• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Alman olmayanlar yine oy kullanamayacak

Alman olmayanlar yine oy kullanamayacak
Bu yıl Almanya'nın dört eyaletinde seçim yapılacak. Bunlardan biri Berlin'de 18 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Bu yıl Almanya'nın dört eyaletinde seçim yapılacak. Bunlardan biri Berlin'de 18 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Gerek federal seçimlerde gerekle eyalet seçimlerinde göçmen kökenlilerin oyları giderek daha fazla önem taşıyor. Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB), seçim yılı dolayısıyla Türkiye kökenli göçmenler arasında siyasi bilinç seviyesini yükseltmek amacıyla çalışmalar yaparken sürüncemede kalan sorunlara da dikkat çekecek.

Berlin'de 18 Eylül'de gerçekleştirilecek eyalet seçimlerinde çok sayıda Türkiye kökenli Alman'ın sandık başına gitmesini sağlamak, genelde göçmen kökenli Almanlar arasında siyasi duyarlılık uyandırmak amacıyla Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) geniş çaplı çalışmalar yapacak. Seçimlerle bağlantılı projelerini basın ve yayın organlarına bir kahvaltı kapsamında duyuran TBB, siyasi partilerin Türkiye kökenli adaylarıyla seçim toplantıları düzenleneceğini bildirdi.

Türkiye kökenli siyasetçiler ile vatandaşlar arasındaki ilişkiyi değerlendiren TBB Yönetim Kurulu Üyesi Safter Çınar, "Siyasette kendimizi göçmen mantığına hapsetmekten vazgeçmeliyiz" dedi. Çınar Türkiye kökenli siyasetçilerin Alman uyruklu Türkiyeli seçmenlere seçilmeden önce çeşitli vaatler verdiğini ancak seçildikten sonra vaatlerin yerine gelmemesi üzerine seçmenlerin hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

"Azınlık psikolojisiyle Türkiye kökenli siyasetçilere gereğinden fazla ihtimam gösteriyoruz. Hesap sormuyoruz" diyen Çınar, "Madem söz verdin; niye yapmıyorsun demiyoruz. Bir Alman politikacıyı nasıl eleştiriyorsak, onları da öyle eleştirebilmeliyiz." diyerek Türkiye kökenli siyasetçilerin seçim kampanyaları sırasında düzenlenen toplantılarda sanki göçmenlerin adayıymış gibi konuştuklarını, halbuki onların bağlı bulundukları bir partilerinin ve parti programlarının bulunduğunu, parti programının dışına çıkamayacağını hatırlattı.

SEMBOLİK SANDIK KURULACAK

TBB Sözcüsü Ayşe Demir ise seçim toplantılarının yanı sıra siyasi partileri ziyaret ederek bire bir görüşmeler yapılacağını bildirdi ve siyasi partilerle yapılacak üst düzey görüşmelerde göçmenlerin talep ve ihtiyaçlarıyla birlikte yıllardır çözüm bekleyen sorunların dile getirileceğini söyledi.

Yıllardır çözüme kavuşturulmayan sorunlar arasında Alman vatandaşı olmayan göçmenlere yerel seçme ve seçilme hakkının verilmesinin bulunduğunu belirten Demir, göçmenlerin bu haktan mahrum bırakılmalarını seçim pikniği ile protesto edeceklerini duyurdu.

Seçim günü gerçekleştirilecek piknikte Alman vatandaşı olmayan göçmenlere sembolik olarak oy kullanma hakkı sağlanacak ve sandıktan çıkan sonuç kamuoyu ile paylaşılacak. Göçmenlerin çözüm bekleyen sorunları arasında ayrımcılık ve dışlanma konusunu büyük bir önem taşıyor. TBB Sözcüsü Ayşe Demir, özellikle okullarda ayrımcı ve dışlayıcı tutum ve davranışlarda artış kaydedildiğine dikkat çekti.

Okullarda ırkçı davranışlara maruz kalanların okuldan bağımsız olarak derdini anlatabileceği, destek göreceği bir kurumun olması gerektiğini ifade eden Demir, ayrımcı tutum ve davranışların göçmenleri depresyona ittiğine işaret etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim