• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Ali Babacan: Türkiye hukuk devleti olmazsa ekonomi ilerleyemez

Ali Babacan: Türkiye hukuk devleti olmazsa ekonomi ilerleyemez
Ekonomi eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aydın iş dünyasıyla kahvaltıda buluştu. Türkiye gerçek manada hukuk devleti olmazsa ekonominin ilerlemesinin zor olduğunu belirtti.

Ali Babacan, “Yargı, ülkenin şiddetle reforma ihtiyacı olan bir alan. Niye? Çünkü eğer Türkiye Cumhuriyeti gerçek anlamda bir hukuk devleti olmazsa, Türkiye’nin ekonomisinin ilerlemesi zorlaşacak. Türkiye’nin, orta gelirli bir ülke olmaktan yüksek gelirli bir ülke seviyesine çıkması da mümkün olmayacak. Hukukun olmadığı ülkelerde yine zenginler oluşur ama ülke topyekûn zenginleşemez. Türkiye’nin topyekûn zenginleşmesi için mutlaka ve mutlaka gerçek anlamda bir hukuk devleti olmamız lazım. Bunun için de yargı reformu stratejimiz son derece önemli. Yargımızın tarafsız olması lazım, bağımsız çalışması lazım. Hakimlerimizin karar verirken evrensel hukuk ilkeleri, Anayasa, yasalar ve hür vicdanları doğrultusunda karar vermeleri lazım. Hiçbir yapının, adı paralel yapı olsun, ne olursa olsun, hiçbir dış gücün, dış etkinin yargı üzerinde hakim olmaması lazım, baskı kurmaması lazım. Mutlaka hukuk bazında ama evrensel hukuk standartlarında çalışan bir yargı olmalı. Yani insanlarımızın, 'Ben Türkiye Cumhuriyeti yargısına teslim olurum, oradan çıkacak karara da saygı duyarım, güveniyorum.' diyebilmesi lazım. İşte bu, en önemli reformlarımızdan bir tanesi. Eğer bunu gerçekleştiremezsek, zaten Türkiye’ye yurtdışından gelen yatırımlarla ilgili son birkaç yıldır zayıflık söz konusu. Son birkaç yıldır, kendi yatırımcılarımız özellikle sanayi yatırımları konusunda biraz daha tereddütlü davranıyor. Bu sorunlar çözülmezse, daha da büyürse Türkiye’nin ekonomik geleceğini karartacak kadar önemli, mesele bu” dedi.

TÜRKİYE ÇÖZÜMÜ SİYASET İÇİNDE ARAYACAK

Ülke ekonomisi için eskiden bütçe açıkları ve kamu borcunun en önemli risk alanı olduğunu ancak bugün bu durumun ortadan kalktığını aktaran Ali Babacan, “Türkiye’nin üç tane sağlam temeli var; sağlam bir bütçe, finans sistemi ve enflasyon; yani para politikalarında belli bir istikrarın yakalanması. Türkiye’nin bu üç konuda temelleri sağlam ancak sıkıntılarımız da jeopolitik sorunlar, yani Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada meydana gelen güvenlik riskleri, Türkiye’nin kendi içinde son dönemde oluşan siyasi belirsizlik ve özellikle PKK terör örgütünün oluşturduğu riskler. Üç tane sağlam temelimiz var ama kısa vadeli diyebileceğimiz üç tane de önemli sorunumuz var. Önemli olan, önümüzdeki dönemde bu üç problemle alakalı yapmamız gereken konular. Bunlarla ilgili belirsizlikler azaldıkça Türkiye’nin ekonomisi, daha yüksek büyüme oranlarına ulaşacaktır. Türkiye’nin genel güven ortamı da kuşkusuz daha iyi bir noktaya doğru gidecektir. Eskiden siyasi bir belirsizlik olduğunda hemen başka güç odakları hareketlenirdi, hemen siyaset dışı çözümler aranmaya başlanırdı. Hemen böyle bir asker konusu, darbe konu fısıldanmaya başlardı; 'Siyaset çözüm üretmiyor, başka yerlerde çözüm arayalım.' Çok şükür artık o günün Türkiye’si bitti. Bugün Türkiye, çözüm arayacaksa yine siyaset içerisinde arayacak. Türkiye için diyorlardı ki, 'Türkiye Rusya'laşıyor.' Türkiye’nin Rusya'laşmadığı da son seçimde ortaya çıktı” dedi.

Terör konusuna da değinen Babacan, “Diyorlar ki ateşkesmiş, şuymuş buymuş. Böyle bir şey olmaz. Devletin her zaman silahlı gücü olur ama demokratik bir ülkede silahlı terör örgütü olamaz, öyle 'ateşkes' diyemez. Silahlar bırakılıncaya kadar, o silahlar betona gömülünceye kadar, bunlar şu ya da bu şekilde etkisiz hale getirilip ya da ülkemizi terkedene kadar bu mücadele önümüzdeki dönemde de devam edecek” ifadelerini kullandı.

Siyasi istikrarın, ekonomik istikrarın temeli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Babacan, “Siyasi istikrar zemini güçlü olmayınca ülkede nasıl bir ekonomik program uygularsanız uygulayın, hattâ elinizde ne kadar doğal kaynak, ne kadar hazır para olursa olsun ekonomik istikrarı sağlamak güç olur. Özellikle iş dünyamızda şunu da ara ara duyuyoruz, hakim bir görüş değil ama, 'Acaba koalisyon daha mı iyi olur?' Bazen tek parti hükümetiyle böyle otoriterleşmeyi, keyfiliği, hukuksuzluğu birleştiren bir algı oluşturma çabası da var ama bu çabalar, bu algı doğru değil. Hem tek parti hükümeti olunması önemli, öte yandan da Meclis'te çoğunluğu sağlayan bir partinin veya hükümetin mutlaka çoğulcu bir hükümet, vatandaşların tümünü kapsayan, herkesi kucaklayan bir hükümet olması da o derece önemli” belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim