• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

AKÜ, kanser tespit cihazı kuruyor, hastalar başka illere gitmeyecek

AKÜ, kanser tespit cihazı kuruyor, hastalar başka illere gitmeyecek
Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) vücutta kanser taraması yapabilme özelliğine sahip PET/CT cihazının önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacağı...

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) vücutta kanser taraması yapabilme özelliğine sahip PET/CT cihazının önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacağı açıklandı. 7 milyon lira civarında maliyeti olan cihazın önümüzdeki günlerde kurulumun tamamlanacağı, artık hastaların başka illere gitmesine gerek kalmayacağı duyuruldu.

AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, cihazın hizmet alımı şeklinde hastaneye kazandırıldığını söyledi. Aynı zamanda devletin bu sayede önemli bir yükten de kurtulduğunu ifade eden Yıldırım, cihazın vücutta olan veya olması muhtemel bütün kanser türlerini tarama ile tespit edebildiğini, cihaz sayesinde insanların civar illere de gitmelerine gerek kalmayacağını vurguladı.

Yıldırım, "Afyonkarahisar'da ilk olarak PET/CT cihazı alındı ve mevcut binaya kuruldu. Şu anda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan (TAEK) izin bekliyoruz. O izin vermeden çalışamıyoruz, başlayamıyoruz. İzin gelir gelmez de hasta almaya başlayacağız. Afyon için büyük bir kazanım olacak." dedi.

Cihaz olmayan çevre illerdeki hastaların da geleceğini belirten Yıldırım, cihazın vücudun neresinde kanser olduğunu tarama ile tespit edebildiğini kaydetti. Kanserin evrelerinin bilinmesinin erken teşhis için önemli olduğunu bildiren Yıldırım, başka dokulara yayılıp yayılmadığının tespit edilip tedavisinin yapılmış olacağını dile getirdi.

"BUNU ÖZEL SEKTÖRÜN İŞLETMESİNDE BÜYÜK YARAR VAR"

Prof. Dr. Yıldırım, şunları söyledi: "Bu cihazın bize hiçbir maliyeti yok. Tamamen hizmet alımıyla yapıyoruz. İlgili firma bunu kuruyor, işletiyor ve firma bize fatura kesiyor bizde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kesiyoruz. Üzerinden hem hastane hem de özel sektör kazanmış oluyor. Devlete de hiçbir riski olmamış oluyor. Bunun işletme giderleri, masrafı, her gün bu cihaz için diğer illerden madde getirilmesi gerekiyor. Bunu bizim işletmemiz çok zor. Öyle olmasa biz bu cihazı satın almaya kalkarsak 6-7 milyon lira bütçe bulmamız gerekiyordu."

Yıldırım, cihazın önümüzdeki aya kadar hizmet vermeye başlayacağını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim