• BIST 9705.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Alman Büyükelçi: Avrupa, mülteci krizini Türkiye’nin omzuna yüklemek istemiyor

Alman Büyükelçi: Avrupa, mülteci krizini Türkiye’nin omzuna yüklemek istemiyor
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdman, ne Almanya'nın, ne de Avrupa'nın Suriyeli mülteci krizini Türkiye'nin omuzlarına yüklemek istemediğini söyledi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdman, ne Almanya'nın, ne de Avrupa'nın Suriyeli mülteci krizini Türkiye'nin omuzlarına yüklemek istemediğini söyledi. Almanya'nın bir yılda 1.1 milyon Suriyeliyi ülkesine kabul ettiğini söyleyen Erdman, "Hiç kimse mülteci sorununu tamamıyla Türkiye'nin omuzlarına yüklemek istemiyor. Bu zor işin üstesinden ancak ortaklaşa gelebiliriz." dedi.

Büyükelçilikte basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdman, "Ne Avrupa, ne de Almanya, Türkiye'yi mülteci krizinde yalnız bırakmak istemiyor. Bu yükü sırf Türkiye'nin omuzlarına bırakma niyetinde değil" dedi. Alman Büyükelçi, Türkiye'nin devlet olarak çok örnek bir şekilde 2.2 milyon Suriyeliye kendi ülkesinde baktığına dikkat çekti. Erdman, bu yardımın kendilerinin her türlü takdir ve saygıyı hak ettiğini belirterek, "Bizler Avrupalılar ve Almanlar olarak Türkiye'nin ortaya koymuş olduğu bu tutumu kesinlikle büyük bir takdirle karşılıyoruz. Almanya, Avusturya ve İsveç. AB içindeki bu üç ülke de Türkiye'ye benzer bir şekilde mülteci kriziyle karşı karşıyadır. Almanya, 1 Ocak 2015'den bu yana kendi ülkesine kabul etmiş olduğu mülteci sayısı 1.1 milyondur. Kış mevsimi olmasına rağmen 1 Ocak 2016'dan bu yana Almanya'ya gelen mülteci sayısı 45 bindir. Henüz daha 19 Ocak'tayız. İsveç'e baktığımız zaman kişi başı nüfusa oranla en çok mülteci alan ülke konumundadır AB'de. Avusturya da mülteci krizinde önemli ölçüde etkilenmiş durumdadır." diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN SURİYELİLERE VİZE UYGULAMAYA BAŞLAMASI, DOĞRU BİR ADIM'

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye olarak mülteci akının bir şekilde ortak yönetilmesi gerektiği üzerinde duran Alman Büyükelçi Erdman, "Türkiye hükumetinin almış olduğu üçüncü ülkelerden gelen Suriye vatandaşlarına karşı vize uygulamaya başlaması atılan doğru bir adımdır. Bu tür tedbirlerle henüz "düzensiz göç" olarak nitelendirdiğimiz bu fenomeni bir şekilde kontrol altına alabilmemiz mümkün olabilmeli diye düşünüyoruz." dedi.

'TÜRKİYE KENDİ DIŞ SINIRLARINI İYİ KORUMALI'

Almanya ve Türkiye makamların Kasım ayından bu yana üç kez mülteci sorununun çözümüne dair görüşme yaptığını kaydeden Erdman, "Bir kez daha vurgulamak isterim ki; hiç kimse mülteci sorunu tamamıyla Türkiye'nin omuzlarına yüklemek istemiyor. Bu zor işin üstesinden ancak ortaklaşa gelebiliriz. Tek bir tarafın üstesinden gelebileceği bir mesele değil. Bizim için önemli olan husus şudur; Türkiye bir transit ülke olarak kendi dış sınırlarını iyi koruması gerekiyor. Bu bağlamda da vize zorunluluğu önemli bir tedbir olarak gözümüze çarpmakta." diye konuştu.

Alman Büyükelçi: Avrupa, mülteci krizini Türkiye’nin omzuna yüklemek istemiyor

Alman Büyükelçi: Avrupa, mülteci krizini Türkiye’nin omzuna yüklemek istemiyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim