• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Alaçatı'daki butik oteller de satılık

Alaçatı'daki butik oteller de satılık
Turizm sektöründe yaşanan durgunluk, Ege Bölgesi'nin parlayan yıldızı Alaçatı'ya da yansıdı.

Turizm sektöründe yaşanan durgunluk, Ege Bölgesi'nin parlayan yıldızı Alaçatı'ya da yansıdı. Her yıl binlerce ziyaretçinin yanısıra pek çok ünlü ismin akın ettiği, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı beldede, 100'e yakın butik otel satışa çıkarıldı. Türkiye ortalamasının üzerinde konaklama fiyatlarına sahip bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, satıştan sonra otellerin işletme haklarının yabancıların eline geçebileceğine dikkat çekti.

Spor, eğlence, gastronomi ve tarihî evleriyle son yılların cazibe merkezi haline gelen Alaçatı'da, imara açık arazi neredeyse kalmazken 100'e yakın butik otelin satışa çıkarılması dikkat çekti. İnternet alışveriş sitelerine 2015 Kasım ayından bu yana ilan vermeye başlayan otel sahipleri, 550 bin ile 5 milyon dolar arası fiyatlar biçti.

'YAŞANANLAR SÜRPRİZ DEĞİL'

Rusya ile yaşanan sıkıntılı süreçte Ege ve Akdeniz sahillerinde bin 300'e yakın otelin satılığa çıkarıldığını hatırlatan ve bu gelişmelerden Alaçatı'nın da etkilenmiş olabileceğini belirten Prof. Dr. İçöz, "Aslında yaşananlar yeni bir gelişme değil. 2011'de başlayan süreçte 803 otel ve 28 tatil köyü satılığa çıkarılırken 2015'e gelindiğinde, bin 750 tesisin satılığa çıkarıldığını görüyoruz. Yani 2015'te de sektördeki genel tablo, olumsuz gidişatı gösteriyordu. 2016'ya gelindiğinde ise satılık ilanlarındaki artışı net bir şekilde görebiliyoruz. Ülkedeki ekonomi ve güvenlik sorunlarının gidişatı netlik kazanmadığı sürece satışlar devam edecektir." dedi.

'İZMİR'İN GÜVENLİ BÖLGE OLDUĞU İMAJI VERİLMELİ'

Türkiye'de yaşanan gelişmelerin, turizmi de doğrudan etkilediğini ifade eden İçöz, özellikle turisti hedef alan güvenlik sıkıntılarının, turist sayısında önemli ölçüde azalışa sebep olduğunu söyledi. İzmir'in turizmde ivme kazanması için güvenli bölge olduğuna dair bir imaj verilmesi gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu: "Türkiye'de son dönemlerde turisti hedef alan bazı olaylar yaşandı. Bu tabloda, yabancı turistleri ülkemize çekebilmek çok kolay değil ancak unutulmamalı ki dünyanın gelişmiş şehirlerinden Londra ve Paris'te de terör olayları yaşandı. Bunların münferit olaylar olduğu anlaşıldıktan sonra ise tekrar eski tabloya geri dönülebildi. İzmir'e ve özellikle Çeşme ve Alaçatı'ya terör olayları bulaşmadı, yani terör, bu bölgenin sorunu değil. Bu bölgede güvenlik sorunu olmadığının imajı doğru bir şekilde verilirse batılı turisti çekebilme ihtimalimiz çok daha yüksek olacaktır. Güvenlik önlemlerinin daha da arttırılması için emniyet, belediye ve kaymakamlık, ortak bir çalışma yürütebilir. Halk ise eğitimlerle bu konuda daha da bilinçlendirilebilir."

'MÜLKİYET ARAPLARIN ELİNE GEÇEBİLİR'

Ekonominin genelinde yaşanan problemler ve turizm sektöründeki kriz sebebiyl otel sahiplerinin, tedbir amacıyla elden çıkarmak istemiş olabileceğini söyleyen Orhan İçöz, "Sonuçta yaşanan gelişmeler, işletme sahiplerini de tedirgin ediyor. Geleceğe güvenli bakamamaktan dolayı tedbir amaçlı, otellerini satılığa çıkarmış olabilirler ancak unutulmamalı ki otellerin mülkiyet hakkı yabancıların, özellikle de Arap petrol zenginlerinin eline geçebilir. Arap zenginleri genellikle de işletme amaçlı değil, yatırım amaçlı mülk sahibi oluyorlar. Bu kişiler, ülkedeki kaos ortamı düzeldiğinde ise çok daha yüksek fiyatlarla bu otelleri tekrar elden çıkarabilirler. Bu da ülkemizde çok büyük gelir kaybına yol açabilir." uyarısında bulundu.

TURİZM GELİRLERİ AZALIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yabancı ziyaretçilerden elde edilen turizm gelirleri 2012 yılında 22,4 milyar lar, 2013 yılında 25,3 milyar, 2014 yılında 27,7 milyar ve 2015 yılında 25,4 milyar dolar oldu. Yıllara göre yabancı ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 2015'e kadar artış halindeyken o yıl, 2014'e göre yüzde 8,4 azaldı, buna bağlı olarak 2,3 milyar dolar zarar edildi.

Alaçatı'daki butik oteller de satılık

Alaçatı'daki butik oteller de satılık

Alaçatı'daki butik oteller de satılık

Alaçatı'daki butik oteller de satılık

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim