeki yarışmalardan dolayı çekişmeli oldu. Türkiye ve Türk vatandaşlarımız yıprandı. Bunun son bulmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ecevit Demir isimli seçmen ise, "Türk kökenli adaylara oy vermedim. Sözde soykırımda Türkiye'ye destek vermediler. O yüzden onlara oy vermedim" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın geleceği için oy kullandığını kaydeden Ercan Uzunpınar, "Şuana kadar oy verdiğim partilere oy vermedim. Yeşillere vermedim oyumu. Almanya'da o kadar sorun varken kendilerinin Türkiye siyaseti ile ilgilenmeleri ve Türkiye düşmanlığı yapmalarından dolayı Yeşiller'e vermedim" açıklamasını yaptı.

Almanya seçimini yapıyor

Almanya seçimini yapıyor

Almanya seçimini yapıyor

Almanya seçimini yapıyor

Almanya seçimini yapıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim