• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Allen: Vakti geldiğinde kara harekatı da başlatılacak

Allen: Vakti geldiğinde kara harekatı da başlatılacak
Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi Allen, IŞİD’e karşı hava operasyonlarının sonuç verdiğini, vakti geldiğinde kara operasyonun da başlatılacağını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen, IŞİD’e karşı hava operasyonlarının ilk sonuçlarını vermeye başladığını, petrol ticaretine darbe vurulduğunu belirterek, "DEAŞ’ın artık maaşları ödemekte zorlandığı anlaşılıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Allen, Alman Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, IŞİD’le mücadelede kararlı adımların sürdüğünü ancak tümüyle etkisiz hale getirilmesinin zaman alacağını, bu konuda kesin bir tarih veremeyeceğini belirtti.

İlk aşama olarak IŞİD’in Suriye ve Irak’ta ilerleyişinin durdurulduğunu, geri çekilmeye zorlandığını bildiren Allen, bundan sonraki aşamalarda örgütün silah temin etmesinin engellenmeye çalışılacağını, örgütle ideolojik olarak da mücadele edileceğini kaydetti.

IŞİD için örgütün Arapça kısaltması olan DEAŞ kısaltmasını kullanmayı tercih eden emekli General, "Askeri operasyonlarımız bu grubun petrol ticaretinden elde ettiği geliri çok ciddi olarak azalttı. DEAŞ’ın artık maaşları ödemekte zorlandığı anlaşılıyor" değerlendirmesini yaptı. 

IŞİD’e karşı bugüne kadar hava operasyonlarına ağırlık verildiğini, Irak askerlerine ve Peşmerge güçlerine askeri eğitimin devam ettiğini ifade eden Allen, "Vakti geldiğinde kara harekatı da başlatılacak. Bunun için eğitim donatım faaliyetleriyle Irak güvenlik güçlerinin DEAŞ ile savaşabilecek duruma gelmeleri gerekiyor" görüşünü paylaştı.

"Esed’in çekilmesi belirleyici olacak"

"ABD için IŞİD mi yoksa Esed mi daha büyük bir tehlike" sorusuna "Esed tüm bölge için bir baş belası" yanıtın veren John Allen, Esed’in Suriye’de yaptıklarının DEAŞ ve benzeri grupların oluşmasına yol açtığını bildirdi.

Allen değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"DEAŞ, ABD ve Amerikan çıkarları için tehlike oluşturuyor, Esed’in ve ekibinin iktidardan çekilmesi bölgenin geleceği açısından belirleyici olacaktır. Bu Suriye’de istikrarlı bir ortama dönüşü beraberinde getirebileceği gibi tüm bölge için de olumlu etkiler sağlayabilir.  Suriye’de yeni bir siyasi düzenin kurulması temel sorunları çözmede, en azından bu yönde büyük bir adım olacaktır."

Allen, Esed’in son dönemde güç kazandığı iddialarının doğru olmadığını belirterek "Esed birçok çatışma bölgesinde zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Güneyde işler onun açısından iyi gitmiyor. Mevcut yaptırımlar da rejimi çok ciddi olarak zora sokmuş durumda" ifadesine yer verdi.

IŞİD’le mücadelede çabaları koordine etmek amacıyla İran’ı ziyaret edip etmeyeceği sorusuna Allen, "Bu konuda çok basit bir yanıtım var: Asla. Koalisyon içindeki çalışmalarımızı İran ile koordine etmemiz söz konusu değil" yanıtını verdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim