• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Alevi Derneğin’den üniversiteye tepki

Alevi Derneğin’den üniversiteye tepki
Tunceli Üniversitesi bünyesinde bulunan Alevilik Bektaşilik Araştırmaları Enstitüsü'nün kurulması için YÖK'e sunulacak metinde yer alan bazı ifadeler,...

Tunceli Üniversitesi bünyesinde bulunan Alevilik Bektaşilik Araştırmaları Enstitüsü'nün kurulması için YÖK'e sunulacak metinde yer alan bazı ifadeler, Alevi Derneği'nin tepkisine neden oldu.

Tunceli Üniversitesi'nde Alevilik Bektaşilik Araştırmaları Enstitüsü'nün kurulması için YÖK'e sunulacak metinde yer alan bazı ifadeler tepkilere yol açtı. Demokratik Alevi Dernekleri Dersim Şubesi üyeleri, Seyid Rıza Meydanı'nda bir araya gelerek konuya ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Açıklamaya, Tunceli Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, Tunceli Belediye Eşbaşkan Yardımcısı İbrahim Kasun, Alevi kanaat önderleri, sanatçı Ferhat Tunç, Amedspor oyuncularından Deniz Naki ve çok sayıda vatandaş katıldı. Basın metnini okuyan Alevi Piri Nesimi Gemlik, "Üniversitenin metninde, Aleviler ile ilgili yapılacak çalışmalar "Milli stratejinin bir gereği" olarak adlandırılmıştır. Milli strateji olarak adlandırılması, tekçi zihniyetin ta kendisidir. Bu zihniyetin dışındaki her şeyi yok saymaktır. Geçmişten günümüze tarihimiz bu anlayış ile doludur. Sonuçları da ortadadır. Metnin bütünü bu ifadelerden ibarettir." dedi.

Değerlerin arkasına sığınarak içinin boşaltılmasının çalışıldığını ifade eden Gemlik, konuşmasına şöyle devam etti: "Hacı Bektaş Veli'ye Dersim Alevi Ocakları'nın nasıl bir anlam yüklediklerini herkes bilir. Bu değerimizi "Milli strateji" ve "Milli sorumluluk" adı altında götürüp tekleştirmek, AKP iktidarının söylemlerine uydurmak Aleviliğe yapılmış en büyük hakarettir. Bizim inancımızda, bütün yaratılana, bütün canlılara saygı ve sevgi vardır. Her canlının yaşam hakkı var ve bu hak kutsaldır. Bu hakka saygı duyulmalıdır. Hakk'ın verdiği can, ancak Hak tarafından alınır." diye konuştu.

Üniversitenin bilimsel alanda çalışmalar yaparak gündeme gelmesi gerektiğini dile getiren Gemlik, "Üniversite, bilimsel çalışma yapmakla sorumludur. Bilimsel çalışma yapacaksa, önce bu toplumu tanımalıdır. Önceliği, bu topluma kimlik bulma, kimlik uydurma olmamalıdır. Onun kimliği "Kalu Bela'dan başlayıp 18 bin âlemden bu yana Dersim dağlarına kurulan ocaklara kadar gelen yoldur. Bu yolun adı da "Raa Haq - Riya Haq" yani "Hak Yolu'dur, "Hakikat Yolu'dur.

Bugün de cemevlerinin kuşatma altında olduğu, yerle bir edildiği bir dönemde Cizre ve Silopi örneklerinin yaşandığı bir dönemde böylesi bir çalışmanın üniversite tarafından yapılması ve yapacağı işleri "Milli bir stratejinin gereği" olarak adlandırması bizi derin endişelere sevk etmektedir. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz." Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Cihan

Alevi Derneğin’den üniversiteye tepki

Alevi Derneğin’den üniversiteye tepki

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim