• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Alkol muayenesinde yeni düzenleme!

Trafikte alkol kullanılıp kullanılmadığının tespiti için gerçekleştirilen muayenelerde yeni bazı testler yapılacak. Sürücülere 100'den geriye 7'şer sayma, düz çizgide yürüme ve dönme, gözler kapalıyken ayakta durma gibi testler uygulanacak.
Ankara - Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, sağlık kurumlarında sürücülerin alkol ve uyuşturucu muayenelerine standart getirilmesi için Sağlık Bakanlığı’na yazı yazdı.
 
Sürücülerin 1 promilin üstünde veya 0,3 promilin altında alkollü olması durumunda rapor hazırlanmasında sorun yaşanmadığı ancak vakaların önemli bir bölümünde alkol düzeyi bu aralıkta bulunduğu için güvenli araç kullanıp kullanamayacaklarının tespitinde ek veriye ihtiyaç duyulduğu bildirdi.
 
Muayenelerin büyük kısmının "alkol kokusu alınıyor", "genel durumu iyi, koopere", "alkollü olduğu kanaatine varılmıştır", "orta düzeyde alkollüdür" benzeri sübjektif, kanaat edinmek için yeterli olmayan verilerden ibaret olduğu ifade edildi.
 
Sürücülerin alkol tesirinde olup olmadıklarının tespiti için düşünme, algı ve dil gibi beyinsel faaliyetlerin yerinde olup olmadığına bakılması gerektiği belirtilerek, bundan sonraki muayenelerin düzenlenen standart örnek muayene formuna göre yapılması istendi.
 
Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, alkol muayene raporlarına standart getirilmesi için yeni formlar düzenledi.
 
Sağlık kurumlarında kullanılacak alkol muayene formunda, alkol seviyesiyle ilgili bilginin yanı sıra fiziki ve nörolojik muayenede elde edilen bulgular da yer alacak.
 
Fiziki muayenede tansiyon, solunum sayısı, genel durum, bilinç, kooperasyon (işbirliği içinde olup olmadığı), yer, zaman ve kişi ile ilgili oryantasyon, konuşma ve yürüyüş ile ilgili tespitlere yer verilecek.
 
Nörolojik muayenede ise 100'den geriye 7'şer saydırılarak dikkat ve hesaplama becerisi, parmak-burun, ardışık hareketleri yapabilme, gözler açık ve kapalıyken düz çizgide yürüme ve dönme, gözler kapalıyken ayakta dik durma testleri yapılacak.
 
Geriye sayma testi, kişinin eğitim durumu gözetilerek kolaylaştırılabilecek.
Bu testler için "yapamadı", "zorlanarak yaptı", "yapabildi", "değerlendirilemedi"  şeklinde puanlamaya gidilecek.
 
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim