• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Al-Cubayir: İsviçre, Suudi Arabistan’ın İran’daki çıkarlarını himaye edecek

Al-Cubayir: İsviçre, Suudi Arabistan’ın İran’daki çıkarlarını himaye edecek
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir bugün İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ile başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında,...

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir bugün İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ile başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, İsviçre'nin Suudi Arabistan'ın İran'daki çıkarlarını himaye edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelen iki ülke dışişleri bakanları, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında kısa bir açıklama yapan Suudi Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir, söz konusu ziyaretin İsviçre'den Suudi Arabistan'a dışişleri bakanı düzeyinde ilk kez yapıldığına dikkat çekti. Al-Cubayir bundan dolayı Burkhalter'in gelişini "tarihi ziyaret" şeklinde nitelendirdi.

Görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bu ilişkilerin tüm alanlarda geliştirilmesi, bölgede yaşanan gelişmeler, Suriye krizi ve Yemen'deki durumun ele alındığı belirtildi.

Al-Cubayir açıklamasında, "İsviçre, Suudi Arabistan'ın İran'daki çıkarlarını himaye eden ülke olmayı teklif etti. Biz Suudi Arabistan olarak bunu takdirle karşılıyoruz. Biz de İsviçre'nin bu rolü üstlenmesini kabul ettik." dedi.

Suudi Dışişleri Bakanı, İsviçre'nin Suudi Arabistan'ın İran'daki çıkarlarını himayesini kabul etmelerindeki hedefin İran vatandaşlarının Beytullah'ı ziyaret etmesi olduğunu söyledi.

"İRANLI MÜSLÜMANLARIN HÜKÜMETLER ARASI İHTİLAFTAN ETKİLENMELERİNİ İSTEMİYORUZ"

Suudi Dışişleri Bakanı sözlerine şöyle devam etti: "Amaç İran vatandaşlarının Umre ve Hac vazifelerini kolay bir şekilde yerine getirmeleridir. İranlı Müslümanların iki hükümet arasında yaşanan ihtilaflardan etkilemelerini istemiyoruz. Bu için üstlenilen rol bu ve bu rol sınırlıdır. Arabuluculuk talep etmiyoruz. İranlılar, Suudi Arabistan ile ilişkilerini düzeltmek istiyorlarsa ne yapmaları gerektiğini çok iyi biliyorlar."

Didier Burkhalter ise İsviçre'nin Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin kopmasından sonra arabuluculuk yapmadığını, iyi niyet gayretini iki ülke arasındaki konsolosluk ve diplomatik hizmetleri sunduğunu belirtti.

"SİYASAL SÜREÇ BAŞARISIZ OLURSA, ESED'İ DEVİRMEK İÇİN SAVAŞ DEVAM EDECEK"

Suriye için devam eden siyasal sürecin başarısız olması durumunda atılacak adımlar neler sorusu üzerine Al-Cubayir, "Siyasal süreç başarısız olursa (Suriye Cumhurbaşkanı) Beşşar Esed'i devirmek için seçenekler ve savaş devam edecek. Muhaliflere destek artırılarak devam edecek. Sonunda Beşşar Esed mağlup olacak." cevabını verdi.

Beşşar Esed'in krizin başlangıcında kurtulmak için "Şebbiha'dan, ordusundan, İran'dan ve Hizbullah'tan destek aldığını; ancak başarısız olduğuna" dikkat çeken Al-Cubayir, "Şimdi Rusya'dan destek alıyor. Rusya Beşşar Esed'i kurtarmada başarısız olacak." dedi.

Suudi Arabistan'ın İncirlik Üssü'ne savaş uçağı göndermesine de değinen Suudi Dışişleri Bakanı, "Suudi Arabistan'ın Türk İncirlik Üssü'ne uçak konuşlandırması bu kampanyanın (IŞİD'e karşı uluslararası kampanya) bir parçasıdır. Suudi Arabistan'ın Suriye'de herhangi bir kara operasyonuna özel kuvvetler sağlaması için DAİŞ'e karşı koalisyonun bir kara unsuru olduğunu karara bağlaması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Al-Cubayir: İsviçre, Suudi Arabistan’ın İran’daki çıkarlarını himaye edecek

Al-Cubayir: İsviçre, Suudi Arabistan’ın İran’daki çıkarlarını himaye edecek

Al-Cubayir: İsviçre, Suudi Arabistan’ın İran’daki çıkarlarını himaye edecek

Al-Cubayir: İsviçre, Suudi Arabistan’ın İran’daki çıkarlarını himaye edecek

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim