• BIST 9524.59
  • Altın 2491.238
  • Dolar 32.5412
  • Euro 34.7057
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Aktif Eğitimciler Sendikasından ek ders ücretlerinde artış talebi

Aktif Eğitimciler Sendikasından ek ders ücretlerinde artış talebi
Aktif Eğitimciler Sendikası Bursa Şube Başkanı Aydın Damar, öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ek göstergelerinin 3 bin 600'e yükseltilmesi...

Aktif Eğitimciler Sendikası Bursa Şube Başkanı Aydın Damar, öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ek göstergelerinin 3 bin 600'e yükseltilmesi ve yıllardır yerinde sayan ek ders ücretlerinde yüzde 100 oranında artış yapılması gerektiğini söyledi.

Öğretmenlerin taleplerini resmi bir yazı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili bakanlıklara ilettiklerini belirten Damar, "Taleplerimizin hayata geçmesi için ülke genelinde yürüteceğimiz kampanyaya, bütün öğretmenlerimizden ilgili yerlere ve tüm milletvekillerine e-dilekçe göndererek ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla kokart takarak destek vermelerini bekliyoruz." dedi.

"EK DERS ÜCRETLERİNDE YÜZDE 100 ARTIŞ YAPILMALI"

OECD'nin "Bir Bakışta Eğitim Raporu 2013'e göre Türkiye'deki öğretmenlerin, diğer ülkelerdeki öğretmenlere göre daha çok çalıştığını ifade eden Damar, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi bin 816 saat iken, OECD ülkelerinde, bu süre ortalama bin 675 saattir. Türkiye'de öğretmenler, OECD ortalamasından her yıl yaklaşık 141 saat daha fazla çalışmaktadır. Özetle Türkiye'de görev yapan bir öğretmen hem maaş olarak dünya ortalamasının çok gerisinde maaş almakta bununla birlikte çalışma saatleri açısından da oldukça fazla çalıştırılmaktadır. Çalışmaya karşı olmak, hele gelişmekte olan bir ülkenin daha fazla çalışmasının önüne geçmek tabi ki doğru değildir fakat eşit işe eşit ücret bir devlet politikası ise öğretmenlerin bu emek ve gayretleri karşılığını bulmalı, onlara yapılacak ücret iyileştirmeleri ile bir nebze olsun yapılan haksızlıklar telafi edilmelidir. OECD ülkelerinin çalışma saatleri ve yıllık tatil süreleri göz önüne alındığında ülkemizde öğretmenlerin çok çalışıp az tatil yaptıkları rahatlıkla görülecektir. Yani öğretmen haftada 3 gün çalışıp geri kalan sürede yatmamaktadır. Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinden daha fazla çalışmakta, daha az tatil yapmaktadır."

"ÖĞRETMENLERİN EN AZ MAAŞ ALDIĞI ÜLKE TÜRKİYE"

Damar, öğretmenlerin aldığı maaşın düşüklüğüne dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Dünya Bankası 2012 OECD ülkeleri raporuna göre, Türkiye'de bir ilkokul öğretmeni 13 bin 368 dolar, lise öğretmeni ise 13 bin 882 dolar yıllık maaş alıyor. OECD Ülkeleri arasında en az maaş alan ülke olarak son sırada yerini alan Türkiye dolar kuru üzerinden 2012 yılından bu yana hiç zam yapmasa bugün 3 TL civarında olan Dolar bazında ilkokul öğretmenine 40 bin TL, lise öğretmenine 42 bin TL yıllık maaş vermesi gerekiyor. 2016 yılında yeni başlayan 9/1 öğretmenin maaşı yaklaşık 2 bin 455 TL'dir. Yıllık olarak ise toplam 29 bin 460 TL maaş almaktadır. Doların 3 lira civarında seyrettiğini düşündüğümüzde bir öğretmenin dolar karşılığı maaşı yıllık 9 bin 820 dolara tekabül etmektedir. Bu da gösteriyor ki yıllar hiç durmadan öğretmen maaşını eritiyor, sadece 2012 yılından bu yana yapılan bütün zamlar ve ek ödemeler de eklenerek öğretmen maaşları yaklaşık yüzde 30 oranında erimiş görülmekte ve öğretmenin alım gücü her geçen yıl düşmektedir. Bir dünya devleti olan güzel ülkemizin emektar öğretmenlerine bu ücretler yakışmamaktadır. Yıllardan beri süregelen öğretmen maaşlarındaki erime, ek derse yapılacak yüzde 100'lük artışla bile tam olarak giderilemeyecektir."

"ÖĞRETMENLERİN EK GÖSTERGESİ 3600 OLMALIDIR"

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 2005 yılında ek dersin 10 lira olacağını söylediğini ancak 11 yılda da 10 liraya yükselebildiğinin altını çizen Damar, şöyle devam etti: "Ek gösterge memurların maaşının hesaplanmasında kullanılan, hizmet sınıfları ve eğitim durumları ile kadro unvan ve derecelerine göre farklılık gösteren bir katsayıdır. 1 inci derece kadrolar için uygulanmak üzere bin 500'den 8 bine kadar çeşitli ek göstergeler belirlenmiştir. Mevcut durumda öğretmenlere uygulanan ek gösterge 3 bindir. Ek gösterge rakamları, memurların aylık ücretlerini ondan daha çok da emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin ne kadar olacağını doğrudan etkilemektedir. Düşük ek gösterge, özellikle emekli maaşlarında yüzlerce lirayı bulan hak kaybına neden olmaktadır. Öğretmenler hem aldıkları eğitim gereği olarak hem de icra ettikleri kariyer mesleği olarak 3 bin 600 göstergeyi hak etmektedirler. Çünkü öğretmenle aynı süre eğitim almış, birbirine yakın şartlarda görev yapan diğer meslek gruplarındaki kamu çalışanlarında ek gösterge 3 bin 600 olarak uygulanmaktadır. Emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde artış sağlayacak olan ve öğretmenler ile birinci derece kademe memurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için ek göstergeleri 3 bin 600'e yükseltilmelidir."

AKTİF EĞİTİM-SEN'İN ÖNERİSİ

Damar, önerilerini şöyle ifade etti: "Hep beraber eğitim kalitesini yükseltmek, öğretmenlerin moral ve motivasyonunu artırmak, hak ettiği itibarını geri vermek, insanca yaşama hakkına ve hayat standardına ulaştırmak istiyorsak, maddi manevi sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu sorunların başında yer alan ekonomik problemlerin çözümü için de öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkartılmalı ve yıllardır değişmeyen ek ders ücretleri yüzde 100 oranında artırılmalıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesindeki gösterge rakamları yükseltilerek, ek ders ücretleri günün şartlarına uygun hale getirilmelidir. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176. maddesindeki gösterge rakamlarının gündüz için 280, gece ve hafta sonu için 300 olarak değiştirilmesini istiyoruz. Ek dersler ile ilgili düzenleme yapılırken toplam ek dersleri için yüksek lisans yapanlara yüzde 25, doktora yapanlara yüzde 40 ek dersleri zamlı ödenmelidir. Daha önceleri verilen bu hakkın yeniden tesis edilmesi gerekmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176. maddesine "öğretmenlerin ek ders ücretleri yüksek lisans yapanlar için yüzde 25, doktora yapanlar için yüzde 40 artırımlı ödenir" ifadesi eklenmelidir."

Aktif Eğitimciler Sendikasından ek ders ücretlerinde artış talebi

Aktif Eğitimciler Sendikasından ek ders ücretlerinde artış talebi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim