• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Ali Babacan'dan Fitch'e yanıt

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarının erozyona uğramasına asla izin vermeyeceklerini belirterek "Bütün bakanlarımız ve kurumlarımız işinin başında" dedi.

Babacan, Fitch'in kasım ayı ile ilgili yapılan analizini eksik bulduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bloomberg HT- Habertürk ortak yayınında katıldığı bir programda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Babacan, son açıklanan verilerle beraber 2013 yılının tümüne bakıldığında Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan öngörülere oldukça paralel seyir izlendiğini belirtti. Büyümeyi 2013 yılı için yüzde 3,6 olarak öngördüklerini hatırlatan Babacan, "Şu anda yüzde 3,6'nın biraz üzerinde bir rakamla 2013'ü tamamlayacağız gibi görünüyor" ifadesini kullandı. Bu yıl için de OVP'de büyüme öngörüsünün yüzde 4 olduğunu anımsatan Babacan, son bir aydır yaşanılan gelişmelerin 2014'ün tümüne makro dengeler açısından etkisinin ne kadar olacağını şu an için tahmin etmenin güç olduğunu söyledi. Babacan, özellikle ilk çeyreği tamamlamadan 2014'ün tümüyle ilgili tahminleri dile getirmenin doğru olmayacağını vurguladı.

Son dönemde yaşanan olayların dozajının artık düştüğünü ifade eden Babacan, şöyle konuştu: "Biz de hükümet olarak ciddi adımlar attık. Bu işin özellikle komplo ve kumpas boyutuyla alakalı hızlı adımlar attık. Dün TBMM'ye yasa teklifi verildi. Bu teklifte yargının işleyişiyle alakalı, ya da bu yaşadıklarımızın özellikle komplo boyutuyla tekrar yaşanmaması için de hızlı adımlar attık, atıyoruz. Hükümet işinin başındadır. Kontrol bizdedir. Bunlar önemli hususlar. Biz bu siyasi ve ekonomik istikrarı büyük bir emekle oluşturduk. İstikrarın kıymetini çok iyi bilen bir ekibiz. Türkiye'nin ne siyasi, ne ekonomik istikrarının erozyona uğramasına asla izin vermeyiz. Onun için de ne gerekiyorsa yaparız. Elimizde her türlü enstrüman ve imkan var. Bütün bakanlarımız ve kurumlarımız işinin başında. Olayların akışı üzerindeki hakimiyetimiz güçlü ve daha da güçlenecek. "
 
2014 yılı için şimdiden bazı tahminlerde bulunmanın güç olduğunu anlatan Babacan, "Şu anda hükümet politikası olarak resmi duruşumuz Orta Vadeli Programda ne açıkladıysak o. Onun haricinde herhangi bir revizyon yapmış değiliz" diye konuştu.

 Babacan, 2014 yılı öngördükleri tedbirlerin büyük bir kısmını şu an itibariyle uygulayama başladıklarını, ihtiyatlı duruşu önümüzdeki dönemde de sürdüreceklerini kaydetti.

 Büyümenin kaynağının yatırım, üretim ve ihracat olmasını istediklerini ifade eden Babacan, tamamen iç tüketime dayanan bir büyüme modeliyle Türkiye'nin geleceğinin parlak olmayacağını bildirdi. Babacan, "2014 yılının Türkiye için iyi bir yıl olacağını bekliyoruz" dedi.

"Fitch'in Kasım ayı ile ilgili yapılan analizi eksik buldum"
 
Fitch Ratings'in Türkiye açıklamasındaki bankacılık sektörüne ilişkin yapılan değerlendirmelerin sorulması üzerine Babacan, Kasım ayı ile ilgili yapılan analizi eksik bulduğunu söyledi. Türkiye'de kredi hacminin çok hızlı arttığına işaret eden Babacan, bankaların takipte olan alacaklarında bir önceki seneye göre artışın olduğunu ancak toplam kredi hacminin de bir o kadar arttığını ifade etti. Babacan, Türkiye'de tüm bankacılık sisteminde şu anda takibe geçen alacakların toplam alacaklara oranının yüzde 2,7 olduğunu belirterek, bunun dünyadaki en düşük oranlardan biri olduğunu ifade etti.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim