• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Almanya Başkonsolosu Birgelen: “Türk ve Alman halkları dosttur”

Almanya Başkonsolosu Birgelen: “Türk ve Alman halkları dosttur”
Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen ile görüşen Rheinland-Pfalz TDU-Pfalz Başkanı Ender Önder, krizlerin gelip geçici olduğunu vurguladı.

Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen ile görüşen Rheinland-Pfalz TDU-Pfalz Başkanı Ender Önder, krizlerin gelip geçici olduğunu vurguladı.

Türkiye'de bulunan Rheinland-Pfalz Türk-Alman İşverenler Derneği (TDU-Pfalz e.V.) Başkanı Ender Önder, Federal Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen ile bir görüşme yaptı. Başkonsolos Birgelen'in İstanbul'daki rezidansında gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmede vize başvuruları, ticaret ve ekonomik yatırımlar, siyasi gelişmeler, Türkiye ile Almanya arasında projeler ve ortaklıklar hakkında görüşüldü.

"Fikir alışverişinde bulunduk"

TDU-Pfalz e.V. Başkanı Önder, "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler benim için çok önemli, bunu her fırsatta vurguluyorum. Federal Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen'in makamında yaptığımız samimi ve bilgilendirici görüşmemizde, özelikle Almanya'da yaşan Türklerin hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Görüşmede vize başvuruları, ticaret ve ekonomik yatırımlar, siyasi gelişmeler ile Türkiye ve Almanya arasında projeler ve ortaklıklar hakkında görüşüldü" dedi.

"Krizler gelip geçicidir"

Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen ise, görüşme sonrası İHA'ya yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Almanya arasında geçici bir siyasi kriz yaşanmaktadır. Ancak Türk ve Alman halkları dosttur. Beşiktaş ve Herne, Beyoğlu ile Mannheim Belediyeleri arasındaki kardeş şehir anlaşmaları mevcut. Birçok şehir arasında da böyle anlaşmalar var ve sürmesi gerekiyor. Tabii ki kültürel, sosyal ve diğer projelerde de mutlaka diyalog ve işbirliğinin sürdürülmesi taraftarıyım" dedi.

Vize konusuna da değinen Başkonsolos Birgelen, "Tüm vize kategorilerinde, başvuru randevuları Türkiye'de sadece konsolosluk haricinde hizmet veren iDATA aracılığıyla alınabilmektedir. iDATA şirketi Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerin tek yetkili partnerimizdir. Başkonsolosluğumuz bütün başvuruları kontrol ettikten sonra, vize başvurusu ile davetiye arasında çelişki olmadığı taktirde ve kriterlerimize uygun ise, biz vizemizi vermekteyiz" şeklinde konuştu.

Şu andaki Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin vize başvurularına olumsuz bir etkisi olmadığını vurgulayan Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu, iki ülke arasında birçok projenin ve ortaklığın mevcut olduğuna dikkat çekerek, "Bunların mutlaka devam etmesi taraftarıyım" diye konuştu.

"İlişkilerimiz yüzyıllara dayanıyor"

TDU-Pfalz Başkanı Önder, "Türk-Alman ilişkileri yüzyıllara dayanıyor ve bu ilişkileri şimdi koparmakla yanlış bir yola girmiş oluruz. Alman turistlerin, iş adamlarının ve Alman uyruklu insanların Türkiye ile hiçbir sorunu olmadığını gördüm" dedi.

Türk-Alman ilişkilerinin yeniden dostluk zeminine dönmesi gerektiğini kaydeden Önder, iki ülke arasında proje ve etkinliklerin artmasını istediğini ifade etti.

Vize başvurularına daha toleranslı yaklaşılmasını da isteyen Önder, Almanya'nın aldığı vize ücretleri ve vizeyi alan Türk kökenli insanların Almanya ziyaretlerinde harcadıkları dövizle Almanya'ya katma değer getirdiklerini vurguladı. Türkiye'nin yatırımcılar için çok iyi bir ülke olduğunu da hatırlatan Önder, şimdiki zamanın en iyi yatırım zamanı olduğunu ifade etti.

"Türkiye'de Alman şirketlerinin sayısı 7 bine yaklaşırken, Almanya'da okuyan ve mesleğini bitiren birçok akademisyen ve kalifiye elemanların Türkiye'yi tercih ettiğini görmekteyiz" diyen Önder, bu durumun gelecekte artacağını söyleyen bilim adamlarının açıklamalarının, Türkiye'nin gelecek vadeden bir ülke olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti. Başkan Önder, TDU-Pfalz Türk-Alman İşverenler Derneği'nin çok sayıda proje ve etkinliğinin olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasında önemli görüşmeler yaptığını sözlerine ekledi.

Vize başvuruları, ticaret ve ekonomik yatırımlar, siyasi gelişmeler ile Türkiye ve Almanya arasında projeler ve ortaklıklar hakkında fikir alışverişinde bulunan TDU-Pfalz Başkanı Ender Önder ve Federal Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen, 2 saate yakın görüşmenin samimi ve bilgilendirici geçtiğini söylediler.

Almanya Başkonsolosu Birgelen: “Türk ve Alman halkları dosttur”

Almanya Başkonsolosu Birgelen: “Türk ve Alman halkları dosttur”

Almanya Başkonsolosu Birgelen: “Türk ve Alman halkları dosttur”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim